Ebeveynler, göz rengi ve kan grubu gibi özellikleri veya özellikleri çocuklarına genleri aracılığıyla aktarır. Bazı sağlık durumları ve hastalıklar da genetik olarak aktarılabilir. Bazen bir özelliğin birçok farklı formu olabilir. Örneğin, kan grubu A, B, AB veya O olabilir.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
Obezite hastalığı da tıpkı kanserlerde olduğu gibi bu hastalıklardan biridir. Epigenetik faktörler adı verilen bu yapıların çevresel faktörler yoluyla bozulması nedeniyle ilgili genler de etkilendiğinden obezite hastalığı anne babadan bebeğe geçmektedir.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Babalardan çocuklara aktarılan genlerin anneden geçenlere göre daha baskın olduğu ortaya çıktı. Haberler Sağlık Genel Sağlık Babalardan çocuklara aktarılan genlerin anneden geçenlere göre daha baskın olduğu ortaya çıktı.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Okulda hepimiz genlerimizin anne ve babamızdan eşit şekilde miras alındığını öğreniriz. Ancak yeni yapılan bir çalışma bize öğretilenlerin tamamen doğru olmayabileceğini ortaya koymaktadır. Çalışamaya göre genetik olarak babaya daha çok benziyoruz.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Mizaç genetik tarafından belirlenir mi? Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetiğimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar. Mizaç (huy, temperament), doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, kendine özgü algı, arayış, motivasyon ve potansiyelleri bulunan yapısal bir çekirdektir.
Spesifik olarak kadınlarda; güzellikle ilişkili genetik varyasyonlar, vücut kütlesi ve yağ oranını düzenleyen genlerle de ilişkilidir. Erkeklerde güzellik genetik varyantları, kolesterol seviyesini etkileyen genlerle bağlantılıdır.
Gerçek soybağı, ana baba ile çocuk arasındaki kan bağına dayanır. Ancak evlat edinme yoluyla da çocuk ile evlat edinen kişi arasında yapay bir soybağı ilişkisi kurulabilir.
Tüm koşullarda kendini belli eden genler baskın gen olarak isimlendirilmektedir. Baskın genler homozigot ya da heterozigot olabilir. Gamzeli yanak, kahverengi göz, kıvırcık saç, uzun boy baskın genlerdir.
Türk toplumunda doğan çocuklar babanın soyuna aittir ve soy erkek çoȬ cukla devam eder. Bu nedenle doğan çocukların babasının kim olduğu bilinmeȬ lidir. Dede Korkut Kitabı'nda geçen “Oğul kimden olduğun anası bilir” atasözü konuyla ilişkili okunabilir.
Tamamen doğumsal bir sorun olan kepçe kulaklılık, genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ailesinde, özellikle anne veya babasında kepçe kulak problemi olan kişilerde bu problemin görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Y KROMOZOMUNA BAĞLI KALITIMI
* Y kromozomunun X ile homolog olmayan bölgesinde aktarılan; kulak kıllılığı, yapışık parmaklılık ve balık pulluluk gibi bazı karakterlerdir. * Sadece erkeklerde görülür. * Hasta babanın sadece bütün erkek çocukları hastadır.
Kadınlarda dedelerinden kalan cinsiyet kromozomu(Y) olmaz. Erkekler de ise annelerinin babasından(Y) ve babaannesinden(X) kalan cinsiyet kromozomu olmaz. Hem kız hem oğlan çoğunun bir X kromozomu mutlaka anneanneden gelirken kızdaki bir X kromozomu babaanneden, erkekteki Y kromozomu babasının babasından gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri