Uyuşturucu madde ticareti yüz kızartıcı suçlardan mıdır? Ceza hukukunda yüz kızartıcı suç diye bir kavram geçmemektedir. Özel hukukta geçen bu kavram toplumca benimsenmeyen ve karşı koyulan eylemleri ifade etmektedir. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu yüz kızartıcı suç kapsamına girmemektedir.
Özel kanunla belirlenen yüz kızartıcı suçlara dolandırıcılık, sahtecilik, hırsızlık, hileli iflas, rüşvet, irtikap ve zimmet suçları girer.
Ceza Kanununda “yüz kızartıcı suçlar” şeklinde bir suç kategorisi yoktur.
Uyuşturucu kullanmak için satın alan, bulunduran veya herhangi bir şekilde uyuşturucu madde kullanan kişi; uyuşturma madde kullanma ve bulundurma suçunu işlemiş olur.
Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine göre kullanmak için uyuşturucu madde veya uyarıcı madde alan ya da satan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eğer uyuşturucu madde kamuya ait açık ve toplu kullanım alanlarında yakalanmışsa cezada bazı değişimler meydana gelmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Eğer kişi tedavi kelimesinden kaygılanıyor ise danışmanlık ifadesini kullanarak; Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM), Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) gibi kuruluşlara yönlendirilerek kesinlikle profesyonel destek alınmalıdır.
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmayan maddeyi, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, 8 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000-20.000 gün karşılığı adli para cezası ile cezalandırılır. Uyuşturucu Cezaları Kaç Yıl ? Uyuşturucu cezaları 8 yıldan az olmamak üzeredir.
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Uyuşturucu madde kullanma suçu, ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmeye elverişli suçlardan değildir.
Dolayısıyla 4 kez uyuşturucudan yakalanmak 2023 cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Kişi bu suçu insanların toplu olarak bulunduğu yerlere 200 metre yakın yerlerde işlerse ceza yarı oranda artacaktır. 4. kez Uyuşturucu Kullanma Bulundurma Suçu ve Cezası 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasıdır.
'YAKALANAN UYUŞTURUCU PİYASAYA SÜRÜLÜYOR'
“Yakalanan kenevirlerin imhası yakılarak yapılıyor. Kenevir yanması çok zor bir bitki. İmha işlemi uzun sürdüğü için personel bıkkınlık yaşıyor. İmha işlemi düzgün yapılamadığından, yani tam yapılmadığından imha sonrası kalan kenevirler tekrardan alınıp, piyasaya sürülüyor.”
Yüz kızartıcı suçlara dair mahkumiyet hükmü arşiv kaydına alındıktan sonra, cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.
T.C. Anayasası'nın 76/1. maddesinde ise “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar” yüz kızartıcı suçlar olarak sayılmıştır.
Yüz Kızartıcı Suçların Adli Sicil Kaydına İşlemesi
Bu kayıt halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinir ve yüz kızartıcı suçlar bu kayıtta yer alır. Yüz kızartıcı suçlar da adli sicil kaydına kayıt edildikten ve cezası infaz edildikten sonra sicilden silinir. Ancak bu sefer arşiv kaydına geçirilir.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
Memurlukta yüz kızartıcı suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilmiştir. Bunlar; zimmet suçu, irtikap suçu, rüşvet suçu, dolandırılıcılık suçu, hırsızlık suçu, güveni kötüye kullanma suçu, sahtecilik suçları, hileli iflas suçu gibi suçlardan oluşmaktadır.
Yüz Kızartıcı Suçlar, toplumun ahlaki açıdan kabul edilemez bulduğu, failine utanç veren, kişinin ya da kurumun zararıyla sonuçlanan kötücül eylemlerdir. Bu konunun soyutluğu sebebiyle hukuk doktrininde bizzat bir tanımı ya da karşılığı bulunmamaktadır.
Esrarın kişisel kullanım miktarının, önceki suçlar dikkate alındığında, 600 ila 700 gram arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Eroin ve kokainde ise kişisel kullanım miktarı, 20 gram ile sınırlandırılmıştır. 20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Maddesinde uyuşturucu madde ticareti suçu tanımlanmıştır. Buna göre 188/1. Madde de; “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve ikibin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Denilmektedir.
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
İlk Kez Uyuşturucu Kullanma Cezası
Savcılık tarafından verilecek erteleme kararı beş yıl süreyle uygulanır. Bu beş yıllık sürenin ilk 1 yıllık bölümünde şüpheli için denetimli serbestlik tedbirleri uygulanmaktadır.
Uyuşturucu madde kullanma suçu nedeniyle, kamu davası açıldıktan sonra yapılan yargılama neticesinde takdir edilen ceza için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesinde kanunen bir sakınca yoktur. Uyuşturucu madde kullanma suçundan dolayı verilen hapis cezası ertelenebilir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Eğer ki bu maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, , başkalarına veren, sevk eden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran, satışa arz eden, nakleden kişiler ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezalandırmalarına maruz kalabilirler.
TCK'da bulunan 188. maddenin 3.bendine göre bu tür maddelerin ticaretini yapan kişilerin avukatları, davalarda beraat edilmesi amacı ile dosyaya göre sanık lehine bir çok farklı delil toplanmasının talebini mahkemeden isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri