Bademcik ameliyatı sonrası ağrılı olabileceği için, özellikle çocuklarda bu dönem çok önemlidir. Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Çocuklar ameliyattan sonra 3 gün evden çıkmayarak dinlenmelidir. Çocuğunuz ameliyattan 5-7 gün sonra okuluna dönebilecektir, ancak en az 10 gün süreyle programlı spor faaliyetlerinde bulunmamalıdır.
Erişkin hastalarda ameliyat sonrası boğaz ağrısı 7-14 güne dek uzayabilmektedir. Bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmanın yolu ağrı kesici ilaç kullanmaktır.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır. Bademcik ameliyatında ise yara yeri kapatılmaz, açık bırakılır.
İlgili 15 soru bulundu
Bademcik ameliyatının kilo almayı kolaylaştırdığına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bademciklerin sık şişmesi yutma güçlüğünden dolayı çocuğun iştahının kesilmesine ve kilo kaybına neden olmaktadır.
Bademcik Ameliyatı Sonrasında Balgam Görülmesi
Bazen, ciğerlerde bir enfeksiyon olduğunda, bademcik iltihaplanmalarında fazla miktarda üretilir. Vücut balgam kadar öksürerek bu fazlalıktan kurtulmaya çalışır. Bademcik ameliyatından sonra yaklaşık 2 hafta kadar tükürük ve balgam oluşması normaldir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Ameliyat sonrası bademciklerin alındığı yerde beyaz bir örtü oluşmaya başlar. Bu örtü aslında iyileşme dokusudur, iltihap zannedilmemelidir. Bu beyaz örtünün altındaki doku iyileştikçe beyazlık kaybolur ve normal ağız içindeki renge döner. Bu süreç ortalama 10 gün sürer.
Ameliyattan üç saat sonra hasta sıvı ve soğuk gıdalar ile beslenmeye başlar. Genellikle ilk 2 gün sıvı ağırlıklı beslenilmelidir. Su, süt, dondurma, sıklıkla tüketilmesi önerilir. Sonrasında yoğurt, muhallebi yumuşak, püreli gıdalar, tanesiz çorbalar, et suyu gibi gıdalar tolere edebildiği ölçüde hastaya verilir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.
Bademcik ameliyatı sonrası hastalar ilk yirmi dört saat içerisinde istirahat etmelidir. Ameliyat sonrası ilk on beş gün sert gıdalar ve gazlı içecekler ve alkollü içecekler tüketilmemelidir. Bu süre içerisinde ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekir.
Beşinci Gün : Ezilmiş köfte, yumuşak yiyecekler. NOT : Beş-altı gün boyunca kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmeyip soğuk veya oda sıcaklığında olacaktır. Not: Birlikte kulak zarı çizilmesi,tüp takılması ameliyatları olmuşsa bu kısımdaki diyete uyulacaktır.
Bademcik ameliyatları sıklıkla tekrarlayan, yani kronik ya da şiddetli bademcik iltihabı vakalarında ve bademciklerin büyümesinden dolayı nefes almada sıkıntılar yaratması durumunda yapılır.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bademcik ameliyatının da bazı riskleri bulunur. Genel anestezinin getirdiği risklerin yanında, bulantı, kusma, ağrı, ödem ve şişlik, solunum güçlüğü, enfeksiyon, ameliyat sahası ve etrafındaki diğer dokularda zedelenme gibi istenmeyen durumlar görülebilir.
Ameliyat günü dahil olmak üzere süt, dondurma, muhallebi, çorba, patates püresi, puding, makarna ve sütlaç gibi yumuşak yiyecekler verilir. Ameliyatı izleyen 4. günden itibaren normal yiyeceklere geçilir ve kısıtlamalar kalkar.
Nefes Kokusu
Bu zar doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve ortalama 2 hafta içinde kaybolur.
Ameliyatın 3. gününden itibaren dişler fırçalanabilir , 5. günden itibaren banyo yapılabilir. Bademciklerin alındığı yerde 15 gün süresince beyaz kabuklanma olması normaldir.
Yara yerinde uzamış ısı artışı, ağrı, akıntı, kırmızdan siyaha kadar değişen renk değişiklikleri, dikişlerin yer değiştirmesi, gevşemesi durumunda vakit geçirmeden cerrahiyi yapan hekime başvurmak gerekir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Ameliyat sonrası dikişlerin ne zaman alınacağı, ameliyatın türüne, yerine ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, basit bir ameliyat sonrası dikişlerin 7 ila 14 gün içinde alınması yaygındır. Ancak bazı durumlarda, dikişlerin alınması daha erken veya daha geç olabilir.
Mersin'de özel bir hastanede bademcik ve geniz eti ameliyatı olan Muammer Aydoğdu (55), taburcu olduktan 17 gün sonra hayatını kaybetti.
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır.
Nadir olmasına rağmen, bademcik iltihabı bazen boğazda nefes almayı zorlaştıracak kadar şişmeye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri