Yani, yurt dışına mal ihraç eden bir firma e-ihracat faturası kesmekle yükümlüdür. Bedelsiz bir ihracat da olsa bir mal alışverişi olduğundan dolayı fatura kesilmesi icab eder.
Bedelsiz ihracat; resmî kurumlar, özel şirketler veya şahıslar tarafından yapılabilir. Ürünün bu kapsamda yer alıp almadığı gümrük kanunlarına göre belirlenir. Örneğin; yabancı bir turistin başkasına hediye etmek için satın aldığı bir ürünün de bedelsiz ihracat kapsamında kabul edilmesi mümkündür.
Yurt dışına yapılan mal ve hizmet satışlarının tıpkı yurt içi satışlarında olduğu gibi belgelendirilmesi gerekmektedir. Yurt dışına mal ihraç eden bir şirketin e-İhracat Faturası kesmesi zorunludur. Bedelsiz ihracatta fatura kesilerek yapılan alışveriş belgelendirilmelidir.
İşletmeler ticari teamüllere göre birbirlerine bazen ürün tanıtımı veyahut deneme amaçlı veyahut başka sebeplerden ötürü sıfır bedelli fatura düzenleyebilmektedirler.
Yapılan değişikliğe göre bedelsiz ihracatlarda kesilen ticari fatura yerine satılan mal veya hizmetin bedelinin sıfır veya bedelsiz olduğunu belirten bir fatura düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bedelsiz ihracatlarda ihracat faturası düzenleme gerekliliği gümrük beyannamesine göre belirlenmekte.
İlgili 31 soru bulundu
Bedelsiz fatura kesilemez. Faturada bedel belirtilir ve % 18 KDV hesaplanır. E fatura mükellefi olsanız da e fatura mükellefi olmayanlara e-arşiv fatura düzenleri Malı kime satmış (vermiş) iseniz ona düzenlenir. Başlık: Bedelsiz mal tesliminde belge düzeni ile Form Ba-Bs hk.
Diğer taraftan, bedelsiz olarak yapılan ihracat işleminin de beyannameye dahil edilebileceği tabiidir.
Gelir İdaresi Başkanlığı yaptığı duyuruya göre Bedelsiz E- İhracat faturası düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanına “sıfır” (0) yazması ve beyanname açılırken bedelsiz alanını seçmesi gerekmektedir.
Bedelsiz teslimler de (hibe gibi) vergiye tabidir. Bu gibi durumlarda matrah, 3065 sayılı Kanunun 27'nci maddesi uyarınca emsal bedeli olur. Yani, tacir kanunlarda özel bir düzenleme olmadıkça, yaptığı tüm stok çıkışlarını, teslimlerini, bedelsiz bile yapsa emsale uygun tutar üzerinden KDV hesaplamalıdır.
İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır. İmalatçı, ihracat yapan kişi veya kurumdan alamadığı KDV tutarını ilgili devlet kurumlarına başvurarak vergi iadesi şeklinde alabiliyor.
- Bedelsiz ihracat işlemleri dolayısıyla yüklenilen KDV, önce 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 32.maddesine göre (İstisna edilmiş işlemlerde indirim) işlem yapılacak, indirime konu edilemeyen kısmın ise iadesi söz konusudur.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Bedelsiz ithalat ise; ithal edilen mallar için yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalattır. Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir.
Değer ve miktarına bakılmaksızın bedelsiz ihracat izni başvuruları doğrudan ilgili gümrük idaresine yapılır. Not: Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 2016/39 sayılı Genelgesi çerçevesinde İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinden alınan izinler tek pencere sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılması, bedelsiz ihracat olarak adlandırılır.
(4) Bedelsiz ihraç izinlerinin geçerlilik süresi 1 (bir) yıldır. MADDE 9 – (1) 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bedelsiz İhracata İlişkin Tebliğ (İhracat 2006/5), eki ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Şirketin karlı satış yapamaması ve stokladığı ürünlerin üzerindeki KDV'nin şirketin yarattığı satış potansiyelinden büyük olması Şirketin ihracat yapması ve dolayısıyla da yurt dışına sattığı mal ve hizmetlerin KDV'den muaf olması
Oluşturduğunuz Faturaya Bedelsiz Ürün Eklemek İçin; 1- Fatura satırlarına bedelsiz olarak eklenecek ürün seçilir ve KDV Tutarı alanı "0" olarak değiştirilir. 2- Eklenen bedelsiz ürünün hemen altına "İndirim" satırı oluşturulur.
İhracat faturası oluşturmak için, fatura oluşturma adımlarında olduğu gibi Satışlar > Faturalar sekmesine gidiniz. Satış faturalarının listelendiği sayfanın sağ üst kısmında "Yeni Fatura Oluştur" butonunun yanındaki ok yardımı ile "Yeni İhracat Faturası Oluştur" seçeneğine tıklayarak gerekli bilgileri giriniz.
Mikro ihracat faturaları, "301-Mal İhracatı" istisna koduyla, KDV'siz olarak düzenlenmelidir. Hızlı kargo operatörlerine teslim edilecek e-arşiv fatura ve İngilizce proforma fatura (opsiyonel) üzerindeki ürün bilgileri ve fiyatların birbiri ile uyuşması gerekmektedir.
İhraç kayıtlı faturalarda diğer fatura türlerinde olduğu gibi KDV tutarı gösterilir. İmal edilen mala yönelik KDV tutarı hesaplanarak faturaya dahil edilir, ancak muafiyet sağlayan söz konusu ibareden dolayı ihracatçı firma belirtilen KDV tutarını ödemekle yükümlü değildir.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri