Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
kasların kendini onarma süresi 48 saattir. Besin takviyeleri ile bu süreler aşağı çekilebilir. Büyük kas grupları 72 küçük kas grupları 48 saat dinlendirilir. 2 gün art arda yaptığınız antrenmanda aynı kasları çalıştırmayın. Sonrasında 1 gün boşluk vermeden aynı rutine başlarsanız overtrain olabilirsiniz.
Bu zedelenme ve yırtıkların giderilmesi için vücuda belirli bir zaman tanımak gerekiyor. Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Haftada Kaç Gün Bacak Çalışılmalı? Uzmanlar, bacak çalışma hareketlerinin kişilerin sağlık durumlarına göre haftada 2 kez ya da daha fazla yapılabileceğini belirtir. Özellikle yeni başlayanların ve kas ya da eklem rahatsızlıkları olan kişilerin, egzersizlere birkaç gün ara vererek devam etmesi faydalı olur.
Çalıştırılan Kas Ne Kadar Dinlendirilmeli
Ezbere verilen cevap her daim 48 saattir. Çok yanlış olmamakla beraber birkaç serbest değişkene bağlı olarak bu süre değişebilir. Sporcu Ektomorf bir yapıda ise toparlanma (recovery) süreci uzayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Genellikle haftada 2 üst ve alt vücut antrenman seansı gerçekleştirilir, bu da kas gruplarının haftada iki defa çalıştırılmasına neden olur, bu sıklığı haftada 3 defaya çıkarmak da mümkündür. Son olarak, itme/çekme/bacak antrenman programları itiş, çekiş ve bacak kaslarını ayrı günlerde çalıştırmayı içerir.
Güncel kuvvetlendirme egzersiz programları ana kas grupları için (bacaklar, kalça, bel, göğüs, karın, omuzlar ve kollar) haftada 2 veya daha fazla kez yapılmasını öneriyor. Her seans için tek set etkili olur ancak 2 veya 3 set daha iyi olabilir. Her egzersizi 8 ile 12 kez tekrar edin.
Bacak kaslarını geliştiren, bacaklarınızın daha ince ve fit bir görünüme kavuşmasını sağlayan yürüyüş, ayrıca çeşitli sebeplerden dolayı oluşan bacak ağrılarının tedavisine de yardımcı oluyor.
Dinlenme. Her kas grubunda olduğu gibi kalça kaslarının da dinlenip gelişmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden üst üste günlerde değil en az 36-48 saat dinlendikten sonra tekrar antrenman yapmanız uygun olacaktır.
Antrenman sıklığı olarak haftada 2, en fazla 3 gün bacak ve kalça kaslarımızı çalıştırmanın yeterli olacağından bahsetmiştik ve bu günlerde kaç hareket uygulamamız lazım ve ne kadar uygulamamız lazım buna değinelim, Antrenman sıklığı 2 veya 3 olduğuna göre her antrenmana çok fazla egzersiz eklemeye gerek olmayacaktır.
4) İki gün arka arkaya çalışmayın
Yani yeni kas yapmış olursunuz. Eğer iki gün üst üste aynı kas gruplarını çalıştırırsanız bu onarım işlemi tam olarak gerçekleşmez. O yüzden herhangi bir kas grubunu çalıştırdıktan sonra 1 gün ara verin. Farklı kas gruplarını çalıştırıyorsanız 2 günde bir mutlaka dinlenin.
Düzenli yürüyüş yapmak bacak kaslarını ciddi şekilde güçlendirir; bağ dokunuzu sıkılaştırır ve varis oluşumu riskini azaltır. Her gün yarım saat yürüyerek hem sağlıklı hem de güzel görünen bacaklara sahip olabilirsiniz.
Yürümek ve koşmak, bacak kaslarını kuvvetlendirmenin sağlıklı yollarıdır. Ancak zamanla bacaklarınız harekete alışır ve sonunda stabil bir performans seviyesine ulaşabilir. Bu durum da kendi performansınızı sınırlayabilir.
Bu noktada spor salonlarında genellikle çoğu insanın es geçtiği kalf kaslarını ve hemen hemen herkesin (özellikle erkek sporcular) kol kaslarının nasıl yüksek şiddette çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Antrenman sıklığını arttırın
Bu nedenle bacak kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız haftada 1 değil, daha fazla çalışmalısınız. Antrenman sıklığını düzenli olarak arttırarak bacak kaslarınızın gelişimini destekleyebilir ve daha kısa sürede hayal ettiğiniz güçlü bacaklara sahip olabilirsiniz.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Her gün, ağırlıklı olarak bu hareketlerin yapılıyor olması, istenilen sonuçların hızlı ve sağlıklı şekilde elde edilebilmesi için yeterli değildir. Bu hareketlerin her gün yapıldığı bir antrenman düzeni, bel sağlığı açısından da zararlı olduğu için, fıtığa ya da sakatlanmalara sebep olabilir.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Kuvvet kazanımında bilimsel olarak kanıtlanmış tekrar aralığı 5 tekrardır. Güç yani kuvvet artışı isteyen kişilerin 5 tekrarlı setlerin yapmasının nedeni kasların kapasitesini zorlamalarıdır. 1 RM'nin %80-90 nı ile 5 tekrar yapmak size güç kazandıracaktır.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Özellikle belirli bir kas grubunu haftada bir kereden fazla çalıştırmak kas büyümesini çok daha sık oranda teşvik edeceğinden dolayı oldukça iyidir. Ancak sürekli olarak her gün aynı kas grubunu çalıştırmak da bu noktada oldukça yanlış bir davranış olarak bilinmektedir.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri