Buna göre, babası ev alan oğluna eşinin (yani oğlunun annesinin), annesi, otomobil alan kızının banka kredisine eşinin (yani kızının babasının) rızası olmadan “kefil” olamaz. Tahmin ettiğiniz gibi, babası veya annesi, eşin rızası olmadan kendi çocuğuna bile kefil olamıyorsa, üçüncü kişilere hiç olamaz.
Kefalet sözleşmesinde eş rızasını düzenleyen TBK 584 hükmüne göre: “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir.”
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Kefalet sözleşmesi, alacağı güvence altına almak için yapılmaktadır. Borçlu borcunu hiç veya gereği gibi yerine getirmediği takdirde, alacaklı kefile başvurabilmektedir11. Ancak kefil asıl borçlunun yerine geçmediği gibi, onunla birlikte borç da üstlenmemektedir.
Banka kredisi için kefillik şartlarını taşıyan herkes kefil olabilir. Kefil olabilmek için kişinin düzenli gelire sahip olması ve bankacılık sisteminde temiz bir sicili olması gerekir. Ayrıca kefilin kredi notunun yüksek olması gerekir. Evli olan kişilerin kefil olurken eşinin imzalı rızasını almaları zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
Kefillikte Yaş Sınırı Var mı? Kefil olmak için de kredi çekebilmek gibi en az 18 yaşında olma şartı aranır. Üst yaş sınırı ise yine bankaların prosedürleri ile alakalıdır. Kredi için kefil olan kişilerin ayrım yapma gücüne sahip olması ve akli dengesinin yerinde olması gibi detaylara da bakılır.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Kredi borcunun vefat eden kişi tarafından ödenemediği durumlarda kefilden önce borçları mirasçılara kalır. Mirasçılar bu borcu istemediği takdirde reddi miras davası açma hakkına sahiptir. Bu davanın açılması için vatandaşlar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmalıdır.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki (vekalet) verilmesi, Diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması, Durumları da aynı şekil koşullarına bağlıdır. Taraflar, yazılı şekle uyarak kefilin sorumluluğunu borcun belirli bir miktarıyla sınırlan- dırmayı kararlaştırabilirler.
TBK'nın 584. Maddesi: “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
Bu düzenleme ile, eşler mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı ya da yasal olarak ayrı yaşama hakkı olmadığı sürece diğer eşin yazılı rızası ile kefil olabilir, yani evli olan kefilin geçerli bir kefalet sözleşmesi yapabilmesi için diğer eşin rızasını alması gerekir.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
1) Başvuru için TC numarasının yazılı olduğu kimlik ve çalışanlar için maaş bordrosu gerekiyor. Emekliler için e-devlet şifresi yeterli. Başvuranın geliri alacağı krediyi karşılayabilecek durumda değilse kefil gerekebilir. 2) Başvuruda borçlu kredi kartı veya kartlarınızın yanınızda olmasına gerek yok.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Bunları bilerek imzalamış olmalıdır kefil. Evet tabi ki hapis kararı kesinleşince disiplin haczi icra edilecek, ancak söylediğiniz gibi parayı ödemekle borç ilişkisi de sona ereceğinden disiplin hapsi de sona erer. Ayrıca Borç ödenmediği sürece Alacaklının, borçlu aleyhine haciz yapma hakkı elbette devam eder.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Kredi kullanabilmek için gerekli olan alt yaş sınırı 18'dir. Ancak üst yaş sınırı bazı bankalarda farklılık göstermektedir. Vakıfbank, Aktif Bank, Denizbank ve PTT Bank için kredi kullanabilmekte üst sınır 80 yaştır. ING Bank ve TEB için kredi kullanabilmekte üst sınır 70 yaştır.
Kardeş Kefil Olabilir Mi? Evet, kardeş kefil olabilir. Kefil olacak kişinin mevcut borca konu olan maddi yükümlülüğü yerine getirebileceğinden emin olunması kefil olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Kardeşin kardeşe kefil olması için sadece kefil olacak kişinin maddi sorumluluğu alacak durumu olması yeterlidir.
Herhangi birinin çekeceği krediye kefil olmak da kredi notunun düşmesine neden olabilir. Kefil olduğunuz kişi düzensiz ödemeler yapar ya da borcunu hiç ödemezse bu durum doğrudan sizin kredi notunuzu düşürecektir.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri