Metne göre davayı, soybağının reddi davasını ya baba ya da çocuk tarafından açılabilir.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Başka bir erkekle soybağı bulunmayan bir çocuk ile tanıma yolu ile soybağı kurulabilir. Ancak, bir erkekle soybağı bulunan çocuğun soybağı, babalık davası veya soybağının reddi davası ile değiştirilebilir. Özellikle belirtelim ki; soybağının reddi davası ile babalık davası, aynı dava dosyası ile görülemez.
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Türk Medeni Kanunu madde 286 ve 291 hükümlerinde soybağının reddi davasını açabilecek kişilere yer verilmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Yani annenin bu davayı açma hakkı yoktur. Ayrıca diğer bazı ilgililerin de bu davayı açabileceği kabul ediliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Çocuk: Çocuk da ana ve babasına karşı soybağının reddi davasını açabilecektir. Medeni Kanun ergin olmayan çocuğun kendisine kayyım atanmasıyla bu davayı açabileceğini düzenlemiştir. Kendisine kayyım atanmayan çocuk ergin olduktan bir yıl içinde davayı açabilecektir.
Babalık reddi davası kayyım ile açılabilir. Çocuk, kayyım aracılığıyla veya ergin olması durumunda bizzat kendisi bu davayı açabilir. Ergin olan çocuk, ergin olduğu tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde nesebin reddi davası açabilir. Soybağının reddi davası süresi, bazı durumlarda farklılık gösterebilir.
(MK m.285) Koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Koca- nın dışında çocuk da dava hakkına sahiptir. Ayrıca belli şartların oluş- ması ile kocanın alt soyu, ana ve babası ve gerçek baba olduğunu iddia eden kişide soybağının reddi davasını açabilir.
Babalığın reddi davasının 730 gün içinde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu süre tahmini bir süre olup davanın daha erken sonuçlanması da mümkündür.
Soybağının reddi davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Dava süreci sorunsuz ilerlerse 1-2 yıllık süre içerisinde sonuç alınabilir. Ancak istinaf başvurusu yapılması durumunda süreç 3-4 yıla kadar uzayabilmektedir.
Babalıktan ret davası diye bir usul yoktur. Babanızın mirasından feragat edip ad ve soyadınızı değiştirmek için talepte bulunabilirsiniz ancak nüfus kütük kayıtları kamu düzenine ilişkin olduğundan doğru bir biçimde tutulduğu takdirde bu kayıtları değiştiremezsiniz.
Anne ile çocuk arasında soybağı, doğum ile kurulacaktır. Ancak baba ile tanıma, evlilik ve hakim kararıyla kurulmaktadır. Soybağının reddi davası ise, mahkeme kararı ile çocuk ve baba arasında olan nesebin iptali talebinde bulunduğu bir davadır.
Yine kocanın alt soyu, anası, babası, baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli ayırt etme gücünü kaybettiğini veya koca hakkında gaiplik kararı verildiğini öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilirler.
Babalık davası evlilik dışında veya boşanmadan 300 gün sonra dünyaya gelen çocuk için açılabilen davadır. TMK m. 301'de düzenlenen bu dava, çocuk ile baba arasında soybağının mahkemece kurulmasına imkân verir.
Babalık davası ; anne veya çocuk tarafından baba ile çocuk arasındaki soy bağının mahkeme aracılığıyla belirlenmesi için açılan davadır. Bu dava babaya ya da baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilir. Davanın amacı babanın çocuğu tanımasıdır.
Babalık davası anne tarafından açılırsa, ilgili çocuğun babası olduğu iddia edilen kişi ile çocuk arasında soybağı ilişkisinin tesis edilmesi talep edilir. Anne, doğum sebebiyle uğradı maddi zararların da giderilmesini isteyebilir.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
BABALIK NASIL İSPATLANIR? Babalık davasında davacı anne veya çocuğun, kuşkusuz ''DNA testi'' yoluyla davalı erkeğin baba olduğunu ispatlama yoluna başvurması mümkündür. Ancak bu imkana sahip olmayan veya bu yola başvurmak istemeyen davacılar ''babalık karinesi'' yoluyla da davalı tarafın baba olduğunu ispatlayabilir.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Küçük için babalık davası açılacağı zaman mahkemece belirlenecek bir kayyım davayı takip edecektir. Çocuğun dava için kayyım ihtiyacı 18 yaşından öncesi içindir. 18 yaşını geçen çocuk için kayyım atanamayacağı gibi ergin olması dolayısıyla kendisi bu davayı açabilecektir.
Koca davayı, baba olmadığını öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde açabilir. Ancak babanın dava hakkı herhalde doğumdan beş yıl geçmesi ile zamanaşımına uğrar. Çocuk, ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl içerisinde davayı açabilir. Sonrasında soybağının reddi davasını açma hakkı düşer.
Bunun anlamı, mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin, çocuğun doğumundan itibaren hiç kurulmamış olması şeklinde yorumlanmasıdır. Soybağının reddi kararı ile, çocuğa karşı sahip olunan hak ve yükümlülüklerde sona erer.
Türk Medeni Kanunumuzun 289. Maddesi hak düşürücü süreleri düzenlemiştir. Buna göre ; Koca soy bağının reddi davasını ; çocuğun doğumunu, baba olmadığını veya annenin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl ve her halde doğumdan itibaren 5 yıl içerisinde açmak zorundadır.
Babalık karinesinin çürütülmesi için bulunan tek yol DNA testidir. Baba ve çocuk arasında yapılacak DNA testine bağlı olarak kişilerin çocuğun babası olmadığı ortaya çıkarsa babalık karinesi çürütülmektedir.
Soybağının reddi davası baba ile çocuk arasında mevcut olan soy ilişkisini ortadan kaldırmaya yönelik yenilik doğurucu bir davadır. Türk Medeni Kanununa göre evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır ve çocuk kocanın nüfusuna kayıt edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri