Yine kocanın alt soyu, anası, babası, baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli ayırt etme gücünü kaybettiğini veya koca hakkında gaiplik kararı verildiğini öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilirler.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Babalık reddi davası kayyım ile açılabilir. Çocuk, kayyım aracılığıyla veya ergin olması durumunda bizzat kendisi bu davayı açabilir. Ergin olan çocuk, ergin olduğu tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde nesebin reddi davası açabilir. Soybağının reddi davası süresi, bazı durumlarda farklılık gösterebilir.
Hukukumuzda evladın babasını reddetme hakkı yoktur. Anneniz boşanma davası açabilir. Yetişkin olduğunuza göre babanızla ilişkinizi kendiniz ayarlayabilirsiniz, böylece manen reddetmiş olursunuz.
Davada Hak Düşürücü Süreler
Soybağının reddi davasını açabilmek için yasa bir takım hak düşürücü süreler belirlemiştir. Buna göre koca, çocuğun doğumunu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı zamanda başka bir erkekle ilişki yaşadığını öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde davayı açmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Babalığın reddi davasının 730 gün içinde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu süre tahmini bir süre olup davanın daha erken sonuçlanması da mümkündür.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır. Ancak anne baba hakkı daha büyüktür. Bu bakımdan hiç bir evlat anne babasına hakkını helal edememe gibi bir tavırda bulunamaz.
Türk Medeni Kanunumuzun 289. Maddesi hak düşürücü süreleri düzenlemiştir. Buna göre ; Koca soy bağının reddi davasını ; çocuğun doğumunu, baba olmadığını veya annenin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde açmak zorundadır.
Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Soybağının reddi davası, ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da soybağının reddi (nesebin reddi) davası açma hakkına sahiptir. Bu dava, ana ve kocaya karşı açılır.
(MK m.285) Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Koca- nın dışında çocuk da dava hakkına sahiptir. Ayrıca belli şartların oluş- ması ile kocanın alt soyu, ana ve babası ve gerçek baba olduğunu iddia eden kişide soybağının reddi davasını açabilir.
Evliliklerde kocanın alt soyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiği tarihten itibaren bir sene içerisinde soy bağının reddi davası açabilmektedir.
Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir.
Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir.
Soybağının reddi davası baba ile çocuk arasında mevcut olan soy ilişkisini ortadan kaldırmaya yönelik yenilik doğurucu bir davadır. Türk Medeni Kanununa göre evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır ve çocuk kocanın nüfusuna kayıt edilir.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Cevap: Öncelikle; İslam'ın normal, ortalama, başlangıç seviyelerinde bulunan insanlara onların duyguları için bir emri yoktur. Yani İslam, şunu sevin veya bunu sevmeyin gibi emirlerde bulunmaz.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
TMK m. 286 hükmü bu noktada, soybağının reddi davasını açma hakkını kural olarak, koca ve çocuğa tanımaktadır. Biyolojik babaya dava açma hakkı “diğer ilgililerin dava hakkı” TMK m. 291 hükmünde tanınmıştır.
Babalık davasında zamanaşımı değil, hak düşürücü süre söz konusudur. Bu nedenle sürelere uygunluk ve aykırılık, yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir ve hakim tarafından da resen gözetilir. Anne açısından hak düşürücü süre, çocuğun doğumundan itibaren 1 yıldır.
Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddedebilir(TMK. m. 609) Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorundadır. Miras kısmen reddedilemez.
BABALIK NASIL İSPATLANIR? Babalık davasında davacı anne veya çocuğun, kuşkusuz ''DNA testi'' yoluyla davalı erkeğin baba olduğunu ispatlama yoluna başvurması mümkündür. Ancak bu imkana sahip olmayan veya bu yola başvurmak istemeyen davacılar ''babalık karinesi'' yoluyla da davalı tarafın baba olduğunu ispatlayabilir.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Babalık Davası Nasıl Açılır? Babalık davası açma hakkı anne ve çocuğa verilmiştir. Bu dava babaya ya da baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilir. Dava aile mahkemesinde ya da bulunulan yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri