Ağaçların büyümesinde temel etken fotosentez sonucu karbon depolayabilmeleridir. Ancak düşük sıcaklıkların hüküm sürdüğü dönemin uzun olduğu yüksek bölgelerde ağaçların büyüme dönemi çok kısadır. Bu durum ağaçların yaşamlarını devam ettirebilmesini engeller.
Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
Erzurum ve yakın çevresinde ilkbahardan itibaren yaz aylarında oldukça şiddetli sayılacak kuraklığın ortaya çıkması ve aralık-mart ayları arasındaki şiddetli soğukların hüküm sürmesi ağaçların yetişmesini engelleyerek kserofît karakterdeki step vejetasyonunun gelişmesine imkan verir.
Orman üst sınırı ormanların yaşadığı en üst sınır olmaktadır. Karadeniz Bölgesinde ormanlar deniz seviyesinden başlayıp yaklaşık 1800 metre sonrasında sona ermektedir. Bu durum Akdeniz bölgesinde farklıdır. Akdeniz bölgesinde ise 600 metreden başlayıp 2400 metreye kadar çıkabilmektedir.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu. Ancak ağacın tam konumu ağacı korumak için gizli tutuluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya (Ulu) Çınardır. Fiziksel olarak Türkiye'nin en büyük ağacı olan bu Çınar'ın Çapı 3 metre, çevresi 10 metre, yüksekliği 37 metredir.
Türkiye'nin en yaşlı 10 ağacı: En eski anıt ağaç Zonguldak'ta, 4 bin 117 yaşında. Yeni 53 tescil ile anıt ağaç sayısı 10 bin 506'ya yükseldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın raporuna göre, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı, en yaşlı anıt ağaç konumunda.
2000 yılı itibarıyla Dünya'nın toplam ormanlık alanı 3.869 milyon hektar olup ormanlık alanın büyüklüğünün dünyanın toplam kara alanına oranı %29,6 dır. Ormanların birçok çeşidi olup, hepsinin farklı özellikleri vardır.
Üstad 1)Orman üst sınırının en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu'dur. (2800 mt) 2)Orman üst sınırını belirleyen faktör enleme bağlı sıcaklıktır (Matematik Konum).
Meşelerin daha geç, 50-60 yılda bir orman ekosistemi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Orman, kendi içinde bileşenlerinin olduğu, bunların karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir ekosistemdir. Ağaçlandırmayla biz sadece orada dikim yapmış oluyoruz. Orada yeniden bir ekosistemin oluşması onlarca yıl alıyor.
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Antalya'yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor.
Kastamonu, 143 606 229 m3 orman servetiyle Türkiye'nin sahip olduğu orman servetinin yaklaşık %8,6'sına sahiptir. 693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir.
Yürüyen palmiye (Socratea exorrhiza), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından orta ve kuzey Amerika'nın tropik yağmur ormanlarının doğal üyesidir. (Mart.) H.Wendl., Bonplandia (Hannover) 8: 103 (1860). Vikitür'de Socratea exorrhiza ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
SAĞLAM YERYÜZÜ YOK. Toprak kaymaları, yani heyelanlar ve sellerin oluşumu artar. Ağaçlar kökleri sayesinde toprağın sel suyunu çok fazla çekmesini engeller. Ancak ağaçlar olmadığı takdirde toprak kaymasının ve sel oluşumunun yol açacağı maddi ve manevi kayıplar meydana gelir.
3. Ağaçların topluca devrilmesi: Doğrudan fay hattı üzerinde bulunan ağaçlarda ise bazı ağaçlar devrilmekte ve ölmektedir. Bu durumda ölen ağaçların son yıllık halkaları deprem yıllarını verirken, alanda kalan diğer canlı ağaçların yaşam alanları genişlediğinden büyümelerinde artışlar meydana gelmektedir.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
Batı Karadeniz Bölümü
Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır.
Ormanlar, dünyadaki toplam kara alanının yaklaşık %31'ini kaplıyor. Bu demek oluyor ki, dünyanın toplam orman alanı 4 milyar hektarın biraz üzerinde. The World Bank (Dünya Bankası) verilerine göre, 2020 itibariyle dünyanın orman bakımından en zengin ülkesi 8.153.116 kilometrekare ile Rusya Federasyonu oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre en fazla ormanlık alana sahip şehirler arasında Kütahya'da yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin yüzde 29'u ormanlarla kaplı.
Bireysel, klonal olmayan ağaçlar için bilinen rekor sahipleri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki California ve Nevada'daki Büyük Havza bristlecone çam ağaçlarıdır. Ağaç halkalı çapraz referanslama yoluyla, bu bölgedeki ağaçların neredeyse beş bin yaşında oldukları ortaya konulmuştur.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yer alan, dünyanın meyve veren en yaşlı 'anıt zeytin ağacı'nda hasat yapıldı. Yapılan incelemede ağacın 1659 yaşında olduğu belirlendi.
Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi'nde bulunan 1730 rakımlı tepedeki 2 bin yaşında, 22 metre boyunda, 4 metre çapında ve 12 metre çevre genişliğindeki 'ağıl ardıç' ağacı zamana meydan okuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri