Fetva Kurulu yaptığı açıklamada, “Şafii mezhebine göre baba oğluna zekat verebilir mi?” sorusuna cevap verdi. Fakihler, verdiği takdirde faydanın kendisine döneceği kişilere zekât, fıtır sadakası, fidye ve kefâretlerin verilemeyeceğini belirtir.
Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez: a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, c) Eşine, d) Müslüman olmayanlara, e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, f) Babası zengin olan ...
Fürû' ise; çocuk ve torunlara verilen isimdir. Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû' ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir.
Bu sebeple zekatın kimlere verileceği kadar, kimlere verilmeyeceği de fıkhın önemli bir konusudur. Kural olarak zekat anneye, babaya, eş ve çocuklara, Müslüman olmayanlara, zenginlere, Hz. Peygamber (asm)'in yakınlarına ve soyundan gelenlere verilmez.
el Cevab: Çocuklarına zekât vermez. Bazı şafiler ''çocukları borçlu ise verir'' şeklinde fetva veriyor.
İlgili 20 soru bulundu
Fakir kardeşe zekât verilebilir mi? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Bunun için bir kimsenin kendi ana-babasına, dede veya nenesine zekat vermesi caiz olmaz. Zira onlara bakmakla mükelleftir. Aynı şekilde bir kimse, küçük çocuklarına veya bakmakla yükümlüğü olduğu torunlarına da zekat veremez. Ancak çocuğu büyümüş ve ondan ayrı ise, o zaman ona zekat verebilir.
Eşten Habersiz Zekât Verilebilir mi? zekâtlarına müdahale etme hakları yoktur.
- Namaz kılmayan birisine zekat verilmez deniyor.
Damat ve geline zekât verilebilir mi? Fakir olan damada ve geline zekât verilebilir. Çünkü bu kişilerle zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354).
Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.
Verilirken sadece Allah'ın rızası gözetilir. Zekâttan menfaat ummak, zekât verilen kişiden karşılığında hizmet almak, onu minnet altında bırakmak, karşılığında teşekkür, iyilik ya da başka türlü yardım beklemek veya verilen zekâtı başa kakmak zekât ruhuyla asla bağdaşmayan ve verilen zekâtı boşa çıkaran davranışlardır.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır. Çıkan sonucun 40'da 1'i yani %2,5 'i zekat olarak verilir.
Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez.
Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez.
Alevîler, mallarından ihtiyaç sahiplerine sadaka da vermektedirler (Yıl- dız, 2004). Sivas, Amasya ve Tokat Alevîleri üzerine yapılan araştırmalar, Alevîlerin yukarıdaki görüşler çerçevesinde zekâta yaklaştıklarını göstermiştir. Bulgulara göre Alevîler devlete verilen vergiyi zekât şeklinde algılamaktadırlar.
Zekat ya da fitre veren kişinin bunu karşı tarafa söylemesi gerekmez. Bunun için içten niyet etmesinin yeterli olduğu belirtilmekedir. Kişinin bunları verirken "bu benim zekâtımdır, fitremdir" demesine gerek duyulmamaktadır.
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Zekat, bir defada ödenebileceği gibi taksit halinde ödenebiliyor. Ücretlilere yani belli bir geliri olduğu halde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekat verilebiliyor.
Toruna Öşür Verilir Mi? Öşür de bir zekat çeşidi olduğundan toruna öşür verilemez.
Ergenlik çağına erişen müslüman erkeğin fitre vermesi gereklidir. Evli olmayan müslüman kadınlar fitrelerini kendileri öderler. Evli kadınların fitresi Ebû Hanîfe'ye göre yine kendileri, diğer üç mezhebe göre ise fitre borcu nafakaya dahil olduğu için koca tarafından ödenir.
Çalışmıyor olmak zekât vermemek için bir özür değildir. Nisabı geçiyorsa yılı dolduğunda zekâtı vereceksiniz. Hem zekât versin hem de çalışsın; daha bereketli ve daha dik yaşarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri