İçine su eklemeden kendi suyuyla pişen yemeğin tadına doyamayacaksınız. Ayrıca yemeği karıştırmanıza birle gerek yok, piştikten sonra kapağı kapalı halde dikkatlice tencereyi sallayın. Böylece hem yemek karışmış hem de pişen kabaklar ezilmemiş olacak…
Kabağı tuzlu suda bekletmek te kabağın içindeki şeker tadını bastırıyor bütün kabak yemeklerinde bunu uygulayabilirsiniz.
Kabakların suda yüzmeden örtülmesi için üzerlerine tabak gibi bir ağırlık koyun. Kabakları en az yarım gün bu suda bekletin. Ne kadar sert bir kabak istiyorsanız süreyi o kadar uzatın. Kabakları yeterli bekletmenin ardından iyice yıkayın ve bir saat kadar temiz suya yatırın.
KABAK YEMEĞİ YAPILIŞI:
Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte kabakların kavrulmasını sağlayın. Yaklaşık 7-8 dakika kadar kabaklar suyunu çektikten sonra yıkamış olduğunuz pirinci ve 2 su bardağı sıcak su ilave edin.
Kabakları doğrayıp çok az suyla diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Fazla haşlamayın sonra suyunu salıp lezzetini bırakıyor. Diğer yandan domates dereotu doğrayıp diğer malzemelerle karıştırıp haşlanmış kabağı ekliyoruz. Servise hazırdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kabakları uzun parmak şeklinde doğrayın ve çok az suda 10 dakika kadar haşlayın. Servis tabağına alıp üzerine tuz serpin.
2. Kabızlığı Önler. sahip olmak için kabak suyu içebilir, rahatlığa kavuşabilirsiniz.
Kabaklar uzunlamasına 4 e bölünerek iri küp şeklinde doğranır. Soğan ve biber yemeklik doğranır. Tencereye yağı koyup önce soğan pembeleşene kadar kavrulur, biberler eklenip biraz daha kavrulur salça tuz ve baharatlar da eklenir, en son kabak eklenip üzerini geçecek kadar su koyulup 20 dk pişmeye bırakılır.
Azotlu gübrelerden dekara /3 kg her sulama sonrası çapa öncesi verilmelidir. Sulama ise her 15 günde bir yapılmalıdır. Toplam vejetasyon süresince ortalama 5 defa sulama yapılmalıdır. Hasat: Kabak da son sulama işlemi ağustos sonu Eylül başı gibi yapılır.
Eğer kabakları bekletmeden, hemen pişirmek isterseniz şekeri ekledikten sonra 1 su bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Pişirme sırasında gerektiği takdirde kontrollü olarak daha fazla su ekleyerek yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.
Dilimlenmiş Balkabağı
Dilimlediğiniz balkabağını bol suyla durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurutun. Tamamen kuruyan kabak dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin. Her poşete, bir pişirimlik koymaya özen gösterin. Ardından poşetin ağzına düğüm atarak buzluğa yerleştirin.
Kabakları iç kısmı aşağı bakacak şekilde bir iğne yardımıyla ipe dizin. Ancak kabakları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. İpe dizdikten sonra kabakları güneşe asın. Birkaç gün sonra kuruyan kabakları bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Kabak Tatlısı Yapılışı
Yukarıdaki yazıda belirttiğimiz gibi kabaklar isteğe göre doğranıp yıkandıktan sonra bir gece önceden pişirilecek olan tencereye koyulur ve damak tadınıza göre şekeri üzerine konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Ertesi gün su eklemeden kendi suyu ile kısık ateşte pişirilir.
Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim.
Kabak: Fesleğen, kakule, tarçın, karanfil, zencefil, mercanköşk, kekik, biberiye, adaçayı ve dereotu.
Kabak Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Soğanı kavurup sarımsakları domatesleri atıyoruz. Daha sonra kabakları küp küp doğrayıp onları ilave ediyoruz. Üzerine sıcak su ekleyip kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Pirinçli ve suyunu atıp pişiriyoruz. Altını kapatmaya yakın kuru nane ve maydanozunu ekliyoruz. Bu tarife dereotu da çok yakışıyor. Yanında yoğurtla servis edebilirsiniz.
Kabak suyu idrar söktürmeye yarar.
İdrar yolu enfeksiyonlarında ve idrar yolu sorunlarında kabaktan faydalanılması gerekir. İyi bir idrar söktürücü olan sakız kabak, çiğ şekilde tüketildiğinde ve özellikle suyu sıkıldığında iyi bir detoks kaynağıdır.
- Potasyum ve magnezyum vitaminleri vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını azaltır. - Özellikle yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda üst solunum yolları hastalıklarına karşı direncini de artırır. Yasemin.com'dan alınmıştır.
Kabak mücverin ana maddesi kabak su oranı oldukça yüksek bir sebze. Bu nedenle kolaylıkla su salabiliyor, kıvam ve lezzet kayıpları yaşanabiliyor. Bunun yaşanmasının önüne geçmek için en önemli çözüm ise kabağın suyunu güzelce sıkmaktan geçiyor.
Eskiden süs amaçlı olarak ya da içi boşaltılarak su kabı olarak kullanılırdı -ki bu son kullanımından dolayı bitki, su kabağı şeklinde adlandırılmıştır.
Su kabağı; bilimsel adı Lagenaria siceraria olup özellikle Şanlıurfa'da su kabağı genotiplerinin olgunlaşmamış meyveleri sebze olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.
Sıcak suyu bir yerden bir yere aktarmakta kepçe olarak kullanılmış ve halk dilinde ''Kevki'' olarak adlandırılmıştır. Ayrıca eski mutfakların vazgeçilmez gerecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri