Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
✓ Subkütan ilaç uygulaması sırasında enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için kullanılan materyalin kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. ✓ Enjeksiyon alanı yara, skar dokusu, nekroz, apse, ödem, nodül, yanık ve şişlik yönünden kontrol edilir. ✓ İlaç uygulaması sırasında aseptik tekniğe dikkat edilmelidir.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz. Böylece ilaç kas içine değil, karın cildinizdeki yağ dokusu içine verilecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Kan sulandırıcı iğne, deri altına yapılan yani subkutan enjeksiyon türü iğnedir. Deri altına yapıldığı için daha az ağrı duyulur. Kan sulandırıcı iğneler genelde üst kol, uyluk veya göbek bölgesine yapılır.
Uygulama yapacağınız el ile deri altı gevşek bağ dokusuna 5 mm.'lik iğne ucu ile doku kavrandığında en az 5 cm yükseliyorsa 90 derecelik açı en az 2-2.5 cm yükseliyorsa 45 dercelik açı oluşturacak şekilde SC enjeksiyonu yavaş hızda uygulamalısınız.
OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir. Derinizi nazik bir şekilde parmaklarınızın arasına sıkıştırınız ve enjeksiyon boyunca bu şekilde tutunuz. Böylece ilaç kas içine değil, karın cildinizdeki yağ dokusu içine verilecektir.
Deri Altı (Subkutan / SC) Enjeksiyon: Deri altına iğne yapmak için en uygun olan yerler, üst kolun dış yüzeyi ve/veya bacağın üst – dış kısmıdır. Bunlara ilave olarak memenin üstünden veya karın derisinden de iğne yapılabilir. İnsülin, heparin gibi ilaçlar bu yolla zerk edilir.
Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır. Ayrıca enjeksiyon için tek kullanımlık veya sterilize edilmiş ekipman kullanılmazsa, iğne batması yaralanması adı verilen sorun ve bunun sonucunda bulaşıcı hastalık bulaşma riski vardır.
Aspirasyon uygulama ve hava kilidi tekniği kullanma
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
Subkutan enjeksiyonlarda iğnenin dokuya giriş açısı kavranabilen dokunun miktarına ve iğne boyuna göre 45˚-90˚ arasında olmalıdır.
İnsülin de özel iğne uçlarıyla deri altına uygulanmaktadır. Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir. İlaç, 45 ya da 90 derece açıyla deri altına enjekte edilmelidir.
Günümüzde subkütan heparin enjeksiyonu çeşitli tedavilerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Subkütan heparin enjek- siyonundan sonra ekimoz, hematom ve ağrı gelişimi en yaygın komplikasyonlardandır.
İğne girince doku serbest bırakılır 8.13. Heparin ve insülin dışında bir ilaç uygulanmışsa kan kontrolü yapılır 8.14. Eğer kan yoksa piston itilerek ilaç enjekte edilir 8.15. Kan gelirse iğne geri çekilir ve aynı işlem tekrarlanır 8.16.
İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur. Enjektörü tutan el sabit kalarak, deri ve derialtı tabakalarını gerdiğiniz el serbest kalarak enjektörün pistonu geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan gelirse iğne geriye çekilir ve enjektör ile ilaç yeniden değiştirilir.
Damar İçi Enjeksiyon:
Damar içi enjeksiyonları için en uygun yer, kolda dirseğin ön yüzündeki toplardamarlardır. Buradaki toplardamarların vaziyeti M harfine benzer. Bu M harfinin herhangi bir yeri iğne yapmak için uygundur.
Damar içi enjeksiyonları için en uygun yer, kolda dirseğin ön yüzündeki toplardamarlardır. Buradaki toplardamarların vaziyeti M harfine benzer. Bu M harfinin herhangi bir yeri iğne yapmak için uygundur.
DMAH heparin, genellikle abdominal bölgesine uygulanmakta, uzun süreli kullanımda diğer SC enjeksiyon bölgeleri arasında rotasyon önerilmektedir. Enjeksiyon uygulama hızının 10 sn.'den fazla olduğu çalışmalarda 48 st. ve sonrasında ağrının daha az, hematom büyüklüğünün ise değişiklik göstermediği görülmektedir.
OKSAPAR enjeksiyonu yapılan yerde ağrı, şişme veya hassasiyet olması (normalde bu belirtilerin birkaç gün içinde kaybolması gerekir). Aniden başlayan şiddetli başağrısı (bu, beyin kanamasının bir belirtisi olabilir). • Midenizde gerginlik ve dolgunluk hissi (bu, mide kanamasının belirtisi olabilir).
Eğer bir dozu almayı unutursanız veya yanlışlıkla hatalı bir dozda ilaç kullanırsanız bunu kitapçığa not ediniz. Ertesi gün ilacınızı normal dozunda kullanmaya devam ediniz ve asla iki doz birden almayınız. Eğer yanlış aldığınız doz normal dozunuzdan çok fazla miktarda ise doktorunuzla görüşünüz.
Sağlık Bakanlığı Oksapar Kan Sulandırıcı İğne İçin Alınan Fark Çok Fazla. Oksapar kan sulandırıcı iğneden alınan farklar çok fazla. Raporlu olmama rağmen kutu başına 51 lira ödeme çıkıyor normal reçete ile alanlarda aynı fiyattan alıyor.
CLEXANE derinizin altına enjekte edilir. enjeksiyonla da verilebilir. - CLEXANE, diyaliz seansının başında vücuttan çıkan tüpe de (arter hattı) eklenebilir. Hastanedeyseniz, size CLEXANE'ı doktorunuz veya hemşireniz enjekte edecektir.
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri