B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Diyetlerinde hayvansal gıda bulunmayan kişiler, B12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyadır. Hamilelik süreci ve sonrasında emzirme dönemi vegan beslenmeden kaynaklanan B12 eksikliğini kötüleştirebilir. Bitki kaynaklı gıdalar, insan sağlığını korumak için yeterli B12 vitamini içermezler.
İlgili 44 soru bulundu
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 vitamini alyuvarların oluşumunda, beyin ve sinir sisteminin işlevlerini sürdürmesinde, DNA'nın sentezinde önemli görevleri olan bir vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
B12 eksikliği tedavisi oral (ağızdan) ve parenteral (enjeksiyon yoluyla) olarak yapılabilir. Oral tedavi; günde 250-1000 mcg (mikrogram) olacak şekilde 1 hafta süreyle her gün, sonra 2 hafta süreyle haftada 2 gün şeklinde daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süreyle verilir.
B12 bakımından yüksek olan başlıca gıdalar; sığır karaciğeri, istiridye, balık çeşitleri (özellikle ton balığı ve somon), süt, yoğurt ve kahvaltılık gevreklerdir.
Ancak sanılanın aksine ceviz B12 vitamini içermemektedir. Bununla beraber cevizde B grubunun öteki vitaminlerine bolca rastlanmaktadır. B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ceviz içerisinde bolca bulunmaktadır. Ceviz ayrıca C, E ve K vitamini açısından da zengindir.
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır.
B12 vitamininin iğnesi yüksek oranda bir B12 vitamini içermektedir. B12 vitamin eksikliklerini hızlı bir şekilde normal şekle döndürmeye yardımcı olmaktadır. B12 vitamini iğnesi kişilerin bu iğneyi vurulmaya başlamasından yaklaşık olarak 15 gün sonra etkisini iyi bir şekilde göstermeye başlar.
Fındık: Ülkemizde yetişen ve oldukça lezzetli olan fındık B12 içeren kuruyemişler arasında ilk olarak akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Tok tutma özelliği sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutma özelliği vardır. B12 vitamini açısından zengindir.
B12 eksikliğine karşı en etkili besinin lahana olduğu öğrenildi. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Genellikle pekmez ile birlikte tüketilerek kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen tahin sağlık için de oldukça faydalıdır. Besin değeri oldukça yüksek olan tahinin içerisinde A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12) ile kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur.
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
B12 eksikliği bacaklarda ağrı yapar mı? Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıkta, tedaviye günaşırı 250-1000 mcg B12 vitamini uygulaması ile başlanır ve bu uygulama 1-2 hafta sürdürülür. Daha sonra, kan tahlilleri sonuçları, normale dönüldüğünü kanıtlayana kadar, haftada 1 defa 250 mcg B12 vitamini uygulanır.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
Cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri, B12 vitamin eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardır.
B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kandaki B12 vitamini seviyesi kan tahlili ölçülür ve yetişkinlerde 750-1000 arası B12 vitamin değerleri normal kabul edilir. B12 iğnesinin kullanım süresini doktor belirleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri