Bacak Damarı Tıkanıklığı Nasıl Açılır? Bu damarlardaki tıkanıklıklar kendiliğinden iyileşmez ve uzun süreli ilaç tedavisi gerekir. Darlık oranının ciddi olan veya ayak yarası gelişen hastalarda uzun kayıplarını engellemek için operasyon veya balon/stent tedavisi gerekebilir.
Hastalığın hafif şeklinde sadece yürümekle bacak ya da kalça ağrısı olur. Tıkanıklık daha da ilerlerse ayakta uzun süre iyileşmeyen yara ya da kangren gelişir. Tıkalı her damarın mutlaka açılması gerekmeyebilir. Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir.
Bacak damar tıkanıklığı
Yürüme sonrasında bacaklarda ve kalçada kramp şeklindeki ağrı, en sık görülen belirtidir. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahat durumunda da görülmeye başlar. İleri evre hastalığı olanlarda ayaklarda iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar.
İskemik kalp hastalığı, göğüs ağrısı (angina) ve kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği: Bacak damar tıkanıklığı ilerledikçe ve tedavi edilmezse, kalp yetmezliği riski artabilir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Hastalar genellikle 2-3 gün hastanede tutulurlar. Hastaların yara yeri iyileşmesi açısından 1 hafta evde istirahat etmeleri önerilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kadir DURGUT Hocamızın ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar ile damar tıkanıklığı, ameliyatsız tedavi edilmektedir.
sorusunun cevabı aslında bu cümlelerin içindedir. Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler. Bacak damar tıkanıklığı atardamardaysa anjiografi eşliğinde o damara girip pıhtıyı çıkarırlar.
İleri boyutta gelişen damar tıkanıklıklarında hekim kontrolünde ilaç verilecektir. Çünkü damar tıkanıklığı tedavi edilmez ise pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir.
Bacak Damarı Tıkanıklığının Ameliyata Gerek Kalmadan Anjiyo Tekniği İle Açılması Karı ana atar damarı, sağ ve sol bacak ana atar damarı olmak üzere ikiye ayrılır. Bacak ana atar damarı dize kadar çeşitli dallar verdikten sonra diz altında üç damara ayrılır.
Yaşanan tıkanıklık tam tıkanıklık olursa kalp krizi yaşanabilir. Kalp damar tıkanıklığı da çeşitli belirtilerle ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde geri dönülmez bir yola girebilecek ciddi bir sağlık sorunudur.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
İliak damarlar: Göbeğin biraz yukarısından kasığa kadar uzanan bölgede yer alan bacaklarımızın ana damarlarıdır. Bu bölgedeki tıkanmalar genellikle aşırı sigara içimine bağlıdır. Bu bölgenin tıkanıklıkları daha çok yol yürümekle oluşan ve kalçadan başlayan bacak ağrısına yol açar.
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Kalp damarı tıkanıklığının görülme sıklığı erkeklerde %3.8, kadınlarda ise %2.3'dür. Yaş: Sıklıkla erkeklerde 40 yaşından sonra kadınlarda 50 yaşından sonra görülür. Hipertansiyon. Kolesterol Yüksekliği.
Bacak ağrısının nedenini araştırırken atar damar tıkanıklığına bağlı bacak ağrısı varsa hastada KLADİKASYO denen ağrılar olur. Bu, hastanın yürürken başlayan baldırlarda ağrısı demektir ve dinlenince geçmektedir.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder.
Kalbin pompaladığı kanı vücudumuzda dolaştıran damarlardaki tıkanıklıklara da iyi gelen yürüyüş yapmak, kalp ve damar hastalıkları riskini ciddi oranda azaltacaktır.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip.
Kalp Damar Hastalıklarında
Kan pıhtısı oluşumunun engellenmesine yardımcı olmasıyla aspirin, arterlerden yeterli miktarda kan akışı sağlar ve bu şekilde erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi riskini azaltır. Bunu yanında aspirinin kriz sırasında ya da krizden hemen sonra alınırsa krizin zararı da azaltmaktadır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
Başlıca küçük yan etkiler bacakta şişme, yarada enfeksiyon ve kanamadır. Ciddi sorunlar ise ameliyat esnasında veya sonrasında kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği, akciğer yetmezliği, v.b. olup %2-5 oranında gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri