Suda bekletilmiş badem , besinlerinizi daha iyi sindirmemize yardımcı olacak olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Buna karşılık, bademleri en az 8 saat suda bekletmek, içindeki yağların sindirilmesinde bize yardımcı olan çok güçlü bir bileşen olan enzim lipazının salınmasına yardımcı olur.
Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir.
Suda bekletilen bademde yüksek miktarda potasyum, tekli doymamış yağ ve protein bulunur. Bunlar kalp krizi riskini düşürür. Kemik erimesini engeller ve dişleri güçlendirir. Bakır, manganez ve riboflavin içermesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve enerji verir.
Kuruyemişlerin çeşitlerine göre uygun sürelerde tuz eklenen suda bekletilmesidir. Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir.
1 bardak bademi 1 bardak suyla geceden ıslatıyoruz. Sabah bademi süzüp, 2 bardak su ile rondoya koyuyoruz. 30 saniye rondoyu çalıştırsak yeter.
İlgili 41 soru bulundu
Suda bekletilmiş badem , besinlerinizi daha iyi sindirmemize yardımcı olacak olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Buna karşılık, bademleri en az 8 saat suda bekletmek, içindeki yağların sindirilmesinde bize yardımcı olan çok güçlü bir bileşen olan enzim lipazının salınmasına yardımcı olur.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Bademleri kaynar suya alarak 2-3 dakika pişirin. Daha sonra bademleri süzün ve soğuk suyun içinde 2 dakika bekletin. Şoklama işleminden geçirilen bademleri temiz ve kuru bir bezin üzerine serin. Ardından elinizle ovalama yaparak bademlerin kabuklarını çıkartın.
Çağla bademleri diziyoruz. Üzerini kaynar su ile doldurup ağzını kapatıyoruz ve kavanozu ters çeviriyoruz. Kavanoz soğuyunca gölgede 15 gün bekletiyoruz. Kavanozu açtıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
Badem: Kabuklu badem (0) derece sıcaklık ve %60-75 nemde 20-24 ay, iç badem 15-16 ay saklanır. Normal oda koşullarında kabuklu badem 7-8 ay saklanabilir. Diğerlerine göre dayanıklı olmasına rağmen yüksek sıcaklıkta (26,5 derecede) 8 ay sonra tat ve lezzeti bozulur. Renk kararır.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Kavrulmuş badem çiğ badem ile kıyaslandığında daha yüksek kaloriye sahiptir ve besin değeri çiğ bademe göre daha düşüktür.
Haddinden fazla tüketilmediği sürece badem kilo aldırmaz. Elbette her besinin olduğu gibi bademin de belli bir miktar tüketilmesi gerekir. Badem faydalı, lezzetli ve protein açısından zengin bir besin olduğu için diyetlerde de tüketilmesi önerilir.
Çiğ badem ideal oranda lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor. Çiğ bademin içeriğinde E vitamini, B vitaminleri, biyotin, folat, selenyum, magnezyum, çinko, kalsiyum gibi sağlığınız için önemli besinler yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri