Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Bunun sebebi ise her insanın farklı hormonal dengesinin olması ve birtakım vitamin ve mineral eksiklikleridir. Özellikle magnezyum ve çinko mineralleri ile A ile B vitaminlerinin eksiklikleri adet dönemi semptomlarının şiddetli bir şekilde yaşanmasına neden olmaktadır.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kas güçsüzlüğü, bağırsak problemleri, sinir hasarı ve ruh hali bozukluklarına sebep olur.
Peki, vitamin hapı adeti geciktirir mi ya da vitamin hapları adeti keser mi? Sorunun kaynağında çok büyük ihtimal direkt olarak vitamin hapları yoktur. Belki çok dolaylı yollardan minimum etkileri olabilir. Regl gecikmesinin nedenleri vitamin hapları ile ilgili değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Regl olmak için beslenme planına C vitamini yönünden zengin besinleri dahil edebilirsin. C vitamini, östrojen hormonu seviyesini yükselterek rahim dokusunun kalınlaşmasında rol oynar. Ananas, çilek, limon, kivi ve domates gibi yiyecekleri daha sık tüketmeyi deneyebilirsin.
Hafif esneme ve yoga gibi karın kaslarını gevşetmeye yardımcı egzersiz yöntemleri, ananas, zencefil, zerdeçal ve C vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi, karayılan otu, papatya, maydanoz, tarçın, biberiye, kekik ve adaçayı gibi bitki çayları adeti söktürmeye yardımcı doğal yöntemlerdir.
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Adet kanamasının miktarının az olmasının nedeni genellikle hormonlar ile alaklı bir durumdur. Kadın vücudundaki hormonal bozukluklar veya değişen hormonlara bağlı olarak adet kanamasının da miktarında azalmalar yaşanabilir. Özellikle çevresel etkenlere bağlı olarak meydana gelen stres de adet miktarını etkilemektedir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Hap formu emilimi daha düşük olduğu için eksikliği daha az olan kişilerde kullanılabilir. İğne formu ise tehlikeli anemisi yada B12 seviyesinde ciddi düşüşler görülen kişiler için önerilir.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
B12 eksikliği iğnesi olarak da bilinen parenteral tedavi; günde 100-1000 mcg olacak şekilde kas içine ya da deri altına 1 hafta boyunca her gün, sonra haftada 2 gün şeklinde 2 hafta boyunca, daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süresince uygulanır.
Bunun aksine B12 vitamini eksikliği, dolaylı yoldan kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. B12 eksikliği enerji seviyelerini düşürebilir, yorgunluğa yol açabilir ve fiziksel aktivitenin azalmasına neden olabilir. Enerji eksikliğinin ve yorgunluğun tetiklediği hareketsiz yaşam tarzı, kilo alımını beranerinde getirebilir.
B12 vitamini suda eridiği için genellikle yüksek dozlarda alınması bile güvenli olarak kabul edilir. Ancak aşırı doz takviye kullanımı vitamin B12 yüksekliğinin en belirgin nedenidir. Yüzde kızarıklıklar, sivilcelenmeler, rosacea gibi cilt problemleri B12 vitaminin yan etkileri arasındadır.
Güneş ışınlarından yararlanmak D Vitamini alımı açısından faydalıdır. Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir. Adeti erkene alabilecek bir diğer yöntem C Vitamini içeren doğal besinler tüketmek olabilir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda da öncelikle hastanın hikayesi alınır.
Progesteron içeren tüm ilaçlar adet olmaya yarar. Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri