Yine dondurma yerken arada soğuk olmayan su içilmesi de bu nedenle önerilmektedir. Bademcik ameliyatları sonrası akla ilk gelen besin dondurma oluyor. Besleyici olması ve soğuk tüketilmesi tercih edilmesinde etkili.
Bademcik şişmesine dondurma iyi gelir mi? Dondurma soğuk bir ürün olduğundan bakterilerin üremesini yavaşlatır. Dozunda tüketilen dondurma bademcik şişmesine karşı bir zararı bulunmamaktadır.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
İlgili 30 soru bulundu
Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bademcik ameliyatlarından sonra ilk verilen gıda dondurmadır.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Bakteri kaynaklı olmayan, virüslerin neden olduğu boğaz şişliğinin tedavisinde genel olarak ilaç tedavisinden çok, evde tedavi yöntemleri tercih edilir. Ancak, gribal enfeksiyonlara bağlı gelişen boğaz şişliği vakalarında bazı antiviral ilaçlar, parasetamol grubu ilaçlar ve boğaz pastilleri kullanılabilir.
Enfeksiyonlarla mücadele edebilen elma sirkesi, ayrıca asidik bir yapıya da sahip. Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı çekiyorsan iki yemek kaşığı elma sirkesini azıcık su ile seyreltip ve gargara yapabilirsin.
Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Virüs ve bakterilerin neden olduğu bu tek taraflı boğaz ağrısına ateş, yutkunma zorluğu ya da hırıltılı nefes de eşlik edebilir. Özellikle sağ bademcik şişmesi sıkça rastlanır. Bunun da temel nedeni virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tek taraflı olarak iltihaba yol açmasıdır.
Hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın yalama veya küçük parçalar halinde ağız içinde eritilerek yenmesi kolay kolay enfeksiyona yol açmaz. Yine dondurma yerken arada soğuk olmayan su içilmesi de bu nedenle önerilmektedir. Bademcik ameliyatları sonrası akla ilk gelen besin dondurma oluyor.
Hayır; dondurma farenjite iyi gelmez, hatta rahatsızlığı şiddetlendirme riski söz konusudur. Boğazı ağrıyan kişiye dondurma yemesini tavsiye etmek halk arasında yaygın bir davranıştır.
Sıcak su, bitki çayları, özellikle adaçayı, papatya çayı veya zencefil çayı içmek boğaz ağrısını hafifletebilir.
Bademcik şişmesinde sorunun kaynağı ne olursa olsun takip edilmeli ve geçmiyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi halinde tekrar eden kulak enfeksiyonları, duyma kaybı, kronik sinüs enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Çocuklarda ayrıca obstrüktif uyku apnesi gelişebilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.
Tedavi edilmezse, döküntü ve boğaz ağrısı yaklaşık 10 gün içinde kaybolur, ancak cilt bazen güneş yanığına benzer biçimde soyulabilir. Çeşitli cilt enfeksiyonları: İmpetigo, cildin en üst tabakasının enfeksiyonudur.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. İstirahat, bol su içme ve uygun tedaviyle boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçer.
Bademcik iltihabı olan kişiler genellikle şiddetli boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü yaşarlar. Bu semptomlar, enfeksiyon nedeniyle bademciklerin iltihaplanmasından kaynaklanır. Bademcik iltihabı olan kişilerin bademcikleri genellikle şişmiş, kızarmış ve iltihaplanmış görünür. Bu, enfeksiyonun bir yan etkisidir.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asitinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
Şişmiş lenf düğümleri
Boynun her iki tarafında bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şiştiğinde tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek durumların başında soğuk algınlığı, grip, strep boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mononükleoz ve HIV gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri