Burdur. Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. -Karakoyunlular:Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.
Burdur Cumhuriyetle birlikte il merkezi olmuştur. Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
Tarih. Klasik Grek Çağı'nda Pisidya olarak isimlendirilen bu bölgeye Türklerin gelişi 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'ne dayanır. Bugünkü Burdur toprakları Anadolu Selçuklu Devleti idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği eline geçmiştir. 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Çalışma sahasını oluşturan Bucak İlçesi ve köylerinde Oğuzların Kayı Boyuna mensup Sarıkeçili Yörükleri, Oğuz Boylarından Yıva ve Yüreğir (Bucak ilçesine bağlı Yüreğil ve Yuva Köyü isimlerini bu boylardan almıştır.) boyları yerleşik ve konar-göçer olarak bulunmaktadır.
Bu bölge tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma toprakları içinde kalmıştır. Burdur, Malazgirt Sava- şı'ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden birisi olmuştur. XIV. Yüzyıl başlarında bu yörede kurulmuş olan Hamidoğulları Beyliği, Burdur'u da hakimiyeti altına almıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
Isparta, coğrafi konumu ve göç yolları üzerinde olmasından dolayı yıllardır Yörüklerin en önemli yurtları arasında yer alır.
Bucak ilçe merkezi 3 dağ arasında kurulmuştur. Yerleşim yerinin bir kısmı ilme bitkisi ile kaplı olduğu için; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” adıyla anılmıştır. Bu bölgeye yerleşenler Oğuz boyuna mensup olduğu için “Oğuzhan köyü” olarak da adlandırılmıştır.
Mersin'de Türkiye'nin son konar - göçerleri, Sarıkeçililer yaşamaktadır. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olan Sarıkeçili ailesi konar - göçer hayat sürmektedirler. Bir başka ifade ile topraksızdırlar. Hayatları, bütün bir yıl yayla-sahil konup göçmekle geçmektedir.
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı. 1850 yılına kadar bu bağımlılık sürdü. Daha sonra başta Saden oğlu Hacı İsmail Ağa olmak üzere Burdur'un Sancak olması için uğraşmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur Türkiye'nin iç kesimlerinde yer alan bir ildir. Bu durum, Burdur'un ulaşım ve ticaret açısından dezavantajlı olmasına neden olmuştur. Bir diğer sebep ise Burdur'un tarihte şahit olduğu olaylardır. Burdur tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmamıştır.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden bu yaşama biçimi, günümüzde çok az da olsa hâlâ devam ettirilmektedir.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Bayır-Bucak Türkmenleri kimdir? 1939 yılında Hatay'ın anavatana katılması sırasında Bayır Bucak bölgesi Suriye'de kaldı. Suriye Türkleri ya da Suriye Türkmenleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır. Günümüzde ağırlıklı olarak Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep ve Rakka kentlerinde ve köylerinde bulunmaktadırlar.
Salep'in Öyküsü
Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi salebi Burdur Bucak'ta çıkar.” demesiyle Bucak salebi ününe ün katmış oldu. Bucak salep kelimeleri artık birlikte anılmaya başlandı.
Bucak, Burdur ilinin en büyük ilçesidir. Eski adı Oğuzhan'dır. Bu isim, ilçeye yerleşenlerin Büyük Hun Hükümdarı Oğuz'un soyundan geldiklerini ifade etmektedir. 30 Mayıs 1926 tarihinde çıkarılan bir kanunla ilçenin adı “Bucak” olarak değiştirilmiştir.
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu, Atçekenler olarak obalara ayrılmışlardır.
Kentin önceki adı BARİS'ti. İranlılarla yaptıkları savaştan sonra ülkelerine dönmeyen Mora Yarımadası Isparta'lıları BARİS'te yerleştiler. Yunanca bir İS belirteci başa getirip, birleştirdiler İSPARİTA oldu; sonra da bu ad İSPARTA olarak söylenmeye başlandı. Yunan dilinde İSPORADA dağınık anlamına gelmektedir.
Yörük, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Yapılan değerlendirmede en güzel damızlık Honamlı teke kategorisinde yetiştirici Engin Aksoy'un "Yiğit" adlı tekesi, Merinos koç kategorisinde Halil Ekici'nin "Sultan" adlı koçu, Oğlak kategorisinde ise Hayrettin Akan'ın "Yenaldo" adlı oğlağı birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
Burdur Dimrit'i Türkiye'de yalnızca ilimizde yetişir ve ildeki üzüm üretiminin %60'ını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri