Madde 19'un 3. bendine göre ise bu kişiler hakkında düzenlenen tutanaklarda doğum tarihi, adı ve soyadı ile ana ve baba adı belirtilmemiş ise nüfus müdürlüğünce ad ve soyad ile ana ve baba adı veriliyor.
Anadolu Ajansı Teyit hattına konuşan İstanbul Barosu Avukatı Buğra Fındıklı, “Yetkili olan kamu mercii, kimsesiz çocuğun anne ve babasına pekala 'Adem ve Havva' ismini verebilir.
Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara, çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
Baba hanesinin boş bırakılmasının doğru olmadığını söyleyen Güngör, 'Aslına bakarsanız herhangi bir isim yazılmasıyla boş bırakılması arasında bir fark yok. Boş bırakıldığı zaman çocuğun nüfus cüzdanını gören herkes babasının belli olmadığını anlamış oluyor. Bu durum çocuğun her zaman rencide olmasına sebep olur.
Yaşının küçüklüğü nedeniyle kendisini ifade edemeyen bulunmuş çocukların nüfus kütüklerine kaydedilmesi, kolluk görevlileri veya ilgili kurumların bu durumu belirten tutanaklarına veya ilgililerin beyanlarına dayanılarak bulundukları yerin nüfus müdürlüğünce yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Evlilik dışı çocuğun nüfus kaydı yapılırken annenin nüfus cüzdanı ve hastane doğum belgesi başvuruda bulunan annenin yanında bulunmalıdır. Şayet baba çocuğu noter vasıtasıyla tanımış ise bu durumda tanıma senedinin aslı da nüfusa götürülmelidir.
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
İsim değişikliği, nüfus kütüklerinde yer alan bilgilerin, yetkili makamlarca değiştirilmesi yoluyla yapılır. TMK 39 gereğince aile kütüklerinde değişikliğe gitmek ancak mahkeme kararı ile mümkün olmaktadır. Dolayısıyla, mahkeme kararı bulunmaksızın isim değişikliğinin yapılması mümkün değildir.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.
Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soy bağı babanın anne ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması veya babalık davası ile kurulur. Bu yollardan biri ile evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soybağı kurulmuş ise çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
yargıç nikah akdini fesheder ve çocuğun nesebi ana tarafından sabit, fa- kat baba tarafından meçhul kabul edilir. Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.
Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.
1-Evlilik dışında doğan çocuk annenin hanesine,annenin soyadı ile kaydedilir.Baba adı bölümüne annenin beyan ettiği isim yazılır. Bu ismin bağlayıcı hiç bir tarafı yoktur. Uydurmuş olsanız bile bu isimde olan hiç kimse sorumluluk altına girmez ve çocuğun babası olarak tanımlanmaz.
'Çocuğa üvey babanın soyadı verilemez'
Yani anne boşanma kararından sonra nüfus müdürlüğüne giderek çocuğun soyadını kendi soyadı ile değiştiremez. Çocuğun velayeti anneye verilmiş olsa da çocuk babasının soyadını taşımaya devam edecektir. Sadece çocukla kişisel ilişki kurma hakkı olan babanın soyadını çocuk taşımaya devam edecektir.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte baba ile çocuk arasında biyolojik bağ olup olmadığı DNA testi ile tespit edilebilmektedir. Çocuğun baba ile soy bağına ilişkin davalarda, DNA testi yaptırılmasına mahkemece verilmekteyse de, mahkeme kararı olmaksızın özel laboratuvarlarda da DNA testi yaptırılması mümkündür.
Biyolojik baba, baba olduğunu tescil ettirmek istiyorsa vereceği tanıma beyanı ile çocuğu tanır, yani nüfusuna alır. Bu şekilde istenilen hukuki yararı elde edebilecektir. Bu beyanla, soybağı kurulur.
1 Babalık (Babalığın Tespiti) Davasını Kimler Açabilir? Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür.
Nüfus Cüzdanı Banka dekontu (Güncel ücret listesi ve Anlaşmalı Banka listesi aşağıdadır.) Velisi (Anne veya Babası, 15 yaşında küçüklerin kendilerinin gelmesine gerek yoktur.) (İsteğe bağlı olarak ) Biyometrik Fotoğraf (7-14 yaş arasında, kimlik kartına fotoğraf konulması Veli'nin [Anne-Babanın] tercihine bağlıdır.)
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri