Mutfağınızda halihazırda bulunan apseli bir diş için bir başka harika tedavi de kabartma tozu. Kabartma tozu, ağız plağını etkili bir şekilde yok eder ve plakla savaşmaya yardımcı olur.
Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir.
Evde diş beyazlatmak dendiğinde akla ilk gelen ve en çok bilinen yöntem budur. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1-2 yemek kaşığı limon suyunu kabın içerisinde iyice köpürene kadar karıştır. Dişlerini diş fırçası ve bu karışımı kullanarak 2 dakika fırçaladıktan sonra ağzını çalkalayabilirsin.
-Hayır, karbonat cif gibi iri partikülleri olan bir maddedir ve bununla mine üzerini fırçaladığımız zaman sert mine yüzeyi çizilir, aşınır ve leke tutmaya daha müsait bir hale gelir. Bu nedenle karbonat, tuz gibi partikülleri olan maddelerle diş fırçalamak doğru değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Evde diş beyazlatmak isteyenler limon ve karbonat karışımını kullanabilirler. Bir çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atarak üzerine limon sıkınız. Daha sonra karışımda köpükler oluşana kadar karıştırınız. Daha sonra diş fırçanıza karışımdan bir miktar sürerek dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Daha da güzeli, karbonat birçok alternatiften daha az aşındırıcıdır ve dişlerinizin dentin yapısıyla sertlik bakımından benzerdir. Bu faktörler, ağız bakım alışkanlıklarınızda günlük kullanım için onu güvenli bir seçenek haline getirmektedir.
Tuz da antimikrobiyal madde olduğundan kısa sürede plak ve tartarlardan kurtulmanızı sağlar. Karbonat ve tuzu karıştırıp, diş fırçanızı ıslatıp bu karışıma batırın. Dişlerinizi nazikçe bu karışımla fırçalayın. Ardından ağzınızı suyla çalkalayıp tükürün.
Her şeyden önce, sirke hala çok asidiktir ve bu nedenle yanlış kullanıldığında diş minesini aşındırabilir. Elma sirkesinin dişi beyazlatıcı etkisi içeriğindeki asidin diş yüzeyindeki gıda artıklarını birikintileri uzaklaştırması sonucu olur. Yani bir şekilde dişi aşındırır.
Oral Health and Preventive Dentistry'deki bir çalışma, diş macunundaki geleneksel aşındırıcı bileşenlere deniz tuzu eklenmesinin, dişlere yönelik olumlu bir fayda sunmaksızın, diş minesinin yüksek oranda aşınmasına sebep olabileceğini göstermiştir.
Pek çok kişiye sert fırçalamanın dişleri daha beyaz göstereceği fikri doğru gelir. Ancak çok sert diş fırçalamak dişin beyaz tabakasını aşındırarak dişlerin sararmış gibi görünmesine neden olur.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Somon: Diş ve diş etini korumayı sağlayan ve kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağı olan somon balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, özellikle çocukların diş gelişimine oldukça katkı sağlıyor. Ayrıca, ağız sağlığı için çok önemli besin kaynağı olan D vitamini, somon balığında bulunuyor.
Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir.
Limonda yüksek oranda asit bulunur ve karbonat ile karıştırılarak ya da tek başına diş fırçalamak için kullanılması durumunda hem dişler hem de diş etleri zarar görebilir. Limon asidik özelliğe sahiptir ve karbonat da bazik bir yapıdadır.
Doğal bir sakız olduğundan çok fazla tercih edilir. Özellikle diş hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelir. Hoş kokusu ve kendine özgü tadı ile yöre insanın vazgeçilmezleri arasındadır. Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi vardır.
Kahve ile diş beyazlatma
Daha da etkilisi; çantanızda her zaman diş fırçası ve diş ipi taşımaktır. Böylece her kahveden veya çaydan ortalama 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalayıp ara yüz temizliği yapabilirsiniz.
Öncelikle diş taşları oluşur ve tartarlar meydana gelir. Meydana gelen tartarlar, plakların giderilmesini zorlaştırır ve bakteriler için bir kalkan oluşur. Böylece diş çürüğü meydana gelir. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde, dişlerde bulunan bakteriler ve asit dişin tüm yapısını sarar.
Sodyum bikarbonat veya kabartma tozu, doğası gereği alkali olan beyaz bir tozdur. Beyazlatma özellikleri çok güçlüdür ve dişlerinizdeki ve minenizdeki lekeleri oksitleyerek çıkarmanıza yardımcı olabilir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.
Diş eti çekilmesi eski haline gelir mi diye soracak olursanız, evet doğru bir tedaviden sonra diş etleri eski haline geri gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri