Bacağa isabet eden mermi, bacağın kesilmesini gerektirebilir ve bâzı durumlarda ölüme sebep olabilir. Bu tip ciddi durumlar, bacakta yer alan belirli damar ve arterlerin zarar görmesi durumunda ortaya çıkar.
eğer delik kanı durdurmanın çok zor olduğu bir noktada, mesela hayati bir organda açılmışsa doktorlar da çare olamaz bazen. uzun lafın kısası, kan kaybınız durdurulabildiği sürece isterseniz 160 kurşun yiyin, hayati bir organa denk gelmediyse ölmezsiniz.
Silahla ilk vurulduğunuz zaman kısa bir süre hiçbir şey hissetmezsiniz. Sadece o bölgede yoğun sıcaklık olur. Kısa bir zaman sonra o sıcaklık keskin ağrılara, ondan sonra acıya dönüşür.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
İlgili 38 soru bulundu
Yani beyin kendi üzerinde acı hissetmez. Bu durumda merminin kafatasını delmesi ile beyne girip, nöronları mahvetmesi arasındaki saliselik anda çekilen acı hissedilmeyecektir büyük olasılıkla.
Bir yara mermi çekirdeğinin vurması ya da dokuya penetre olması esnasında verdiği enerjinin emilmesi ile oluşur. Yüksek enerjiyi emen dokular ileri ve geri yönde şiddetle hızlanır. Mermi çapının 40 misli büyüklüğe kadar bir kavite oluşabilir.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
Mermilerin nüveleri genellikle kurşundan yapıldığı için, hafif silahlar için üretilmiş fişeklere ait mermiler kurşun olarak da adlandırılır. Fişeklerde mermi ile fişek kovanı bir bütündür ve yalnızca sevk barutu ateşlendiğinde birbirinden ayrılır.
Çok sıcakta patlama riski yüksektir. Çünkü aşırı ısınan merminin içindeki gaz basıncı artar ve patlamaya daha müsait hale gelir. Mermilerin de belirli muhafaza edilme sıcaklıkları vardır. Bunlara uygun olarak muhafaza ederseniz hiçbir sıkıntı olmaz.
Kurşun zehirlenmesi anemi yani kansızlığa sebep olmaktadır. Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir. Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar.
Kurşun zehirlenmesi en sık karşılaşılan ağır metal zehirlenmelerinden biridir. Kurşunun vücutta birikimi hava yoluyla deriden ya da sindirim sistemiyle olabiliyor. Kurşun, en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, bir miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor.
Ateşli silah yaralanmaları ile acil tıp, genel cerrahi, ortopedi ve travmatoloji ve adli tıp bölümleri ilgilenir.
Atardamardan vurulursan, dakikalar içinde kan kaybından ölürsün. Bazen patlamada kopan bir uzvun şokuyla bile ölen oluyor.
Baş ve boyun bölgesi, yaşamsal öneme sahip, çok sayıda anatomik yapıyı içermesi sebebiyle, ateşli silah yaralanmalarında, diğer anatomik bölgelere göre yaşamı tehdit eden klinik durumlar daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda oluşan yaralanmanın ciddiyeti ve derecesi, merminin balistik özelliklerine bağlıdır.
9mm merminin enerjisi 460 jouledür. bu enerjiyi taşıyan çekirdek vücudun içine girdiğinde bu enerjiyi vücuttaki dokulara yayar. eğer merminin girdiği nokta şu bölgedeyse merninin büyüklüğünden bağımsız olarak kafadan vurulduğunuzda ölürsünüz.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Kronik kurşun maruziyetinde, kurşun çoğunlukla kemiklerde depolanır. Eksternal maruziyetin dışında, kemiklerde biriken kurşun, endojen kurşun kaynağı gibi davranabilir. Kemik turnoverinin hızlı olduğu dönemlerde kemik yıkım ürünleri ile birlikte kana geçerek toksik etkilerin devamına neden olur.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Kurşunun organizmaya en belirgin ve sık görülen giriş yolu solunumdur. Kurşun buharı ve tozları solunum yolu ile akciğerlere ulaşır ve akciğerlerden kana geçer.
YAŞLANMAYI GECİKTİRMEDE ŞELASYON UYGULAMALARI Şelasyon bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılır. Demir,kurşun,kadmiyum,civa gibi ağır metaller vücuttan bu yöntemlerle atılabilir. Damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit) verilir.
Normalde barut merminin içinde bulunduğundan sudan etkilenmez kuru kalır. Tetiği çektiğinizde iğne primere vurur ve iticiyi yakarak merminin hızla ivmelenmesine neden olur. Bu nedenle suyun içinde ateş edilebilir. Fakat tabi çoğu silahın ıslanması makineye zarar verebilir.
Hızı saniyede 300 metre olan tipik bir mermi için suda yavaşlayacağı derinlik birkaç metredir. Dolayısıyla yüzeyden 3 metre derinliğe dalmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri