Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Çocuk, altsoy olduğundan 1. derece zümrede yer alan saklı paylı mirasçıdır. Bu sebeple çocuk babasına veya babasının yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse ya da aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini önemli ölçüde ihlal ederse mirasçılıktan çıkarılabilir.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir.
Ancak İslâm hukukçularının çoğuna göre, ebeveynler hayatta iken ya da vefat et- tikten sonra kanunen herhangi bir şey yapılamaz. Çünkü edâ ehliyetine sahip olan her insan kendi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, dolayısıyla malını istediğine satabileceği gibi dilediğine de bağışlayabilir.
Mirastan mahrum bırakma iki şekilde mümkün olabilir. Bunlardan ilki mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülükleri ihlal etmesi ya da miras bırakana karşı ağır bir suç işlemesi neticesinde yapılır. İkincisi ise mirasçının çocuklarını korumak için yapılan mirastan mahrum bırakma işlemidir.
İlgili 15 soru bulundu
Bir kişi ister saklı paylı mirasçı olsun ister olmasın, mirasbırakana karşı birtakım eylemlerde bulunursa, örneğin onu kasten ve hukuka aykırı şekilde öldürmeye kalkışırsa veya öldürürse mirasçı olamaz; bu mirastan mahrumiyet halidir. Mirastan mahrumiyet sonucu kendiliğinden ortaya çıkar.
Hayat kast, haysiyet ve iffete hakaret, iftira, çocukların ana babaya bakmamaları, bakım ve gözetim yükümlülüğünü ihmal etmeleri gibi örnekler mirastan çıkarma sebebi oluşturabilir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Mirastan mal kaçırma olarak bilinen muris muvazaası, miras bırakanın diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak ve amacıyla mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı şekilde satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir.
Nitekim bu hususta Kur'ân'da; “Allah size çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (mirastan pay) vermenizi tavsiye eder (emreder)” (en-Nisa 4/11) denilmektedir.
Bu işlemi adi yazılı vasiyetname ile de veya resmi noterden düzenlenmiş ya da onaylanmış vasiyetname ile de veyahut şartları varsa sözlü vasiyetname ile de yapabilir. Burada mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılırken çıkarma sebebinin açık olması, belirli bir eyleme, işleme ve davranışa dayanması gerekmektedir.
Miras hukukunda mal paylaşımı kişi ölmeden de devreye girebilmektedir. Ancak bunun için kişinin vasiyetname yazması gerekmektedir. Bu vasiyetnamede malını ne şekilde, kimlere pay edeceğini belirtmelidir. Ölmeden mal paylaşımı ancak miras bırakanın kendi rızası ile gerçekleşmektedir.
Çocuklar anne-babanın gönlünü incitecek, sevgi ve gönül bağını koparacak davranışlarda bulunmuşlar veya görevlerini yapmamışlarsa, dinen sorumlu olurlar. Onların bu hataları mirastan mahrum bırakılmalarına dinen sebep teşkil etmez.
Zira miras, ancak ölüm halinde paylaşılabilecektir. Miras davaları, hukuki prosedürlere uygun olarak açılmalı ve kanunen belirlenmiş süreler içinde sonuçlandırılmalıdır. Bu süreler, dava açmadan önce mutlaka araştırılmalıdır. Sonuç olarak, baba sağ iken miras davası açılır mı, baba sağ iken dava açmak mümkün değildir.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Bağışlayan, geri alma sebebini öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alabilir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler.
EVİMİ EVLADIMA BAĞIŞLARSAM. Siz hayatta iken, evladınıza evinizi karşılıksız bağışlayabilirsiniz. Bu durumda önce harçlar kanuna göre ödenmesi gereken harç miktarından bahsedelim. Tapuda kayıtlı değer üzerinden %6, 831 oranında ki tapu harcının ödenmesi gerekecektir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Mirasın reddi, Sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir. Yasa, yasal ve atanmış mirasçılara bu hakkı tanımıştır. Miras açıldığında külli halef olan mirasçılar mirası reddedebilirler. Mirasçı ret hakkını kullanmadan, ancak ret süresi dolmadan ölürse ret hakkı onun mirasçılarına geçer.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Eğer anne ya da babadan biri, miras bırakandan önce ölmüşse ona düşen pay kendi mirasçılarına kalır. Yani anne ve babanın ölmüş olması durumunda miras, miras bırakanın kardeşine kalır. Anne ve babadan farklı olarak kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir.
Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren emsal karar: Hayırsız evlat vasiyetname ile mirastan men edilebilir.
Kişinin mirasçısını, miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yapılan tüm karşılıksız kazandırmalar ceza kapsamına girer. Kişi satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmeleri ile mirastan mal kaçırabilir. Saklı hak sahibi olunsun ya da olunmasın miras hakkı çiğnenen her mirasçı dava açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri