Bademcik ameliyatından sonraki ilk 24 saat içinde oluşan kanamalara primer kanama denilir. Bademciğin alındığı bölgedeki küçük damar yapılarından birinin açılması söz konusudur. Pıhtı varsa temizlenmesi gerekir. Buzlu soğuk su ile ağız çalkalama yapılır.
Kanama, bademcik ameliyatları sonrası görülen ve en sık karşılaşılan komplikasyondur. Erken dönemde ilk 24 saat içerisinde risk en yüksek oranda olmakla birlikte ameliyat sonrası ilk 10 günde kanama riski yüksektir. Ancak geç dönem kanamalarda meydana gelebilir. Kanama riski yetişkin hastalarda daha fazladır.
Kanama hemen ameliyat sonrası erken veya 9-10 gün sonra geç kanama şeklinde olabilir. Kanamanın olmaması için özellikle bol sıvı alınması önemlidir. Bunun yanı sıra; soğuk, 3-4 gün sonra ılık, asit içermeyen, tahriş edici olmayacak sulu-yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Sıcak gıdalar kanamaya meyli artırır.
Bademcikler üzerinde kanama odakları ve boğazda tüm lenfoid dokuda reaksiyon olabilir. Boğaz genel olarak kızarık ve şiş görünümdedir. Boyun üst bölümünde çene köşesi arkasındaki lenf bezlerinde büyüme ve ağrı sıklıkla izlenir. Kan sayımı tetkikinde beyaz küre artışı vardır.
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle erişkin hastalarda izlenen bir durum olan ameliyat sonrası kanama en sık ilk 24 saat içinde görülmektedir. Diğer bir riskli dönem ise ameliyat bölgesinde oluşan beyaz renkli iyileşme dokusunun döküldüğü 7-14. günlerdir. Bu nedenle ameliyatı takiben ilk 2 hafta beslenme yönünden kritiktir.
Ameliyat sonrası enfeksiyon çeşitli tedaviler ile birlikte en az 1 hafta sürebilir.
Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bademciklerin üzeri genellikle beyaz-sarı renkli iltihapla örtülüdür. Boğazda ve yumuşak damakta toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı kanama odakları, boyunda lenf bezi kaynaklı şişlikler saptanabilir.
Ameliyat sonrası ilk saatte bir şey yiyip içirilmesi önerilmez. İki saate yaklaşıldığında hastaya sıvı ve soğuk yiyecek takviyesi başlatılır. Eğer hasta yiyip içmekte zorluk çekiyorsa sıvı takviyesi damardan yapılmalıdır. Bu işleme başvurmadan önce hasta 6 saate kadar bekletilebilir.
BADEMCİK AMELİYATI(TONSİLLEKTOMİ) SONRASI BİLGİLENDİRME
İlk gün sürekli kan gelmesi halinde, diğer günler ağrı ve ateşin artması halinde hastaneye başvurulması uygundur. Ameliyattan 7-14 gün arası geç kanamalar olabilir.
Her ameliyat gibi bademcik ameliyatı da önemli bir operasyondur. Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir.
Su ve buz pateni iyi seçeneklerdir. Gıda: Elma püresi veya et suyu gibi yutulması kolay olan yumuşak gıdalar ameliyattan hemen sonra en iyi seçeneklerdir.
Birçok ameliyattan sonra enfeksiyon, cerrahi bölgede kanama ve hareketsizlik nedeniyle kan pıhtılaşması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar. Bademciklerin tam olarak alındığı ameliyattan sonra durum biraz daha farklıdır. Bademcik ameliyatı sonrası çocuklarda bir hafta, erişkinlerde ise 10 – 14 gün süreyle boğaz ağrısı olur. Bu nedenle yumuşak, soğuk ve ılık gıda verilir.
Bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmanın yolu ağrı kesici ilaç kullanmaktır. Erişkin hastalarda ameliyatın hemen arkasından hastanede geçirilen ilk 24-48 saat boyunca ağrı pompası adı verilen ve damar yolundan kuvvetli ağrı kesici veren sistem kullanılır.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Bademcik Ameliyatı Sonrası Faaliyetler
Yetişkinler ameliyattan 7 ila 10 gün sonra kontrol muayenesini takiben çalışmaya başlayabilirler. 2 hafta boyunca sportif ve yorucu faaliyetlerden kaçınmalıdırlar. Ameliyat sonrası 3-4. günden itibaren ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Bademcik ameliyatı sebebiyle öksürükler, özellikle ameliyattan ilk birkaç saat sonra oluşur.
Ameliyat dikiş yerinden sıvı gelmesi, ameliyat sonrası yaygın bir durumdur ve bu durum genel olarak ameliyat sonrası iyileşme sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir.
Ameliyat sonrası enfekte olmuş bir bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir. Normal iyileşme sürecinde bu belirtilerin görülmesi normaldir. Fakat aşırı veya artan kızarıklık ve şişlik durumunda enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Ameliyat bölgesinde artan veya şiddetlenen ağrı, enfeksiyonun bir işaretidir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri