Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir. Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir. Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, bilişsel gerileme ve demans riskini artırabilir. Sinir Sistemi Hasarı: Uzun süreli B12 eksikliği, periferik sinir sistemi hasarına yol açabilir. Bu durum ellerde ve ayaklarda uyuşma, güçsüzlük ve koordinasyon sorunlarına neden olabilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir.
Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
B12 vitamini eksikliği de özellikle kırmızı et, tavuk, balık gibi besinleri tüketmeyen vejetaryen ya da vegan grupta çok yaygındır. B12 vitamini önemli bir metabolizma regülatörüdür. Eksikliğinde pek çok metabolik süreç aksamaya başlar ve bu aksamalar da kilo vermeyi engelleyebilir.
Bu vitamin yalnızca yumurta, süt, et, kümes hayvanları ve diğer hayvansal besinlerde bulunur. Bu nedenle vejetaryenlerin vitamin takviyeli tahıllar tüketmesi ya da vitamin takviyesi alması gereklidir. B12 eksikliği nedenleri arasında kilo verme ameliyatları da bulunur.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Vitamin B12 Ne Zaman İçilir? Genel olarak B vitaminleri vücuda alınan besinleri enerjiye çevirmektedir. Bu nedenle B vitamini almak için günün en iyi zamanı uyandıktan sonraki aralıktır (15).Böylece uykuyu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez.
B12 ve demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açıyor.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
B12 vitamininin sinir tahribatını önlediğini ifade eden Op. Dr. Bıkmaz, “Hücre oluşumunu sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder. Ayrıca enerji metabolizmasında ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları vardır.
Bu durum hastaların yaşamını olumsuz etkilemekte ve iş başarısını da düşürmektedir. Kansızlık belirtilerin görülmesi durumunda aile hekimlerinden veya dahiliye bölümünden tam kan sayımları yaptırılarak B12 veya demir eksikliği olup olmadığı öğrenilebilir.
Sağlık ocağında yaptırabilirsiniz. Gün içinde sonuç çıksın derseniz hastanede yaptırabilirsiniz. Vitamin için dahiliye değil ilk önce kan alınıyor. Alınan kan laboratuvarda inceleniyor, ondan sonra da sonuçları size iletiliyor, sonuçlar ile Dahiliye Uzmanına gidiyorsunuz.
Peki eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olan B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? Süt, yoğurt ve kefir. Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz. Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri