Ertesi gün hapı yan etkileri nedeniyle yalnızca gebelik riski bulunan ve korunmasız olarak girilen cinsel ilişkilerden sonra ve en fazla ayda yalnızca 1 kez kullanılmalıdır. İstisnai olarak ilacın alınmasını takiben ilk 2 saat içerisinde kişi kusarsa bir doz daha ilaç kullanması gereklidir.
Eğer ilaçları kullanıldıktan 3 saat sonra kusma ya da ishal söz konusu olur ise hapların yeniden alınması gerekir. Ertesi gün hapının aşırı kullanımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden acil olmadığı sürece ve yılda 3'ten fazla alınması önerilmemektedir.
Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı zamanlarda korunmasız girilen cinsel ilişki sonrasında kullanılmalıdır. İlişki sonrası ilk 72 saat içinde 12 saat arayla ağızdan alınırlar.
Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır? - YouTube. Ertesi gün hapının plansız cinsel birliktelik sonrası ilk 72 saat içerisinde kullanılması gerekir. Kutunun içinde 2 adet hap bulunur.
Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler. Yine de cinsel ilişkiyi takip eden ilk 120 saat içerisinde hala etkili olmayı sürdürür ancak etkili olma ihtimali %75'in altına geriler.
İlgili 25 soru bulundu
İlacın uzun süreli kullanımı, âdet düzeninin bozulması, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığın oluşumuna da neden olabilir. Bu nedenle ertesi gün hapı yalnızca korunmasız olarak girilen cinsel ilişkilerden ya da kondom yırtılması durumundan sonra, en fazla ayda yalnızca 1 kez alınmalıdır.
İlacın ilişkiden sonraki ilk 24 saat içinde alınması hapın en üst oranda etkili olmasını sağlar. Öte yandan, birçok ertesi gün hapı, ilişkinin ardından 72 saat sonra kullanıldığında da etkilidir. 120 saate kadar etkili olan ilaçlar da vardır.
Bazı ertesi gün hapları tek doz kullanılırken bazılarının çift doz alınması gerekmektedir. Belirtilen dozdan fazla almak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirken dozun az olması ise hapın etki mekanizmasını düşürmektedir.
Levonorgestrel içeren haplar, genellikle “Plan B” veya “Norlevo” olarak bilinir ve iki doz halinde ağız yoluyla alınır. İlk doz, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınmalıdır. İkinci doz, ilk dozdan 12 saat sonrasında alınmaktadır.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Yetişkin kadın bireylerin tampon, doğum kontrol ve ertesi gün hapına ve kürtaja erişimleri temel sağlık hakkı kapsamında yer alır.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
Ertesi gün hapı ilişkiden sonraki 3 gün içinde alındığı en erken dönemde etkili olan, gebeliği oluşmadan engelleyen ilaçlardır. Ertesi gün hapı uzun süreli bir koruma yöntemi değildir ve acil kontrasepsiyon yöntemleri içinde en sık tercih edilendir.
Ertesi gün hapı, acil bir doğum kontrol yöntemidir ve amacı döllenmenin önüne geçmektir. Dolayısıyla normal yumurtlama sürecine müdahale ederek rahimde birtakım değişiklikler meydana getirebilir. Buna bağlı olarak ilacı almanızdan itibaren bazı ara kanamalar meydana gelebilir.
Ertesi gün hapı içtikten 2 ile 4 hafta sonra bir adet kanamasına benzer ama adet kanaması olmayan bir sökülme kanaması gelebilir. Ancak ertesi gün haplarının koruyuculuğu %100 gebelikten engelleme olmadığı için mutlaka kanda gebelik testi bhcg ile gebelik olmadığı doğrulanmalıdır.
Ertesi Gün Hapı Ayda Kaç Kere Kullanılır? Ertesi gün hapının ayda 1 defaden fazla kullanılması önerilmemektedir çünkü bu hap bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.
Her zaman olmasa da ertesi gün hapı kişide bulantı ve kusmaya sebep olabilir. İlacın içildiği saatten itibaren 3 saatlik zaman dilimi içerisinde ilaç alan kişinin kusması ilacın da vücuttan atıldığı anlamına gelmektedir.
Ertesi gün hapı alındıktan sonra üç ile dört hafta içinde adet görülmezse, hamilelik testi yapılmalıdır. Bir haftadan uzun süren kanama veya lekelenme olması durumunda veya ertesi gün hapı alındıktan üç ile beş hafta sonra şiddetli alt karın ağrısı yaşanırsa, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir.
Ertesi gün hapları genellikle korumasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Bu 72 saat içerisinde ise ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme oranı o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca 72 saatin sonunda alındığı takdirde ise gebeliği önleme etkisi kalmamaktadır.
Biz Sizi Arayalım. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden veya kontraseptif başarısızlıktan sonraki 72 saat içinde alındığında hamileliği önleyen bir tür acil durum ilacıdır.
Provera: Medroxyprogesterone adlı bir hormon içeren bir ilaçtır. Postinor-2: Levonorgestrel adlı bir hormon içeren bir acil kontraseptif (ertesi gün hapı) ilacıdır.
Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz. İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek.
Sonuç olarak, ELLA® yumurtlamayı erteler. ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir. ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir.
Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri