Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Mezopotamya'daki diğer bazı kentlerle birlikte Arami saldırılarına uğrayan ve yağmalanan Babil'in Kassitler ve Asur hâkimiyeti dönemine Orta Babil Dönemi M.Ö.1720-626) denilmektedir. Orta Babil Dönemi Sümerler ve Gutilerden sonra 1100 yıl devam etmiş yeni bir Türk devridir.
Babil ya da Babylon, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan antik şehirdir. Babil'in Asma Bahçeleri antik dünyanın yedi harikasından biri oldu.
Babil, Mezopotamya'da, adını aldığı Babil kenti etrafında kurulmuş eski bir imparatorluktur. Batıda bilinen adı Babylon, Akadcadaki Babilu kelimesinin Yunanca varyantıdır. Kuran-ı Kerim'de şehrin ismi Babil olarak geçer.
İlgili 27 soru bulundu
Sami kökenli bir topluluk olan Babiller Amurrular tarafından kurulmuştur. Devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. Özellikle devletin başına geçen 5. Kral Hammurabi ile Babiller diğer kavimlere egemenlik kurmuşlardır.
İslami kaynaklarda
Hikâye Tevrat'taki ile benzer olmasına rağmen Babil'de değil, Musa'nın yaşadığı dönemde Mısır'da geçer. Firavun Haman'a, kendisine kilden bir kule inşa etmesini, çıkıp Musa'nın tanrısına bakacağını söyler. Kur'an'da Babil şehrinden Bakara Suresi, 102. ayette bahsedilir.
Din. Babilliler, eski halkların çoğunda görüldüğü gibi birden fazla tanrıya taparlardı ve tanrıları üzerine kuşaklar boyu anlatılan mitlere inanırlardı. Bunların çoğu Sümer kaynaklıydı.
Medlerle birleşen Babiller M.Ö 626 yılında Asur devletini yenerek tekrar bağımsız olmuş ve II. Babil Krallığı'nı kurmuşlardır. Kurulan II. Babil devletine ise Persler son vermiştir.
Toplamda 42 yıl hüküm süren Babil Kralı Hammurabi, Sümer ve Akad kralı olarak da anılmaktaydı. Bir diğer lakabı ise dünyanın dört köşesinin kralıydı. Amori kökenli olduğu bilinen Hammurabi, sağlık problemleri yaşayan babasının yerine tahta geçmiştir.
Babil, yüz yıl önce Kenan, Akad ve Sümer'in çoğunu istila etmiş olan Semitik Amoritler tarafından MÖ 1900 civarında bir krallık olarak kuruldu. Babillilerin kökeni Sümerler'e aitti. MÖ 1792'de, MÖ 1750'ye kadar hüküm süren Hammurabi, küçük krallığı devraldı.
II. Nebukadnezar, Babil'in en ünlü krallarından birisidir (M.Ö. 605 – 562.) Onun zamanında Babil bir süper güç olarak ortadoğuda yükseldi.
Çamur tuğlalardan inşa edilmiş büyük yeşil bir dağa benzeyen çok çeşitli ağaçlar, çalılar ve asmalar içeren artan bir dizi bahçe ile dikkate değer bir mühendislik başarısı olarak tanımlandılar. Bahçelerin Irak'ın Babil eyaletine bağlı Hille yakınlarındaki antik Babil kentinde inşa edildiği söyleniyor.
Yahudi tarihinde Babil Sürgünü (İbranice: גלות בבל, romanize: Gelot Bavel) veya Babil Esareti, MÖ altıncı yüzyılda Antik Yehuda Krallığı'nın Neo-Babil İmparatorluğu tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından Yahudilerin esir düşüp topluca Babil'e sürüldüğü bir esaret dönemidir.
Türkçe bir kelime olmadığı için Türk Dil Kurumu Güncel Sözlüğü'nde Babil kelimesinin anlamı ve bir karşılığı yoktur. Ancak kelimenin "Büyük ve gösterişli şehir" anlamına geldiği tahmin edilmektedir. Babil'in Sümer dilindeki kelime anlamı "Tanrının Kapısı" şeklindedir.
Son imparator Bahadır Şah II'ın sadece şehir üzerinde otoritesi vardı. 1858 yılında bir isyan üzerine bölgeye müdahale eden İngiliz'lerce Babür İmparatorluğu'na son verilerek Hindistan, Büyük Britanya İmparatorluğu'na bağlanılmıştır.
Babil Meucci, kendi düzeneği bir alet üzerinde elektrik dalgalarına ses verdikten sonra aletin diğer ucundan alarak telefonun ilk icadını gerçekleştirmiştir. 'Teletrofono' adını verdiği bu icadını 1854 yılında icat ederek dünyaya telefonu armağan etmiş bulunmaktadır.
Hammurabi'nin kurduğu Babil İmparatorluğu, Babil'in MÖ 1531'de istilacılar tarafından ele geçirilmesine dek 260 yıl boyunca varlığını sürdürmüştür.
Sami ırkına mensup olan Asurlular; öne çıkan İlk Çağ Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesidir.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Tarımsal üretim sözü edilen devletlerin temel geçim kaynağı olmuştur. Buna karşılık Eski Babil Devleti'nin yıkılışını kısmen de olsa doğal süreçlere bağlayan görüşler bulunmaktadır.
Babiller ilk önce Dünya'nın şeklini bir yuvarlağa benzetmiştir.
Davud'un himayesi altında Yehova'nın buyruklarına itaat ve ibadetlerler günlerini idame ettirirken Babil halkı tarafından tasfiye edilmiş ve o bilindik sürgüne yollanmışlardır. Bugün bile yankıları devam eden bu sürgün hadisesinin sadece coğrafya değişikliğinden ibaret olmadığını vurgulamak gerekir.
Kur'ân-ı Kerîm'de adları geçen ve insanlara sihir öğrettiklerine inanılan iki melek. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Babil Kulesi, Sümerler tarafından Tanrı'ya ulaşmak için yapılmaya başlanmış ancak tamamlanamamış efsanevi bir kuledir. Asma Bahçeleri içinde bulunan Babil Kulesi, Tanrı Marduk'a ulaşmak amacıyla 90 metre uzunluğunda, 7 katlı olarak inşa edilmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri