Yumuşak ve daha kolay bir içime sahip olabilmesi için üzerine su eklenerek tarçın ya da yeşil çay ve karanfil ile birlikte de tüketilebilir. Salata soslarının içine, çorbalara ve zeytinyağlı soğuk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karnına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
Kuru Kekik Çayı Demleme
1 bardak kaynamış içme suyuna, 3 tatlı kaşığı kadar bilye kekik ya da yaprak kekik ekleyerek, en fazla 7-8 dakika kadar demleyebilirsiniz. Akabinde süzerek afiyetle tüketebilirsiniz. Demleme esnasında, 1 adet çubuk tarçın eklediğinizde, çayınızın aromasını yüksek bir seviyeye çıkarabilirsiniz.
İçindekiler: 2 dal taze kekik veya 2 çay kaşığı kuru kekik. 2 su bardağı sıcak su. Taze sıkılmış limon suyu veya bal (isteğe bağlı)
Ek olarak bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olduğu düşünülen kekik çayı isteğe göre limon ve bal ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
İlgili 35 soru bulundu
Kekik çayı; antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, gribe, öksürüğe, sindirim problemlerine, uykusuzluğa, adet kramplarına iyi gelmekle birlikte bağışıklığı güçlendirip kilo kaybına da destek olur.
Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Kekik Çayı Ödem Atar Mı? Evet, kekik çayının ödem atma konusunda bazı faydaları olduğuna dair inanışlar vardır. Kekik bitkisi doğal bir diüretik etkiye sahip olduğu için vücutta biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olabilir.
Kekik çayı bağırsaktaki solucan ve kurtları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ağır ve baharatlı yemeklerin ardından meydana gelen mide sorunlarına iyi gelir. İdrar yolu rahatsızlıkları gün içinde tüketilen besinler, stres ve az sıvı tüketimi ile ortaya çıkabilir.
Bir bardak kekik suyuna bir ya da iki tatlı kaşığı pekmez katıp karıştırın ve için, boğaz. ağrılarınızdan iki gün içersinde kurtulun.Pekmez kekik.
Kekiği su kaynama aşamasında eklemeye dikkat edin. Aksi takdirde kekik çayı tüm aromasını ve faydalı etkilerini yitirecektir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin. Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz.
Bir bardak sıcak suyu demlikte kaynatın. Kaynayan sıcak suya 1 çubuk toz tarçın veya 1-2 çay kaşığı toz tarçın konulur. Eğer zencefili kök zencefil olarak koyacaksanız ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı zencefili demliğe ekleyin.
Tarçının en önemli faydalarından biri de şeker ihtiyacını karşılayıcı özelliği sahip olmasıdır. BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Tarçın çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir. Tarçın çayının fazla içilmesi sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açar.
Kekik çayı iştahı baskılayan bir içecektir. Aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Bu yüzden kekik çayı ile zayıflamak mümkündür. Ancak iştahı baskılamak için, kekik çayının yemeklerden 1 saat önce tüketilmesi önerilir.
Kekik çayı ile zayıflayanlar sabahları aç karnına kekik çayı tüketerek kan dolaşımlarını hızlandırır ve böylece metabolizma hızını artırmalarını sağlar. İyi bir idrar söktürücü olan kekik çayı ile zayıflama sağlıklı beslenme ve egzersizle birlikte sağlanabilir. Sabah kekik çayı içmek metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Kekik çayı, yemeklerden önce veya sonra tüketilebilir, ancak aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Özellikle de bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Kekik Suyu zayıflatır mı? Antioksidan içeriği sayesinde kekik suyu, vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı artırır. Zayıflatmaya doğrudan etki etmez fakat yardımcı olmaktadır.
Yumuşak ve daha kolay bir içime sahip olabilmesi için üzerine su eklenerek tarçın ya da yeşil çay ve karanfil ile birlikte de tüketilebilir. Salata soslarının içine, çorbalara ve zeytinyağlı soğuk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karnına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri