B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı? B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz.
B12 vitamini enerji verici bir vitamindir. Bu yüzden fazla tüketimi ile birlikte vücutta enerji depolanması yaşanabilir. Bu enerji de kişilerin uyku düzeninde sorunlara yol açarak uykusuzluğa sebebiyet verebilir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
D vitamini özellikle uykuyu düzenleyen beyin bölgelerine etki edip, önemli bir uyku hormonu olan melatoninin yapımında rol almaktadır. Bu nedenle D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde, uyku kalitesinin düşük olduğu ve uykuya dalmakta zorlandıklarını görebiliyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır. Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Suda eriyen bir vitamin olan B12'nin zihin ve beden sağlığımız için oldukça önemli faydaları bulunmakta. Eksikliğinde ise bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, kabızlık, stres ve iştah kaybı gibi durumlar bulunuyor.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
Vitamin B12 Ne Zaman İçilir? Genel olarak B vitaminleri vücuda alınan besinleri enerjiye çevirmektedir. Bu nedenle B vitamini almak için günün en iyi zamanı uyandıktan sonraki aralıktır (15).Böylece uykuyu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez.
B12 vitamini eksikligini tedavi etmek icin B12 vitamini iğnesi kullanılmaktadır. B12 vitamini iğnesi yüksek oranda B12 vitamini içermekte olup B12 vitamin eksikliğini hızlı bir şekilde normale döndürmeye yardımcı olur. B12 vitamini iğnesi bu iğneyi vurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisini göstermeye başlayacaktır.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Homosistein düzeylerini düşürerek, sakinleştirici nörotransmitterler üzerine olan etkilerini azaltır, merkezi sinir sisteminin daha sakin olmasını ve daha az uyarılabilir olmasını sağlar.
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
B12 Vitamini Neden Bu Kadar Önemlidir? Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir.
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri