Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Özellikle kavrulmamış çiğ badem tüketmek sağlık açısından son derece faydalıdır. Beyin sağlığı için çiğ bademin faydaları: Düzenli olarak her gün bir avuç çiğ badem tüketmek beyin sağlığı için çok faydalıdır. Çiğ bademin düzenli tüketilmesi Alzheimer'ı önlemeye yardımcı olabilir.
Bademin Faydaları
Tekil doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolü düşürme etkisi, tok tutması gibi pek çok yararını görebileceğiniz bademi günde 25 adet, çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Bademin faydaları…
10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
Çiğ badem ara öğünlerde 3-5 adet kadar tüketildiğinde kan şekerini dengeleyerek kontrolsüz yemek tüketiminin önüne geçer ve bununla birlikte de diyabet hastalığına karşı korur. Kandaki yağ oranını dengeleyen çiğ badem, yüksek kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
İlgili 16 soru bulundu
Çok fazla badem tüketmek lif yüksekliğinden dolayı kabızlığa ve şişkinliğe yol açabilir. Bademin sindirilmesi zor olduğundan, karın üzerinde aşırı strese yol açar. Zayıf sindirim sisteminiz varsa ve sindirim bozukluklarına eğilimliyseniz, badem alımınızı kontrol etmelisiniz. Bu sorunu çözmenin bir yolu çok su içmektir.
Bir ceviz, üç badem, beş fındık.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Ancak yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle önerilenden fazla badem tüketilmesi günlük kalori ve yağ alımı miktarının artmasına neden olur ve kişinin kilo almasını sağlayabilir.
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Bademin faydaları:
İyi Uyku Sağlar! Yatmadan önce yiyeceğiniz küçük bir avuç içi kadar çiğ badem, yüksek oranda içerdiği magnezyum ile (yaklaşık 150 mg) uyku ve yaşam kalitenize önemli katkılarda bulunur.
Bunun yanında kabızlık, kolesterol, kemik sağlığı gibi birçok konuda ve çok geniş yelpazade insan sağlığına hizmet eder. Besinlerin emilimini hızlandırmak için tercihen aç karnına, doğrudan badem yiyebilirsiniz.
Bu da ortalama 22-28 adet bademe denk gelmektedir. Unutmadan;1 adet badem 7 kalori civarındadır.
Uzmanlar, özellikle stres ve yorguluk gibi ruhsal rahatsızlıklar yaşayanların sabah kahvaltısında 4 adet çiğ badem tüketmelerini tavsiye etmektedir. Uzmanlara göre sabah kahvaltılarında tüketilen çiğ badem, ruhsal hastalıklara iyi gelmesinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Bademin 100 gramında 598 kalori bulunmaktadır. Bademin 1 porsiyonu (25 gr) 150 kalori, 1 adedi (2 gr) 12 kaloridir.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler. Eğer zayıf bir sindirim sisteminiz varsa veya sindirim sistemi hastalıklarına yatkınsanız, badem tüketiminizi sınırlandırmalısınız.
Cildi Korur
E vitamini bakımından gayet zengin bir yemiş olan badem, bu özelliği sayesinde cilt sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Peki nasıl? Öncelikle bademin yaşlanma etkilerini azalttığı, kırışıklık ve gözaltı torbaları oluşumunu önlediğini söyleyebiliriz.
Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Çiğ badem kalp-damar hastalıklarına karşı da önemli ölçüde önleyici özelliği taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri