Bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlık görülebilmektedir. Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.
Son yıllarda herkesin sıklıkla şikayet ettiği sağlık problemlerinin başında B12 vitamini eksikliği geliyor. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen B12 vitamin eksikliği; unutkanlık, yorgunluk, halsizlik, üşüme, dikkat eksikliği gibi pek çok soruna yol açar.
B12 sinir dokusu sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir. Anılarımız yaşadıklarımız sinirsel kodlar ve düzenler halinde bulunur. Yoksunluğunda özellikle sinirlerin etkinliği azaldığı için unutkanlık gibi bir hasara yol açabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir. Diğer yandan vücutta yeterli D vitamini olmadığında, kişide hafıza kaybına neden olarak unutkanlığa sebep olur.
B12 vitamini eksikligini tedavi etmek icin B12 vitamini iğnesi kullanılmaktadır. B12 vitamini iğnesi yüksek oranda B12 vitamini içermekte olup B12 vitamin eksikliğini hızlı bir şekilde normale döndürmeye yardımcı olur. B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır.
Vücut tarafından üretimi yapılmayan B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı için kırmızı kan hücresi üretir. B12 vitamini (kobalamin), vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği suda çözünen önemli bir vitamindir. Vücutta depolanma oranı oldukça düşük olan vitaminin düzenli alınması önerilmektedir.
Dışarıdan diyet veya multivitaminler ile birlikte alınan B12 vitamini suda çözünür. Bu nedenle vücutta “toksik düzeyde birikmez.” İster doğrudan besinlerden olsun, isterse de takviye edici gıda yoluyla olsun büyük miktarlarda alınan bu vitami zehirlilik anlamında ciddi yan etkiler yaratmaz (5).
Anne ve babaların çocukların hem fiziksel hem de zeka gelişiminde oldukça önemli olan B12 vitaminini tüketmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.
Araştırmanın yazarlarından Doktor Martha Claire Morris'le Skype aracılığıyla konuştuk. Rush Üniversitesi'nden Doktor Morris, “B12 eksikliğinin beyin hacminin küçülmesine yol açtığını gördük. B12 vitamini eksikliği ayrıca zihinsel faaliyetlerin gerilemesine de neden oluyor,” diyor.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Balık, hafıza problemlerini önlemek ve unutkanlığı gidermek için en faydalı besinlerden biridir. Kişide unutkanlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri Omega 3 eksikliğidir. Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır.
Eğer unutkanlık, zihinsel performansta düşme, kansızlık gibi problemler mevcutsa, B12 vitaminin eksikliğinden şüphelenmek gerekir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Bu vitaminin eksikliği, iki üç aylık bir B12 enjeksiyonu kürü ile giderilebilir.
B vitamini takviyeleri de günün herhangi bir saatinde kullanılabilir fakat genelde sabah saatlerinde alınması önerilir. B vitamininin enerji üretimi ve besin metabolizması üzerinde etkileri bulunur.
Ancak, bu grupta altta yatan hastalığın tedavisi mümkün değil veya hastada kobalamin metabolizma bozukluğu varsa ömür boyu B12 vitamini kullanımı önerilir.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur.
B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Besinlerle günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilir. B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür.
İçerdiği bileşenler sayesinde hafızayı da güçlendiren yeşil çay mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Son derecede lezzetli ve unutkanlık şikayetlerinizi geçirebileceğiniz bir bitki çayıdır. Eğer sürekli olarak unutkanlık şikayeti yaşıyorsanız nar suyu tüketebilirsiniz. Nar suyu da oldukça şifalı bir sudur.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri