Şirketlerin, her biri kendi yaklaşımına sahip birçok farklı hedef grubu olabilir. Bir şirket tamamen diğer şirketlere odaklanabilir ve böylece İşletmeler Arası (B2B) bir şirket veya tamamen tüketicilere, İşletmeden Tüketiciye (B2C) odaklanır. Dolayısıyla B2B ve B2C terimleri sıklıkla duyulan pazarlama terimleridir.
B2B ve B2C Arasındaki Fark Nedir? B2B iş modeli kullanan bir şirketin hedef aldığı kitle üretilen ürüne ihtiyaç duyan diğer şirketlerdir. İhtiyaç duyulan ürün, bir başka ürün veya hizmetin üretiminde kullanılır. B2C'nin hedef kitlesi ise kişisel amaçlar için ürün ve hizmet satın alan bireysel tüketicilerdir.
Örnek verilecek olunursa ilaç şirketlerinin ürünleri eczaneye ulaştırması ve eczanelerin ilaçları müşteriye satması durumudur. B2C: İşletmelerin direkt olarak tüketiciye ulaşmasıdır. Business to Consumer olarak İngilizce anlamı vardır. Hepsiburada gibi e-ticaret siteleri örnek verilebilir.
B2C alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürünleri doğrudan son kullanıcıya satar. Amazon ve Trendyol gibi e-ticaret şirketleri, en tanınmış çevrimiçi B2C şirketlerinden bazılarıdır.
B2B, B2C, C2C ve C2B Küreselleşme, tüketicilik ve ticaretin gelişmesi devam ettikçe, B2C (Tüketiciden İşletmeye), B2B (İşletmeden İşletmeye), C2C (Tüketeden Tüketici) ve C2B'den (Tüketici'den) için dört modelden söz edildi.
İlgili 44 soru bulundu
C2C (Tüketiciden tüketiciye) e-ticaret modeline bu işlemler örnek verilebilir; Kullanılmış veya yeni bir eşyamızı satmak, arabamızı,ya da evimizi başka birine satmak veya başka birinden araba, ev satın almak, en bilindik C2c örnekleri e-bay, gittigidiyor.com ve sahibinden.com'dur.
Farklı sektörleri hedef alan satış faaliyetleri yatay B2B adlandırılır. Söz konusu iş modeli, aynı şirketin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren üretici ve satıcılara hizmet vermesine dayanır. Örneğin; mobilya üreticilerine ve inşaat firmalarına ahşap malzeme satışı yapan bir şirketin faaliyetleri bu kapsamdadır.
Çevrimiçi perakende genellikle bir B2C modelinde çalışır. Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir.
İngilizce açılımı consumer to consumer olan C2C, tüketiciden tüketiciye çalışma modeli hakkında sizler için detayları araştırdık… Keyifli okumalar!
C2C, tüketiciden tüketiciye olarak bilinen yani tüketicilerin kendi aralarında alış ve satış işlemlerini gerçekleştirdikleri, nispeten yeni bir iş modelini tanımlamak için kullanılan yaygın bir kısaltmadır. C2C modeli, büyük ölçüde internet ve e-ticaret kullanımıyla ortaya çıkmıştır.
C2C (Customer-to-Customer), bireylerin internet üzerinden birbirlerine doğrudan ürün veya hizmet sattığı bir ticaret modelidir. Bu yöntem, genellikle ikinci el eşya, el yapımı ürünler ve açık artırma sitelerinde görülür.
İşletmeden tüketiciye (B2C), öncelikle tüketicilere odaklanan iş modelidir; müşterilerin çoğunluğu özel kişilerdir. Bunlar ise bazı B2C örnekleridir: Süpermarketler. Spotify veya Netflix gibi bir akış hizmetleri.
B2C (Business to Consumer), işletmelerin doğrudan ürün ve hizmetlerini son tüketicilere ulaştırdığı bir e-ticaret modelidir. Bu model, üreticilerin veya satıcıların online platformlar aracılığıyla ürünlerini bireysel tüketicilere sunmalarını sağlar.
B2C İş Modeli Nedir? “Business to Consumer”, Türkçesiyle “Firmadan Tüketiciye” kavramı şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklayan ifade eden kısa tanımdır.
B2B (Business to Business), üreticilerin tüketicilere değil, diğer üreticilere satış yapmaları anlamına gelir. Bu tür işletmeler, ürün ve hizmetleri arasında üreticilerden diğer üreticilere doğrudan satış yapar. B2C (Business to Consumer) ise tüketicilere satış anlamına gelir.
Business to business nedir sorusuna yanıt olarak B2B açılımı deniyor. Şirketten şirkete, kurumdan kuruma ya da işletmeden işletmeye olarak farklı şekillerde kullanılabilen B2B satış nedir? B2B satış, genel olarak iki farklı kuruluşun kendi aralarında yaptıkları satış anlamına geliyor.
B2B, işletmeler arasında gerçekleştirilen işlemleri ifade ederken, B2C perakende satışlarda müşteri ile işletme arasındaki işlemleri ifade eder. C2C ise müşterilerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemleri ifade eder.
İngilizce anlamı C2C “consumer to consumer” olan, “tüketiciden tüketiciye” anlamına gelen e-ticaret modelidir. C2C'de tüketiciler online bir pazaryeri platformu veya e-ticaret sitelerinde bir araya gelerek mal veya hizmetlerini kendi belirledikleri fiyat ile listeleyerek satışa sunmaktadır.
C2B E-ticaret İş Modeli
Yani bu e-ticaret iş modelinde işletme çalışanı olmayan kişiler, işletmeye ürün ya da hizmet satmaktadır. Bu durumda tüketici aynı zamanda satıcı olmaktadır. Freelance çalışma yöntemi, bu iş modelinin en iyi örneğidir. C2B e-ticaret iş modeli ilk başlarda sık tercih edilmiyordu.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlete işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi gibi.
M2M Nedir: Açılımı “Macihine to Machine” olan bu model Türkçede “Makineden Makineye” olarak karşılık bulmaktadır. İki makine arasında gerçekleşen e-ticaret şeklini ifade etmektedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır ancak yakın gelecekte çok sık kullanılacağı öngörülmektedir.
Alibaba.com, dünya çapında faaliyet gösteren, KOBİ'lerin küreselleşmesine yardımcı olan, üreticileri, distribütörleri ve toptancıları ticaret yapmak isteyen bireyler ve işletmelerle bir araya getiren çevrimiçi B2B platformudur. Platformun odak noktası doğrudan tüketici ve kişiden kişiye ticaret değildir.
Hem bir oyuncu pozisyonu hem de bir oyuncu rolü olan Mezzala, orta saha rakip yarı alanda, kanatlara yakın oynayan oyuncuları tarif eder. İki yönlü orta sahalardan(B2B) daha ofansif görevlere sahip olan mezzalalar basitçe; skorer ve asist yapmaya yatkın 8 numaralar olarak da tanımlanabilir.
B2B SaaS özünde yazılım uygulamalarını bulut tabanlı bir altyapı aracılığıyla internet üzerinden sunar. Bu, işletmelerin pahalı donanımlara, yazılım lisanslarına veya karmaşık kurulumlara ihtiyaç duymadan temel yazılım araçlarına erişmesine olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri