Ölüm aylığı hakkını kazanabilmek için vefat eden kişinin en az 1800 prim gününün ödenmiş olması gerekir ya da 4/1-a sigortası bulunan bireylerin en az 5 yıl bir süre içerisinde borçlanma dönemleri hariç sigortalılıklarının olması ve en az 900 gün prim günlerinin bulunması gerekir.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.
Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir.
Vatandaşlar, ölen babanın maaşını çalışan kızı ya da diğer çocukları alabilir mi sorusunun yanıtını araştırıyor. Baba veya annenin ölümüyle birlikte yetim kalan çocuklara eğer maaş alacak başka çocuk veya kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması durumunda %50 oranında ölüm aylığı bağlanır.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
İlgili 20 soru bulundu
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Ölen kocanın emekli sandığı kapsamında sigortalı olması, babanın ise SSK statüsünde sigortalı olması halinde de ölüm tarihine bakılmaksızın hem kocadan hem de babadan olmak üzere iki maaş ödeniyor.
Babadan kalan emekli aylığını alan Annem 2022 de en düşük emekli maaşı 3500 TL iken 3940 TL yani en düşük maaş tan 440 TL fazla alıyordu. 2023 de en düşük maaş 5500 TL olarak belirlendi fakat yatan maaş 4970 TL.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
CEVAP: Eski adı ile SSK'lı yeni adıyla 4-1(a)'lı emekli babasından yetim aylığı bağlanırsa, bu yetim aylığını alan kız çocuğu kendi nam ve hesabına bir iş yeri açarsa (Vergi mükellefi olursa ya da 4-1(b)'li şartlarına haiz olursa) yetim aylığı kesilir ve sağlık yardımı alamaz.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltilmişti Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseltilmişti.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Yükseköğretim görüyorlarsa 25 yaşını geçmemiş olmaları, ortaöğretim görmeleri halinde ise 20 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Eğer eğitim görmüyorlarsa 18 yaşını doldurmamış olmaları halinde erkek çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşı bağlanabilir.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan (memurluktan) emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Bu durumda üç maaş bağlanmış oluyor.
Bu konu mevzuatta da biraz karmaşık olduğu için kafalar karışıyor. Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.
Dul ve yetim aylığı ödemelerinin ise ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Vefat eden sigortalının eşi %50 oranında emekli maaşını alabilir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa bu oran %75 olmaktadır.
Yetim aylığı, öğrenimin sona erdiği tarihte kesilir. Öğrenim devam etse bile yaşın doldurulması halinde de yetim aylığı kesilir. Örneğin, yükseköğretime devam etmekte olan öğrenci 25 yaşını doldurmuşsa, herhangi bir işte çalışsın veya çalışmasın yetim aylığı kesilir.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı.
15 Ocak 2023 tarihinde emekli ve memurların maaşlarının eksik yatırılmış olması vatandaşların dikkatini çekti. Bunun sebebi ise henüz tüm zamların yansıtılmamış olmaması. 15 Ocak tarihinde hesaplara geçen maaşlara yasal zam uygulandı.
En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle % 50 hisse oranı ile eşe, % 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; vefat eden sigortalımızın 1.500 TL tutarındaki aylığı hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 750 TL, yetim çocuğa ise 375 TL tutarında ödeme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri