Tonsillit veya tonsilit, bademciklerden birinin ya da her ikisinin birlikte iltihaplanması durumudur. Tonsilit, sıklıkla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur fakat bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir. Hastalık çin uygun tedavi, nedene bağlı olduğundan, hızlı ve doğru tanı koymak önemlidir.
Tonsillit çeşitli virüsler nedeniyle olabileceği gibi, bakteriler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bakteri nedenli tonsillit daha ciddi seyreder, uygun bir tedavi olmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bakteriyel Tonsilit (Bademcik İltihabı) Nasıl Tedavi Edilir? Doktorlar, bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) antibiyotik ilaçlarla tedavi eder. Antibiyotikler reçete gerektirir. Antibiyotikler genellikle yaklaşık 10 gün boyunca yolla oral (ağız yoluyla) alınır.
Boğaz iltihaplarında ateş genellikle 5 gün içinde düşer, bunu takiben boğaz şikayetleri de azalır. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günde tamamlanır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
İlgili 29 soru bulundu
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır. Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Tonsilit, sıklıkla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur fakat bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir. Hastalık çin uygun tedavi, nedene bağlı olduğundan, hızlı ve doğru tanı koymak önemlidir.
Kulak Burun Boğaz hekimin uygun gördüğü durumlarda tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bazı durumlarda bademciğin tamamen alınması da önerilmektedir. Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır.
Boğaz yoluyla vücudumuza giren bakteri ve virüsleri yakalayarak daha ilerilere gitmesini önlemeye çalışırlar. Bademcik taşları ise bademciklerde oluşan küçük, sert yapılı madde topaklarıdır. Bu topaklar, bademciklerinizin üzerinde küçük, beyaz veya sarı çakıl taşları gibi görünür.
Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir. Fakat, iltihaba neden olan bakteri ve virüsler bulaşıcıdır. Sonuç olarak, bademcik iltihabının başka kişilere yayılmasını önlemenin en iyi yolu, neden olan patojenlerin yayılmasını durdurmaktır.
Boğaz iltihabı için hangi antibiyotik kullanılır? Bademcik iltihabında en sık kullanılan tedavi yöntemi , antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Hastanın bol sıvı içmesi ve istirahat etmesi gerekir. Boğaz ağrısını gidermek ve ateşi düşürmek için ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Boğaz ağrısını arttırmamak için ılık ve yumuşak gıdalar alınması önerilir.
Ağız kokusu ve boğaz tahrişi yaşıyorsanız ya da boğazınızın arkasında beyaz renkli bir nokta görüyorsanız bademcik taşınız olabilir. Bademcik taşı oluşumu nadir bir durumdur ve bunlarla ilgili ciddi problemler yaşamak daha da nadir bir durumdur. Bu nedenle endişelenmeyin.
Tonsil taşları, farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bademcikler, girintili çıkıntılı bir yapıdadır. Ağız içerisindeki; ölü hücreler, besin artıkları, tükürük gibi maddeler bu girintili çıkıntılı yapı üzerinde birikmeye başlar. Biriken maddeler gittikçe sertleşir ve taş halini alır.
Bademciklerdeki delikler, mikropların tanınması için gereken bademcik yüzeyinin artılmasında ve enfeksiyonla mücadele sonrasında ortaya çıkan atıkların boğaza boşaltılmasında da rol alırlar. Bademcikler üzerinde görülen deliklere tonsil kriptleri adı verilir ve bunlar bademcik yapısının normal bir parçasıdır.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür.
Boğazdaki Tonsil (bademcik) olarak isimlendirilen lenfoid dokunun iltihaplanmasına bademcik enfeksiyonu denir. Çocuklarda bu enfeksiyona genellikle %30-40 oranında A Grubu Beta Hemolitik Stereptokoklar (beta mikrobu) veya virüsler neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri