Kafka'nın babası Hermann Kafka'ya Kasım 1919'da yazdığı bu mektup, alıcısına hiçbir zaman ulaşmadı. Yazarın yapıtlarına ve esin dolu dünyasına adım atmak için mükemmel bir giriş metni olan mektup, aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılabilir.
Babaya Mektup (Almanca: Brief an den Vater) Franz Kafka'nın Kasım 1919'da babası Hermann'a yazdığı mektuptur. Kafka bu yapıtta babasının kendisini psikolojik yönden istismar ettiğini öne sürmektedir. Kafka 45 sayfalık mektubu babasına ulaştırması için annesine teslim etmiş, ancak annesi mektubu oğluna geri vermiştir.
Babama Mektup, Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken kitabındaki öykülerden biri.
Gregor Samsa bir sabah kabuslarından uyandığında, kendini yatağında koca bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Dava, Korku Çağı diye adlandırılan XX. yüzyılda, insanoğlunun kuşatılmışlığının yazgıya dönüşünün öyküsüdür. Bu çağa korku egemendir; çünkü insan, hemcinsleriyle insanca bir dil aracılığıyla iletişim kurabilme, böyle bir dille insanca tepkiler uyandırabilme olanağından yoksun kalmıştır.
Oğuz Atay'ın kendi hayatında da çelişkiye düştüğü gibi somutluk ile soyutluk arasındaki gidiş gelişlerini görebilmemiz... İşte bu yüzden Oğuz Atay'a Korkuyu Beklerken kitabından başlamalısınız.
Oğuz Atay, bu öyküsünde de bireyin yazarıdır. O, başarısızlıkları, iletişimsizliği, hayal kırıklığını, bunalımı, isyanı, intiharı, yabancılaşmayı, tutunamamayı vb. oyunlaştırarak mizahî ve ironik bir üslupla anlatıyor. “Beyaz Mantolu Adam”da başat kavramlardan birisi de yalnızlıktan kaynaklanan iletişimsizliktir.
"Dönüşüm" adlı kitabı neden okumalısınız? Sade ve akıcı bir anlatıma sahip olan Dönüşüm, 80 sayfadan oluşuyor. Merak uyandıran konusu ve ince sayfa sayısı sayesinde kısa sürede okunabiliyor.
Babaya Mektup Kitap Açıklaması
1919'da, başarılı iş adamı Hermann Kafka'ya yazdığı uzun mektupta, Julie Wohryzek ile evliliğine karşı çıkan babasına düşüncelerini itiraf eden yazar, ''baba'' kavramını korku ve otorite ekseninde yorumlar.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Yazılış itibariyle mektuplar, resmî ve özel olmak üzere iki kısma ayrı- lırlar. Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içle- rinde yapılan yazışmalardır. Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, ya- kın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır.
İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II . Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.
Posta Telgraf Teşkilatı'nca (PTT) 2002'de başlatılan 'Cumhuriyet'in 100'üncü Yılına Mektup Kampanyası' kapsamında, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 40 bin kişi, arkadaşlarına ve yakınlarına 2023 yılında teslim edilmek üzere mektup yazdı.
Görüleceği üzere bitig, “mektup” kavram alanı içerisinde oldukça işlek kullanılan bir terimdir. Öyle ki ileride Harezm-Altınordu devlet yazışmalarında mektupların tamamı için sadece bitig terimi kullanılacak (Özyetgin, 2005: 60) ve artık sadece mektuplar için kullanılan bir meslekî bir terim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri