Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır.
Yumurta, süt ve et gibi gıdaların yeterli olarak tüketilmemesi sonucunda B12 vitamin eksikliği yaşanabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Ancak sanılanın aksine ceviz B12 vitamini içermemektedir. Bununla beraber cevizde B grubunun öteki vitaminlerine bolca rastlanmaktadır. B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ceviz içerisinde bolca bulunmaktadır. Ceviz ayrıca C, E ve K vitamini açısından da zengindir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 içeren bitki çayları arasında kuşburnu, nane ve melisa gibi çaylar bulunuyor. Bu çayları tüketerek B12 eksikliğinizi giderebileceğiniz gibi zengin besin içeriğiyle vücudunuzun diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz.
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.
B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Kırmızı et: 3-4 köfte (90-120 gr) kadar et tüketimi, günlük B12 vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına destek olacaktır.
B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücudun birçok normal işlevine katkı sağlayabilen bir vitamindir.
Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Bir adet orta boy beyaz lahananın en dış yapraklarını atın ve kuşbaşı doğranır. Daha sonra karıştırma kabına alarak üzerine tuz ve kimyon ilave edilir ve iyice karıştırılır. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra temiz kavanoza doldurulur, iyice bastırılır ve son olarak üzerine ağırlık yapması için temiz taş koyulur.
Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
Yumurta ve süt gibi hayvansal ürünlerde de B12 var. Harvard Health'e göre süt ürünlerinin iyi tarafı, pişirme işleminden önce de doğal olarak B12 bakımından zengin olmaları. Vejetaryenler için hayvansal süt ürünleri ve yumurta, en iyi iki B12 kaynağıdır.
B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir. 15 bin kişi üzerinde yapılmış 10 yıl süren bir çalışmada B6 ve B12 vitaminlerini kullanan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları aksine kaybettikleri gözlenmiştir.
Cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri, B12 vitamin eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardır.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Süt ve süt ürünleri
Yoğurt, peynir gibi ürünler B12 açısından zengindir. 240 ml'lik tam yağlı süt günlük B12 vitamin alımının %46'sını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri