Dahiliye uzmanları tarafından istenilen testler sonucunda kansızlığın var olup olmadığı görülebilir. Dahiliye doktorlarının muayenesi sonucunda gerek görülür ise hematoloji bölümüne hastalar sevk edilebilir.
B12 Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı? B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
İç Hastalıkları (Dahiliye) uzman doktorların yönlendirmesiyle hastanın kolundaki bir damardan girilerek kan alınır. Bu kanda D vitamini değeri bulunur.
B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak B12 eksikliğinin üzüntüden olduğuna yönelik bilimsel bir veri bulunmamaktadır. B12 vitamini eksikliği sinir sisteminde iletim sıkıntıları açığa çıkarabileceğinden kişilerin sinir iletimlerinde ve ruh halinde değişimler gözlemlenebilir.
Ancak, bazı insanlar ne kadar B12 vitamin içeren besinler tüketseler veya takviye olarak B12 vitamini alsalar da bu insanların vücutlarında bu vitaminin yeteri oranda emilemediği görülebilir. Bunun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği, yaşlılar arasında daha sık görülmektedir.
Bu test devlet ve özel hastanelerin yanı sıra sağlık ocaklarında da ücretsiz yaptırılabilir.
Dolayısıyla da kan örneğinde elde edilen verilerden birisi de D vitaminidir. Bu nedenle de D vitamini testi basit bir kan tahlilidir. D vitamini testi, hastanelerde, aile hekimliklerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilen ve sonuçları birkaç saat içerisinde hızlı şekilde çıkacaktır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
B12 vitamininin iğnesi yüksek oranda bir B12 vitamini içermektedir. B12 vitamin eksikliklerini hızlı bir şekilde normal şekle döndürmeye yardımcı olmaktadır. B12 vitamini iğnesi kişilerin bu iğneyi vurulmaya başlamasından yaklaşık olarak 15 gün sonra etkisini iyi bir şekilde göstermeye başlar.
Bu bir tür B vitamini ve yüksek kolesterolle mücadelede kullanılabiliyor ancak, doktor kontrolü altında olmak şartıyla.
B12 İğnesi Kaç Günde Bir Yapılır? B12 iğnesinin süresi tedaviye göre değişmektedir. Kas içi dozlarının olağan sıklığı 7 ile 10 günde birdir, ardından değişen aralıklarla idame dozlar gelir (16).
Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
2- İkinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde sadece çocuk ana ve yan dal uzmanları, iç hastalıkları ana ve yan dalları uzmanları, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, ortopedi ve travmatoloji uzmanları, nöroloji uzmanlarınca D vitamini tetkiki isleyebilecek.
Sağlık ocaklarında kan tahlili, demir eksikliği tahlilleri, evlilik raporu, kolestrol yağ ölçümü, sağlık raporu, gebelik takibi gibi birçok ücretsiz sağlık hizmeti verilmektedir.
Diğer kan testi gruplarında olduğu gibi B12 vitamini testi, içinde hastadan numune kan alınır ve laboratuvar ortamına gönderilir. Alınacak olan kanın değerlerinde oynamaların açığa çıkmamış olması için mutlaka 8 saatlik aç karnına testin yapılması gerekir.
'B12 vitamini aç mı tok mu içilir? ' diye sorulduğunda ise yine aksi belirtilmediği sürece bu vitaminin tok karnına içilmesi uygundur.
Kan tahlili sonuçları düzeldiğini gösterdiğinde, ayda 1 defa 1000 mcg B12 vitamini kas içine enjekte edilerek idame tedavisi uygulanır. Uygulama yolu ve metodu: Sadece kas içine enjeksiyonla uygulanır.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Murat Altın, kadınlarda cinsel isteksizliğe psikolojik sebeplerin dışında demir eksikliği, B12 ve D vitamini yetersizliklerinin yol açabileceğini söyledi. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri