Türkçe'de "ğ" yalnızca yazımda vardır. Kendi başına söylenmesi olanaksızdır.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Ğ harfi, tam bir okunuşu olmayan ve alfabemizde istisna olan bir durumdur. Çünkü bu harf yumuşak g olarak adlandırılır. Kelime içerisinde ve sonunda ses olarak belirtilebilse de tek başına okumak mümkün değildir.
dudakların ortası açık, yanları hafif kapalı, dudaklar dişlere temas etmeden söylenen "v" benzeri bir sestir.
Eski Anadolu Türkçesi döneminde de yumuşak g yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Bu harf kelimelerin ortasında bulunabilir, fakat hiçbir kelimenin başında yer almamaktadır. Sosyal medyada ise Ğ harfi tek başıma mizahi olarak kullanılır. Bu harf kullandığı kelimeleri ve anlatmak istediklerine göre öfke belirtmek, seslenmek veya mutlu olduğunu dile getirmek için kullanılır.
Türkçede “yumuşak g” olarak tabir edilen “ğ , Ğ” harfleri kürtçede mevcut değildir. Bunun yerine X,x harfi bulunur. X harfine kalın h diyebiliriz. Fakat biraz daha boğazsıl olan XW , xw diftongu bulunmaktadır.
Ģ harfi Anadolu Türkçesinin İstanbul ağzındaki Ğ (Yumuşak G) sesinden biraz farklıdır. “Yumuşak-G” (Ğ) harfine benzer ama sert ve hırıltılıdır (Kiril Ӷ, Ghe). Almanların gırtlaktan çıkan R harfinin taşıdığı ses değerine benzer (Ř). Arapçadaki Gayın (غ) harfidir.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
İngiliz alfabesinde Türkçe'de olduğu gibi “ç, ğ, ö, ş, ı ve ü” harfleri bulunmaz. Türkçe'den farklı “q, w, x” harfleri vardır.
Romalılar Doğu Yunan alfabesinden 'Z' ve 'Y' harflerini almışlar ve 'G' harfini de kendileri icat ederek bu yeni alfabeye eklemişlerdir. Gerçekleşen bu eklemeler ve düzenlemelerin ardından yaklaşık MÖ. 2. yüzyıla gelindiğinde Latin alfabesi günümüzdeki haline ulaşmayı başarmıştır.
değil< diil, diğer< dier gibi. eski türkçede g (ön gırtlaktan çıkan kalın, süreksiz ses ) zamanla ses değişimine uğrayarak g<ğ olmuştur.
Dilimizde yumuşak g yani ' Ğ ' harfi ile başlayan bir kelime bulunmamaktadır. Bundan dolayı isim şehir oyunu oynarken ğ yumuşak g harfi oyunda seçilmez. Yumuşak g harfi aslında dilimizdeki en önemli, en çok kullanılan harftir.
Ç (küçük biçimi ç), Latin alfabesini temel alan sistemlerde kullanılan bir harftir. Arnavutça, Azerice, Kurmançça, Tatarca, Türkçe, Türkmence ve Zazaca gibi dillerin alfabelerinde yer alır. Bunun dışında Fransızca, Katalanca ve Portekizce gibi dillerde C harfinin değişkesi olarak da kullanılır.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
- Arapçada eskiden beri, soruda gösterilen P, J, Ü, Ö, Ç, G ve İ harfler yoktu. Arap harfleri “lam elif” hariç 28'dir. Arap lisanıyla vahyedilen Kur'an'da da yalnız bu 28 harf kullanılmıştır.
bunun 1. sebebi, arap harflerinde türkçenin seslerini karşılayacak harflerin bulunmaması. mesela o, ö, u, ü ayrımı yapabilecek sesli harfler yoktur. “v” harfini gösteren harf, tüm bu sesli harfleri göstermek için kullanılır. yine “y” sesini gösteren harf aynı şekilde “ı, i” seslerini gösterir. yani bir harf ayrımı yok.
Bu iki harfi ayırabilmenin yolu şudur: Kelimede kullanılan ge>ge telaffuz edilmediği zaman kelimenin manası anlaşılmaya devam ederse, bu yumuşak ge (ğ)dir; ağaç (aaç), bağ (ba), sığır (sıır) gibi.
Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır. Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir.
K.B.V. Okunurken ğ kullanilmaz. y kaynaştırma ünsüzüdür yani küçükteki küçük zaten kendi başına kelimedir.
W: Kürtçede ve ayrıca Tatarca'da bulunur. Açık bir V sesidir.
Latin-Kürt Alfabesi
Latin harflerini temel alan Kürt alfabesi 31 harften oluşur. Bu alfabece karşılanan 31 sesten 8'i ünlü, 23'ü de ünsüzdür. Ünlüler a, e, ê, i, î, o, u, û'dir.
Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde yaşayan Kürtler Kiril alfabesini, İran ve Irak Kürdistanı'ndakiler Arap alfabesini, Türkiye ve Suriye Kürdistanı ile Avrupa'da yaşayan Kürtler Latin alfabesini temel alan birer alfabe kullanmaktadırlar. Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri