Kemik iliğinde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir. Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.
Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır. B12 vitamini eksikliği anemisi için hayvansal ürünler veya B12 vitamini takviyeleri önerilebilir.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kas güçsüzlüğü, bağırsak problemleri, sinir hasarı ve ruh hali bozukluklarına sebep olur.
Vitamin eksikliğine bağlı anemi: Demirin yanı sıra, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitaminlerin eksik alındığı bir diyet, kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar. Demir, oksijen taşıma, enerji üretimi ve hücre fonksiyonları için gereklidir.
Kansızlık tıbbi diliyle anemi kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) azlığından dolayı oluşan bir durumdur. Kansızlık belirtileri kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazladır. Kansızlık her yaşta görülebilir ve çok sık görülen bir hastalıktır.
1.000 mcg'ye kadar olan dozlar, her zaman gerekli olmasa da zararlı değildir. Aşırı miktarda B12 vitamini kullanımı ise baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ishal, yorgunluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Vitamin B12, genellikle diğer vitaminlerle birlikte de alınabilir.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Kansızlık (Anemi) Belirtileri Nelerdir? Halsiz ve bitkin hissetme, baş ağrısı, nefes darlığı, kalp atışının hızlanması, ciltte solgunluk gözlenmesi ve el-ayaklarda soğukluk yaygın kansızlık belirtileridir.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
Demir eksikliği tedavisi
Örneğin kırmızı et, tavuk eti, balık, karaciğer-dalak, yumurta, brokoli, lahana, börülce, baklagiller, tahıllar, pirinç bu besinler arasında sayılabilir. Ayrıca vücutta eksik olan demirin tamamlanması için demir içeren ilaçlar kullanılmaktadır.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Sonuçlara bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için hastaları bir uzmana yönlendirebilirler. Bir hematolog, kan hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmandır. Anemi, orak hücreli anemi veya talasemi gibi bir kan bozukluğundan kaynaklanıyorsa, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematoloğa danışılabilir.
Demir eksikliği: Normal bir insanın günlük demir ihtiyacı 2 mg'dir. Vücuttaki demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan kansızlık çok sık görülmektedir. Demir eksikliğine bağlı anemi olarak bilinen bu kansızlık türü özellikle çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda kanamalara bağlı ortaya çıkmaktadır.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, 'halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı' gibi sorunlarla kendini gösteren kansızlığın (anemi), müdahale edilmediği takdirde ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar.
E Vitamini Eksiliği
E vitamini eksikliği nörolojik problemlere yol açabilir ve dolayısıyla el titremesine neden olabilir.
Tedavi hastanın durumuna göre genellikle 3-6 ay aralığında devam eder. Hamilelerde demir takviyesi doktorun önerisine göre gerçekleştirilir. Bazı durumlarda her hastanın alabildiği takviyeler hamilelere de önerilirken, bazı durumlarda farklı ilaçların kullanılması gerekir.
Kansızlığa ne iyi gelir Canan Karatay ve diğer uzmanlar tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer kansızlığı sağlıklı beslenerek çözmek istiyorsanız; mutlaka beslenme listenize brokoli eklemelisiniz. Brokoli lif içerir, antioksidandır. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
Kan uyuşmazlığını engellemek için uygulanan, anti-D immunglobulin iğnesi, kalçadan ya da koldan yapılır. Uygulandığı bölgede enjeksiyona bağlı kızarıklık, ağrı, sertlik, şişlik ve kaşınma görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri