Çoğu bademcik taşı vakası daha büyük sağlık sorunlarına yol açmazken, bazıları hoş olmayan bir koku üretebilir veya oldukça büyüyebilir ve bademciklerinizin şişmesine neden olabilir.
Çünkü bademcikler oldukça hassastır ve bu nesneler ile onları çizebilir, kanamaya, enfeksiyona hatta boğulma gibi durumların yaşanmasına neden olabilirsiniz. Bademcik taşları çok büyük ve uzun süreli olduğu takdirde bir kulak burun boğaz uzmanı, bu taşların bir operasyon ile alınmasını isteyebilir.
Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır. Taşların oluşum gösterdiği yerler koblatör ya da lazer gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Bademciklerde bir enfeksiyonun tespit edilmesi halinde öncelikle buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bademcik taşları, enfeksiyona yatkınlık oluşturabilir ve kişilerde sık sık bademcik iltihaplanması (tonsillit) görülebilir.
Tekrarlayan bademcik iltihabı genellikle çocuklarda görülür ve senede beş defadan fazla olması durumunda tekrarlayan bademcik iltihabı tanısı konabilir. Sık tekrarlayan vakalar iyi tedavi edilmezse çocuklarda gelişme geriliği ve sonrasında kalıcı hastalıklara neden olabilir.
Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir. Boğaz ve kulak ağrısına sebep olan bademcik taşları tedavi edilmezse, bademciklerin alınması kaçınılmaz olabilir” dedi.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Bademcikler asla atlanmamalı. Başka sebep bulunamayan hastalarda tonsillektomi ile ağız kokusunun (halitozis) tedavisinde başarı oranı %80-%100 olarak bildirilmiş. Bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da halitozis tedavisinde etkilidir.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
İlaç tedavileri ise genellikle bademcik taşının yarattığı semptomların iyileştirilmesi için kullanılır. Bademcik taşlarından kurtulmanın en kolay yolu oluşmalarına izin vermemektir. Bunun için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, tuzlu su ile gargara yapmayı ihmal etmeyin.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Bademcik taşı en sık olarak ağızdan kötü koku (Halitozis) şikayetine sebep olabilir. Ayrıca sık tekrarlayan bademcik iltihaplarına (Rekuren Tonsillit) neden olabilmektedir.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Burun Tıkanıklığı
Bu rahatsızlıklar direkt olarak koku yapmasa bile ağız solunumuna neden olarak hem ağız kuruluğu oluşturup hem de ağız solunumuna bağlı dişeti rahatsızlıkları meydana getirerek ağız kokusuna neden olabilir.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Virüs kökenli bademcik iltihaplarının, bağışıklık sisteminin etkisiyle kendiliğinden düzelmesi beklenir, şikayetleri hafifletecek destek tedaviler uygulanır. Buna karşın, bakteriyel kaynaklı olan hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekir.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Beyaz renkli, peynir kıvamında, pirinç tanesi yada daha büyük, kötü kokulu ve kötü tatta, ufalanabilir yapılardır. Kişi tarafından mekanik olarak temizlenebilir. Gümüş nitrat ile koterize edilebilir.
Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olan gırtlak kanseri, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde ortaya çıkar. Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri