Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır. Etler piştiğinde yaklaşık % 30 civarında ağırlık kaybederler.
Yemekleri pişirdiğinizde değişen yalnızca besinin ağırlığıdır. Azalma/artma şeklinde kendini gösteren durum, besinlerin makro değerlerine(Protein, Karbonhidrat, Yağ) herhangi bir etkide bulunmaz.
ETİ FAZLA PİŞİRMENİN ZARARLARI
Etinizi nasıl pişirirseniz pişirin demir, çinko, protein ve vitaminleri az veya çok bir şekilde alırsınız. Ancak eti çok pişirmek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre çok pişmiş et, az pişmiş ete göre daha fazla miktarda HCA adı verilen karsinojen içerir.
Steak ürünlerinde etin içindeki yağ dokusunun mermerimsi bir yapıya sahip olması gerekir, böylece et pişerken kasılıp sertleşmez. (Aşağıdaki fotoda olduğu gibi) Et yüksek oranda sıvı içeren bir yapıya sahiptir, ete tadını içindeki bu sıvı verir. Bıçakla kesilirken bile dikkat edilmeli, ete her dokunuşta sıvı kaybeder.
Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti az pişirerek suyunu korumasını sağlamalısınız. Eti çok pişirirseniz içindeki tüm su kaybolur, ona rengini veren tüm myoglobinler yok olur ve rengi kahverengiye döner.
İlgili 15 soru bulundu
Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır. Etler piştiğinde yaklaşık % 30 civarında ağırlık kaybederler. Satın alırken de bu miktarlara uygun şekilde satın alma yapmanız evdeki porsiyonları kontrol etmenizi kolaylaştırır.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
Yumuşak bir et ziyafeti için en önemli aşama, pişirme aşaması. Bütün halindeki etlerin yumuşak olmasını istiyorsan ağır ateşte uzun süre pişirmelisin. Pişme süresi uzadıkça etin yapısındaki kolajen parçalanır ve et yumuşar.
Çok pişirme durumunda, özellikle etin içindeki tüm sıvının kuruması, hem etin daha kuru ve sert, tabiri caizse kayış gibi olmasına sebep olacak, hem de lezzetin en önemli parçası olan suyu da yok edecektir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün.
Eti fazla pişirmek etin daha sert olmasına sebep olur. Bu yüzden etinizi kavururken pişirme süresini çok iyi ayarlamanız gerekir.
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
Bu doğrultuda, Et (Pişmiş) kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Et (Pişmiş) , ortalama 59,70 kaloriye, 0,20 karbonhidrata, 8,28 proteine ve 3,67 yağ değerine sahiptir.
Pişmiş kırmızı et, her 100 g için 27-35 g protein içerir (pişmiş ağırlık). Kırmızı et, özellikle çinko ve demir gibi önemli bir mineral kaynağıdır.
Kırmızı Et:
Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur. Yağlı dana etinin aynı miktardaki porsiyonu ise 16 gram yağ ve yaklaşık 18 gram protein içerir. Az yağlı dana etinin 100 gramı, ortalama 150 kalori iken yağlı dana etinin 100 gramı 220 kalori civarındadır.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olabilir. Herhangi bir et aldığınızda, hijyen ve en önemlisi soğukta etkisiz hale gelen bakteriler için en az bir gün derin dondurucuda bekletmenizi tavsiye ederim. Bu işlem aynı zamanda yumuşamasını sağlar.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer.
Stafilokok bakterileri vücuda sıklıkla ciltten ve genital bölgeden girer. Kadınlarda vajinal tampon kullanımı en sık görülen stafilokok enfeksiyon sebeplerindendir. Et yiyen bakterilerin cilt altı bölgelere girmesinin ardından 7 gün içinde bölgesel ısı artışı, kızarıklık, ağrı ve ateş başlar.
EN AZ 50 DERECEDE PİŞİRİLMELİ
Parazit hastalıklarının etin çiğ olmasından kaynaklandığını ve yeteri kadar pişmiş ette bir risk olmadığını ifade eden Prof. Dr. Altıntaş, şunları söyledi: "Eskiden toplumumuzda çiğ köfte alışkanlığı daha fazlaydı. Şimdi ise etli çiğ köfteler dışarıda satılmasa da evde yapılıyor.
Öte yandan Lee County Sağlık Departmanı, et yiyen bakterilerin insan insana bulaşmadığını belirterek, herhangi bir açık kesiği çiziği veya yarası olan kişilerin el sularından veya durgun sulardan uzak durmaları gerektiğini aktardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri