Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar. Bademciklerin tam olarak alındığı ameliyattan sonra durum biraz daha farklıdır. Bademcik ameliyatı sonrası çocuklarda bir hafta, erişkinlerde ise 10 – 14 gün süreyle boğaz ağrısı olur. Bu nedenle yumuşak, soğuk ve ılık gıda verilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Her ameliyat gibi bademcik ameliyatı da önemli bir operasyondur. Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür.
Ameliyattan üç saat sonra hasta sıvı ve soğuk gıdalar ile beslenmeye başlar. Genellikle ilk 2 gün sıvı ağırlıklı beslenilmelidir. Su, süt, dondurma, sıklıkla tüketilmesi önerilir. Sonrasında yoğurt, muhallebi yumuşak, püreli gıdalar, tanesiz çorbalar, et suyu gibi gıdalar tolere edebildiği ölçüde hastaya verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir.
Bademcik ameliyatı sonrası beslenme
Ağrının derecesi ile ilgili olarak diğer yiyeceklere geçiş mümkündür. Yumuşak ve soğuk-ılık olan yiyecekler ameliyat gününden itibaren verilebilir. Püre, pudding, muhallebi, sütlaç, çorba, ekmek içi, pilav, makarna, yoğurt gibi yiyecekler ameliyat akşamı başlanabilir.
Ameliyat sonrası 3 ila 4 gün banyo yapılmaması uygun olur. Takiben ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.
Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır. Kanama hemen ameliyat sonrası erken veya 9-10 gün sonra geç kanama şeklinde olabilir. Kanamanın olmaması için özellikle bol sıvı alınması önemlidir.
Bademcik ameliyatı sonrası yutkunma zorluğu ne zaman geçer? Bademcik ameliyatı sonrası yutkunma zorluğu süresi bireyden bireye değişebilir ve genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Ancak, genelde yutkunma güçlüğü ameliyat sonrası ilk günlerde daha belirgindir ve zamanla azalır.
Hastaya beyaz dondurma ve süt tüketilmesi önerilir. Ağrıyı ve kanamayı azalttığı için hastaya soğuk şeyler verilir. Devamında 2.ve 3.günlerde hastaya hala soğuk ve sulu gıdalar verilmeye devam edilir. Artık 3.günden sonra oda sıcaklığında olan, yumuşak makarna, pilav gibi yiyecekler yenilebilir.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
İlk 2 günde önerilenler ve ayrıca meyve, ılık çorba, rafadan yumurta, süt veya çay içinde yumuşatılan bisküvi, patates püresi. Ameliyat sonrası ikinci günden başlayarak bademcik yuvasındaki yara yeri beyaz-gri bir örtüyle kaplanır. Bu durum dokunun iyileşme şeklinden kaynaklanmaktadır.
Bademcik Ameliyatı Sonrasında Balgam Görülmesi
Bazen, ciğerlerde bir enfeksiyon olduğunda, bademcik iltihaplanmalarında fazla miktarda üretilir. Vücut balgam kadar öksürerek bu fazlalıktan kurtulmaya çalışır. Bademcik ameliyatından sonra yaklaşık 2 hafta kadar tükürük ve balgam oluşması normaldir.
Bademcik ameliyatı sebebiyle öksürükler, özellikle ameliyattan ilk birkaç saat sonra oluşur.
Ilık veya soğuk su, süt, meyve suları, jöle ve dondurma (parçacık içermeyen) yenmelidir. Hastanın iştahı yerine geldikçe daha katı yiyeceklere kademeli olarak geçilmelidir. İlk günlerde ateş yükselmesinin en sık sebebi yetersiz sıvı alımıdır, enfeksiyon çok nadirdir.
Su ve buz pateni iyi seçeneklerdir. Gıda: Elma püresi veya et suyu gibi yutulması kolay olan yumuşak gıdalar ameliyattan hemen sonra en iyi seçeneklerdir.
Hastanın ameliyat sonrası ağrı, kanama gibi durumların izlenebilmesi için bir gün gibi kısa bir süre müşahede altında hastanede bulunması önerilebilmektedir. Bademcik ameliyatının tam olarak iyileşme süresi iki haftadır. Bu süre içerisinde doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli kullanılmalı, önerilerine uyulmalıdır.
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır. Ne kadar şişlik yaşayabileceğiniz değişkenlik gösterebilir, ancak biraz şişlik bekleyebilirsiniz.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
Bademciği alınan çocuklara dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler öneriyoruz. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzer, kanama ihtimalini azaltıyor. Genelde bademcik ameliyatı sonrasında soğuk, ılık yiyecekler veriyoruz. İstenirse günde üç öğün dondurma yenebiliyor.
Genellikle ilk gün su, süt, meyve suyu, blenderdan geçirilmiş sulu sebze çorbaları gibi gıdalarla geçiştirilir. İkinci gün diyete patates püresi, büyük taneli makarna, muhallebi, sütlaç gibi yiyecekler eklenebilir, burada amaç kolay yutulabilmesi, boğazı çizip kanatmaması ve aynı zamanda yutkunurken ağrı vermemesidir.
dışarıdan mikrop taşıma ihtimaline karşı ziyaretçileri kısıtlanmalıdır. Çocuğunuzun hızlı iyileşmesi için bol sıvı alması çok önemlidir. Çocuğunuz ameliyat sonrası nasıl beslenmeli? Küçük miktarlarda ancak sık aralıklarla soğuk çay, şerbet,komposto, süt,dondurma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri