Özellikle sabahları soğuk bir duş ile bacakları yıkamak, kılcal damar oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Havluyu soğuk su ile yıkayıp, bacakların etrafına sarmak da önleyici bir tedavi şeklidir. Soğuk su; örümcek şeklindeki damarlardan kaynaklanan iltihaplanmayı ortadan kaldırmanın da etkili yöntemidir.
Varis olarak adlandırdığımız genişlemiş kılcal damarların çapı inceyse ve damarlar cilde yakınsa kırmızı ve mor görünüm oluşur. Genişleyen kılcal damarların çapı daha büyükse ve damarlar derine yerleşmişse bacakta mavi damar belirginleşmesi olur.
Bacaklarda kılcal damar çatlaması, cilt yüzeyindeki ince kan damarlarının (kılcal damarlar) zayıflayarak çatlaması veya yırtılmasıdır. Bacaklar, vücudun en yaygın görülen bölgelerinden biridir kılcal damar çatlaması için. Genellikle kırmızı veya mor renkteki ince çizgiler veya noktalar şeklinde kendini gösterirler.
Varisler vücuttaki herhangi bir damarda ortaya çıkabilse de, en yaygın olarak bacaklarda ve özellikle baldırlarda gözlemlenir. Damar duvarı ve kapakçıklar zayıf düşmüş ve hasar görmüşse kan düzgün bir şekilde akamaz ve damarda birikir. Bunun sonucu olarak mor-mavi renkli kıvrımlı damar görünümü ortaya çıkar.
Bacaklarda damar belirginleşmesi en sık rastlanan problemlerden biridir. Varis olarak adlandırılan bu problem dolaşım bozukluğuna özellikle pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak gelişebilmektedir. Toplar ve kılcal damarlar genişlemesi olarak ortaya çıkmakta ve genellikle ayaklarda görülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Hastalık toplardamar genişlemesi ve kılcal damar genişlemesi şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Tüm damarlarda görülme riski olmasına karşın en sık bacaklarda görülmektedir. Bunun nedeni ise vücudumuzun oluşturduğu ağırlık ve basıncı direkt olarak bacaklarda bulunan damarlara yansıtması ile alakalıdır.
Kan dokusuna ulaşabilen kırmızı ışığın kısmi emilimi ile deri dışına çıkması mümkün olmaz. Damarların bulun- duğu kısımlarda derimizden saçılan veya yansıyan ışığın çoğunluğunu mavi tonlar oluşturduğu için damarlarımız mavimsi görünür.
Varis, kalp ve damarlar sağlığı ile ilişkili olduğundan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı doktoru ile tedavi süreci başlatmanızda yarar vardır.
Kılcal damar çatlaması ise birçok kılcal damarın birbirine yakın bir şekilde yırtılması sonucunda meydana gelir. Böylelikle cildin alt yüzeyinde kan birikir ve morluklar oluşabilir. Bu boyutu değişebilen mavimsi-mor veya siyah bir morluktur. Kılcal damar çatlaması tedavisinde genellikle lazer tercih edilir.
Soğuk duş vücuda dinçlik kazandırmaktadır. Soğuk duş ile bacakları yıkamak kılcal damar belirginleşmesini engellemek için etkili bir yöntemdir. Bunun yanı sıra soğuk su, örümcek şekilli damar iltihaplanmalarına da iyi gelmektedir.
Bacakta varislerin tedavisi, genellikle varislerin boyutuna, şekline ve şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir.
Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi, yorgunluk, ayaklarda yanma, bacak kaslarında kramp, bacakta şişme, varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı, varis etrafında deri değişiklikleri, deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanamalar varisin belirtileri arasında gösterilir.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Varis hastalığı ile mücadele eden kişiler yanlış pek çok bölüme giderek tedavi süreçlerinde sıkıntı yaşamaktadırlar.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
merhaba lazer ile varis tedavisini devlet sgk karşılıyormu masrafı varmı teşekkürler. Merhaba SGK karşılamıyor maalesef.
Bacakta görülen her damar varis değildir. Bazı hanımların çok ince cilt yapısı olduğu için normal damarları da dışarıdan görülmektedir. Varis muayenesi için gelen bazı hastalarımız bu sebeple gelmektedir.
Pıhtılaşma bozukluğu, hemofili gibi genetik geçişli olabildiği gibi bazen de sonradan ortaya çıkar. Bu nedenle bu tür morarmalarda hematoloji uzmanına başvurmak gerekir. Morarmalar pıhtılaşma sorunlarının yanı sıra karaciğer hastalıklarına, alerjilere ya da lösemiye de işaret edebilir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Varis nasıl geçer sorusuna karşı aslında en güzel cevap tedavi edilmediği müddetçe mümkün değildir demektir.
Kronik kabızlık, sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavisinin varislere neden olduğu düşünülmektedir. Aşırı sıkı pantolon ve/veya çorap giymek de varise neden olabilmektedir. Obezite de varislere yol açan faktörler arasındadır. Yaz dönemindeki sıcak hava varise yol açabilen faktörler arasında yer alır.
Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeni ile varis oluşabilir. Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri