B7 Vitamini veya Biotin hücre büyümesi, yağların ve amino asitlerin metabolizması ve yağ asitlerinin üretimi için gereklidir. B7 Vitamini veya Biotin eksikliğine nadiren yetersiz beslenme neden olur, ancak çölyak hastalığı, Crohn's veya kistik fibroz gibi malabsorpsiyon bozukluklarından kaynaklanabilir.
Biotinidaz eksikliğinin tedavisi, biotin alımını artırarak yapılabilmektedir. Ayrıca, biotin eksikliğine neden hastalıklar belirlenmeli ve tedavi planı oluşturulması gerekmektedir. Eksikliğin erken tanımlanması ve tedavisi, belirtilerin şiddetini azaltma ve kalıcı hasarları önleme açısından oldukça önemlidir.
Biotin doku oluşumunu ve yenilenmesini destekler. Saç, cilt ve tırnak oluşumu için temel protein olan keratin üretiminde görev alır. Bu sebeple biotin cilt, saç ve tırnak sağlığı için önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği saçların güçsüzleşip dökülmesine, tırnakların kırılgan olmasına neden olabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Biotin eksikliğinin neden olduğu kilo kaybı, genellikle vücudun doğal işleyişini bozan bir durumdan kaynaklanır. Bu nedenle, biotin alımının kilo alımına neden olduğu iddiası doğru değildir.
Aynı zamanda brokoli, karnabahar, tatlı patates, mantar, avokado ve muz gibi sebze ve meyveler de biotin açısından son derece zengindir. B7 vitamini, yemişlerde de bolca bulunur. Badem, fındık, kabuklu fıstık, yer fıstığı, pikan cevizi gibi yemişler, son derece yoğun oranda biotin içerir.
Biotin (Vitamin H,Vit B7)
Biotin kan testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde Biotin düzeyi ölçülerek yapılır. Test özel bir hazırlık gerektirmez. İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz.
Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir (1) kapsül. Bol su ile alınız.
Yapılan testlerde ortaya çıkan, Biotin değerinin referans aralığı yaşa bağlı olarak değişir. Buna göre; 12 yaş ve üzeri kişiler için 221.0 – 3004.0 pg/mL (pikogram/mililitre) 12 yaşından küçükler için ise 57.0 – 2460.2 pg/mL (pikogram/mililitre)
B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Biotinin diğer ilaçlarla bilinen bir etkileşimi bulunmamaktadır. B7 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan, fazla alındığında idrar ile atımı gerçekleşmektedir. Bu yüzden yüksek dozda alımın yan etkileri oldukça düşük seviyelerdedir.
B7 diğer B vitaminleri gibi suda çözünen bir yapıya sahiptir ve idrarla kolayca atıldığından vücutta depolanmaz. Bu nedenle düzenli olarak besinler yoluyla veya doktor danışmanlığında takviye yoluyla alınması önerilir. Biotin takviyelerini tüketmek için en sık önerilen zaman aralığı sabah ve kahvaltıyla birliktedir.
Hastalığın tedavisinde biotin vitamini (5-20mg/gün) ağız yoluyla verilir. Biotinidaz eksikliği nedeni ile takip edilen hastalarda vücut metabolizma hızının arttığı enfeksiyon, ateş, operasyon gibi durumlarda verilen biotin miktarının arttırılması gerekmektedir. Tedavi ömür boyu verilmelidir.
H vitamini veya B7 vitamini olarak da bilinen Biotin B grubu vitaminler içerisinde yer alan, sağlığa pek çok faydası olan vitaminlerden bir tanesidir.
Tedavi edilmezse, derin biyotinidaz eksikliği olan küçük çocuklar genellikle nöbetler, hipotoni, ataksi, gelişimsel gecikme, görme sorunları, işitme kaybı ve kutanöz anormallikler (örneğin alopesi, deri döküntüsü, kandidiyaz) dahil nörolojik anormallikler sergiler.
Biotin için belirlenen yeterli alım miktarı yetişkinlerde günlük 30 mikrogramdır. Emzirme dönemindeki kadınlarda biotin ihtiyacı artar. Bu nedenle bu dönemde günlük 35 mcg B7 vitamini alımı önerilir (9).
Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar (karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, primidon) biotin metabolizmasını hızlandırır ve biotin eksikliğine neden olabilir. Bu ilaçların devamlı kullanımı biotinin kandaki konsantrasyonunun azalmasına neden olur.
B7 Vitamini;
Et, balık, yumurta ve sakatatlar, Tohumlar ve fındık, Bazı sebzeler (tatlı patates, ıspanak ve brokoli gibi) de bulunur.
Biotin tabletler, günün farklı saatlerinde alınabilir. Fakat bu takviyenin tok karnına ve gece yatmadan önce alınması, vücut aktiviteleri açısından daha uygundur. Uyumadan önce bol suyla yutulan biotin tablet, sabaha kadar emildiği için faydalarını daha iyi yansıtabilir.
Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, biotin ve birçok faydalı bileşeni bulunan faydalı besinler arasında yer alır.
Mesela biotin değeri, 100 gram muzda 6 mikrogram, çilekte 4 mikrogram, kuru soğanda 25 mikrogram iken, yer fıstığında 30 mikrogram gibi bir miktardadır ve oldukça yüksektir. Biotin suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir.
Biotin tablet 1000 mg seçeneği genellikle doktor tavsiyesinden sonra kullanılır. Bu nedenle Biotin eksikliği belirtileri için ilk olarak doktora başvurmanız gerekir. Fazla veya kontrolsüz doz kullanımı sağlık açısından zarar teşkil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri