kimse kimseden zorla para toplayamaz. hele idare öğretmenden para hiç alamaz. bunlar sizin tasarrufunuzda şeylerdir. gönlünüzden geçerse verirsiniz, geçmezse vermezsiniz.
Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez. Okul yöneticilerinin bu şekilde para topluyor olması ve okulun ihtiyaçlarını karşılanacağını söylemesi kesinlikle yasal değildir.
Yönetmeliğe göre hayır veremez.
Yönetmeliğin 15. maddesinin 2. fıkrasına göre; okul aile birliği, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
hocam müdür odasında değil hiç bir yerde öğretmene bağıramaz. Devletin dili yazıdır. İşine gelmeyen bir şey varsa yazı ile bildirsin.
Disiplin kurulunda alınan karar öğretmene tebliğ edilir. Daha sonra işleme alınır. Soruşturma kapsamında disiplin kurulunun kararı ile öğretmen görevden uzaklaştırma kararı da verilebilir.
Vatandaşlar kayıt ya da zorunlu bağış adı altında ücret talep eden okulları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi “444 0 632” (444 0 MEB) danışma hattından şikayet edebiliyorlar.
OKUL KAYIT ÜCRETİ VERMEK ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul kayıt işlemi sırasında zorunlu kayıt ücreti ödemenin söz konusu olmadığını ifade etti.
SED yani sosyal ve ekonomik destek kapsamında maddi durumu kötü olan ailelerin çocuklarına eğitim masraflarının tamamı için okul yardım parası verilir. Ancak maddi durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarının sadece kırtasiye masraflarının karşılanması için şartlı eğitim yardımı yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul müdürlerine öğretmenlerin derslerini izleme ve rehberlik etme görevi verdi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran tarafından 2018-2019 öğretim yılının başlaması nedeniyle 81 ilin valiliğine genelge gönderildi.
Ücretli olarak görev yapan bir öğretmen aldığı görevleri ve sorumlulukları yerine getirilmezse okul idaresi tarafından işine son verilebilir.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.
Okullar hiçbir şekilde kayıt parası ya da okul aile birliğine bağış adı altında velilerden para isteyemeyecek. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler MEB şikayet hattı 444 0 632 hattını arayarak şikâyette bulunabilir.
(2) Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.
Madde 56 – (Değişik: 23/1/2008-5728/282 md.) Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor. Buna rağmen yine göndermeyenlerin 500 TL idari para cezası ödemesi gerekiyor.
Zorunlu eğitim süresinin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi, 30 Mart 2012 tarihinde, TBMM genel kurulunda 295 oyla kabul edilirken 91 de red oyu kullanıldı. Bu kanunda 8 yıldan 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitim; 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsıyor.
Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine yurt içinden 444 0 632, yurt dışından da +90 444 0 632 hat üzerinden ulaşabilirsiniz.
1 Mart 2012 tarihinde hayata geçirilen “ALO 147” hattını, vatandaşlar, veliler ve öğrenciler bilgi edinme talep, görüş – öneri veya şikâyetlerini bildirmek için kullanabilmektedirler.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´un talimatıyla, "MEBİM 147" hattı kaldırılarak yerine öğretmen, öğrenci ve veliler olmak üzere diğer vatandaşlara etkin ve kaliteli hizmet vermek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi "444 0 632" telefon hattı kuruldu.
Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Disiplin Amiri ve Makam
Eğer memuru atamaya yetkili amir il disiplin kuruluna tabi ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası Valiler tarafından verilir.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre; öğretmenlerin aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini görev yaptıkları okulda/kurumda doldurmaları halinde başka okulda/kurumda geçici olarak görevlendirilmesi yasal ve hukuki değildir. Ayrıca Anayasa'mızın 18. maddesinde yer alan "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmene tanınan haklar eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, öğretmenlerin hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetişme imkânları ve konut hakkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri