Babagannuş, ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte, yöresel olarak değişen farklı reçetelerine ulaşılabilen bir lezzet. En çok bilinen halinde patlıcana ek olarak közlenmiş domates ve biber de ekleniyor, sarımsak ve nar ekşili özel sosuyla tatlanıyor.
Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir. Ana malzemeleri patlıcan, biber ve yoğurt olan bu meze, 'abugannuş' adıyla da bilinir. Genellikle et ürünlerinin yanında sindirimi kolaylaştırmak için tüketilir. Antioksidan özelliği sayesinde toksinlerin arındırılmasında önemli bir rol oynar.
babaganuş, humusa benzemekle birlikte nohut yerine patlıcanla yapılır. Patlıcan, nohut gibi fazla miktarda lif içerir, ancak daha az protein içerdiğinden antioksidanlarda daha yüksek ve kalorilerde daha düşüktür. Dolayısı ile gayet sağlıklı bir gıda olduğunu belirtebiliriz.
Diyarbakır Babaganuç; patlıcanın mangalda közlendikten sonra soyularak tokmakla dövülmesi, yeşilbiber, sarımsak, tereyağı ve yumurta ile pişirilmesiyle hazırlanır. Diyarbakır Babaganuç 09.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kökeni Osmanlı'ya kadar uzanan Babagannuş özellikle Hatay yöresinde meşhur yemeklerden biri. Bir salata ya da meze çeşidi olarak biliniyor. Türk mutfağında patlıcan, domates, biber ve sarımsak közlenerek yapılan bu yemeğin Mısır mutfağında önemli bir yeri var.
İlgili 41 soru bulundu
Babagannuş yanına köfte ve kebap yemekleri harika gider. Adana kebap, tavuk çöp şiş, Kıbrıs köftesi tarifleri ilginizi çekebilir.
Canım annemin bana yazdan közleyip hazırladığı dondurucudaki patlıcanlarımı ince ince kıyıp kenarda bekletip, tavaya yağı kızdırıp yumurtaları kıralım. Pişirip üzerine rendelenmiş sarımsak tuz ve patlıcanları ilave edip bir kaç dakika daha pişirdikten sonra yemeye hazır. AFİYET OLSUN.
Babagannuş, ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte, yöresel olarak değişen farklı reçetelerine ulaşılabilen bir lezzet. En çok bilinen halinde patlıcana ek olarak közlenmiş domates ve biber de ekleniyor, sarımsak ve nar ekşili özel sosuyla tatlanıyor.
Diyarbakır'ın yöresel tatlarından Babagannuş tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: 6 adet patlıcan fırında veya ocakta közlenip kabuları soyulur. 300 gr kıyma 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Kıyma; 1 silme çay kaşığı tuz ve 1 tutam karabiberle lezzetlendirilir.
Bazı yerlerde de abugannuş olarak da bilinir. Yapılış biçimleri de oldukça farklılık gösterir. Bazı yerlerde közlenmiş patlıcan, biber, domates, nar ekşisi ile hazırlanır. Bazı yörelerde ise yoğurtla.
Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir.
Babagannuş aslında bir çeşit mezedir. Soğuk meze ya da sos olarak da tüketilen bu yemeğin ana malzemesi patlıcandır.
Abugannuş, halk arasında abagannuş veya babagannuş adı ile bilinir. Aslında Hatay mutfağına ait salata ve meze türüdür. Bu sebeple soğuk tüketilir. Anavatanı Lübnan'dır.
közlenmiş patşlıcanın üzerine sarmısaklı(tercihen) yoğurt onun üzerine de bir miktar yağ ve acı biber dökülerek yapılan bi güneydoğu mezesi.lezzetlidir, develi'de içine lavaş daldırılarak afiyetle yenebilir.
Közlenip soyulup ince kıyılmış altı – yedi adet patlıcan, tuz, kimyon, pul biber ilave edilip sürekli karıştırılarak patlıcanlar suyunu çekinceye kadar beş dakika kavrulup üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek ılık veya sıcak olarak servis edilir. Diyarbakır kiymali Babagannuş tarifi de vardır.
Suriye Arapçası bābā ġanūc بابا غنوج “patlıcan beğendi, Suriye ve Lübnan'a has bir yemek” sözcüğünden alıntıdır.
Patlıcanları ocakta yada fırında közleyip soyalım. Biberi de aynı şekilde. İçine nane ve maydanozu ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağı ve ekşiyi tuzu ekleyip güzelce karıştırıp servise hazırlayalımmm.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez. Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Kavrulan soğan ve sarımsaklara közlenmiş patlıcanımızı ekliyoruz ve 3 dk daha kavuruyoruz, kapya biberleri de ekliyoruz. Biberler eşit dağılana kadar hafif karıştırıyoruz. En son baharatları ve tahini ekleyip 2 dk daha çevirip ateşten alıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.
Babagannuş Adana Yöresi (Közlenmiş Patlıcan Salatası)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri