İslam'a göre, hayvanlar öldükten sonra cennete ya da cehenneme gitmez. Onlara ceza veya ödül yoktur. Bir tür arafta kalma hali söz konusudur.
Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir. Ve ayrıca her bir tür mahlukun ara sıra kullanacağı bir cesedinin bulunacağı bildirilmektedir. Onların cennetteki hayatını, nerede, nasıl bulunacaklarını ise ancak Cenab-ı Hak bilir. Çünkü o âlemin gerçek keyfiyetine bizim idrakimiz kâfi gelmez.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Budizm'e Göre Kediler Öldükten Sonra Nereye Gider? Budizm inancı kedilerin de tıpkı insanlar gibi öz ve güçlü bir ruhsal varlığa sahip oldukları fikrini savunuyorlar. Bu canlılar öldüklerinde onların ruhsal enerjileri cennet türünde bir yere ulaşır, yeniden doğum olana kadar orada vakit geçirirler.
Hayvanın da ruhu vardır. Onlar da cennette kendilerine uygun bir yere giderler. Müfessirler, hayvanların dünyada çektikleri acıların ödüllerini görmek, haklarını almak için haşredileceklerini (İlahi mahkemeye getirileceklerini), sonra da toprak olacaklarını söylüyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
Buna göre, bir kimsenin ölen hayvanına üzülmesinin, hüzünlenmesinin, kederli bir hâl almasının, acısını açığa vurup sessizce ağlamasının ve gözyaşı dökmesinin bir sakıncası olmaz.
Onların cennet ve cehennemi yok..Çünkü günahları ve sevapları yok.. Ahirette sahibine birlikte yaşadığı süre içinde ne yaptı ne yapmadı şahitlik edecek..
Hayvan mezarlığı hizmeti veren pek çok yer bulma şansınız olacaktır. Eğer ki illa da kendi kendinize kedinizi gömmek gibi bir düşünceniz var ise kedinizi gömmek için uygun bir yer araştırıp ölen kedinizi oraya gömebilirsiniz.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
hayvanların canını azrail as değil bizzat Allah (celle celâluhu) doğrudan kabzeder çünkü hayvanlar insan gibi olmamanın dışında akıl şuur alakalı bir ruha sahip değillerdir.iyi bayramlar.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
Azrail (aleyhisselâm) ya da onun yardımcıları alır.
Kalp atışı: Kedinizin kalp atışı düşük hızda atıyorsa onun zayıfladığının, öleceğinin bir işaretidir. Dakika sağlıklı bir kedinin kalp atış hızı 160 ile 180 olmalıdır. Bunu anlamak için elinizi kedinin sol kısmına, ön bacağının arkasına koymanız yeterlidir.
Köpekler ve kediler, bir arkadaşları veya sahipleri ölecek olursa yemekten ve içmekten kesilebilirler; hatta kediler, oldukça iç parçalayan bir çığlık sesi çıkarırlar. Bonobolar ölüme öfkelenirler; kimi zaman cesedin üzerine kayalar ve taş parçaları atarlar, ölü bedenin göğsüne yumruk atabilirler.
Çünkü o âlemin hakiki keyfiyetini bilmeye idrakimiz kâfi gelmez. Cennete girecek olan bu hayvanların, bu peygamberler ve bu zatlarla olan münasebeti hakkında ise Peygamberler Tarihi isimli eserlerde geniş malumat bulmak mümkündür. Ruh bâkî kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları bâkî kalacaktır.
Bir nedenle ölen hayvanı gömmek gerekir mi? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur.
Ölen hayvanların ardından rahmet okunmaz, rahmet sadece insi ve cinsi varlıklara okunur çünkü Kur'anın hedef kitlesi sadece bunlardır. Bildiğiniz gibi hayvanlar, ins ve cin taifesi gibi mükellef ve mes'ul varlıklar değildir.
En İyi Cevap. Allah sabır versin denilir, tıpkı bir insan ölmüş gibi reaksiyon gösterilir. “Allah sabır versin, onu çok özleyeceğini biliyorum ama güçlü dur, ben her zaman buradayım benimle dilediğin zaman üzüntünü paylaşabilirsin.” demen doğru olacaktır.
Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor. Bu ayet bize hayvanların haklarını açıkça hatırlatması bakımından oldukça önemli…
İslam'a göre, hayvanlar öldükten sonra cennete ya da cehenneme gitmez. Onlara ceza veya ödül yoktur. Bir tür arafta kalma hali söz konusudur. Ancak durum böyle olsa da, İslam inancı hayvanlar öldükten sonra onların da “hesap soracağını” söyler.
Yüce Rabb'imiz, hayvanlarla ilgili olarak En'âm Sûresi 38. ayet-i kerimede şöyle buyurur: “Yeryüzünde yürüyen hayvanlardan ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi birer topluluktur.” Hayvanlar da tıpkı bizler gibi yeryüzünün sakinleridir.
Hiç kimse bir kedinin ölümü anlayip anlamadigini hiçbir zaman bilemeyecek olsa da, onlar bir ev arkadaslarini kaybettiklerini ve evde bazi seylerin degistigini kesin olarak bilmektedir.
Biz bu mahlukatın dillerini anlasaydık fırtınalı denizin "Ya Celil, Ya Celil" diye zikrettiğini duyacaktık. Dillerini anlasaydık, kedilerin "Ya Rahim, Ya Rahim" diye dua ettiğini işitecektik. Yani sözün kısası sadece insanlar dua etmez; bütün mevcudat, bütün varlık kendi dilinde dua eder.
Hayvanların ruh mertebeleri, yani ruhun sahip olduğu birtakım duygu ve algılamalar insanlara göre daha aşağı seviyededir. Hayvanların şuursuz -fakat özel ve kendi alanlarıyla ilgili- bir nevi ilhama mahzar bir ruhları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri