Bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi, değiş-tokuş, trampa, takas.
bade / bâde / mey / باده
Şarap, içki.
bab / bâb / باب
Kapı. Fasıl, bölüm.
İlâhî aşk, muhabbet ve hakikat anlamlarında kullanılan bir tasavvuf terimi. Sâlikin ilâhî aşkı yoğun ve sürekli biçimde yaşaması anlamında tasavvuf terimi. Sâlikin, kendisine gelen vâridin etkisiyle yaşadığı mânevî sarhoşluk anlamında bir tasavvuf terimi.
bülend / بلند / بُلَنْدْ
Yüksek, yüce.
İlgili 43 soru bulundu
bahri / bahrî / بَحْرِي
Denize âit, denize mensup, denizle alâkalı.
bahil / bahîl / bâhil / بخيل
Hasis. Cimri. Tamahkâr. Hayırlı işlere malını (varsa bile) harcamayan.
Evvel Refik, Bade'l Tarik Kelimesinin Türkçesi Nedir? Evvel Refik, Bade'l Tarik ifadesi aslında bir Arap atasözüdür. Evvel Refik, Bade'l Tarik ifadesinin tam olarak Türkçe karşılığı "Önce yoldaş, sonra yol" dur. Arapların bu güzel sözü ile anlatılan aslında herhangi bir yola çıkarken yoldaşın önemidir.
Devamlı sesler çıkaran, ıslık çalan rüzgar.
ve detaylı açıklamaları ile birlikte.
Bala ismi çocuk, yavru, küçük, oğlan çocuğu, yüksek kat, azat, kuş yavrusu, anlamlarına gelmektedir. Osmanlı Devletinde büyük biri mülkiye rütbesi anlamına da gelen Bala Osmanlıca'da "Bâlâ" olarak yazılmaktadır.
Farsçada bar, izin ve müsaade anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Girilmesi için izin alınması gereken yerlere bargah denir. Osmanlı döneminde ise, savaş zamanı padişahın ve vezirlerin kaldığı çadırlar için bargah kelimesi kullanılırdı.
Arapça anlamı kapıdır ve ''Bap'' şeklinde de yazılır. Türkçede ise daha çok isimlerden sonra ve ''babında'' şeklinde kullanılır.
Farsça kökenli olan ve Türkçemize de Farsça dilinden geçen Bade ismi şarap ya da aşk şarabı anlamlarına gelir. Sıklıkla kız bebeklerde tercih edilmesinden dolayı Bade ismi araştırılan isimler arasındadır.
Şarap anlamına gelen Bâde özellikle tasavvuf edebiyatında "Aşk" manasında kullanılır. Bade olgusu, tasavvuf edebiyatındaki öneminin yanı sıra geleneksel Türk Halk Şiiri içinde de farklı bir öneme sahiptir.
hammam / hammâm / حمام
Banyo, hamam.
bala / bâlâ / بالا
Yüksek, yüce.
bid'at / بدعت / بِدْعَتْ
Sonradan ortaya çıkan şey. İslâm'da Peygamberimizden sonra ortaya çıkan değişik âdetler.
Askerlikte, sporda ya da polislikte "badi" sözcüğüne çok daha özel bir anlam yüklenmiştir. Bu ortamlarda kişilerin birbirlerine badi diye hitap etmesi daha derin bir dostluk ifadesi olarak anlamlandırılır. Badi, bu gibi toplu yaşam ve çalışma ortamlarında "yoldaş, dost, kaderdaş" manalarına gelmektedir.
Bade İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Bade, dilimize Farsçadan geçmiş bir sözcüktür ve Kuran-ı Kerim'in herhangi bir suresinde geçmemektedir. Bade, tasavvufi açıdan ilahi aşkı simgelemektedir, ancak toplumda şarap ve içki manalarıyla da tanınmaktadır.
Farsça bāde باده "1. olmuş, olgun, 2. şarap" sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Farsça sözcük Farsça budan بدن "olmak" fiilinden türetilmiştir. ) Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen bādag sözcüğünden evrilmiştir.
Her Müslüman, öldükten sonra yeniden diriltileceğine ve Allah'ın huzurunda toplanacağına iman eder. Ba's kelimesi de Allah'ın mahşer gününde ölüleri diriltmesi ve hesaba çekmesi anlamına gelir.
Abes, boş boşuna. Batıl, beyhude.
Ülfet, alışma, ünsiyet.
baha / bahâ / bâha / bâhâ / بها / بَهَا
Güzellik. Zariflik. Zinet. İzzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri