Bademcik taşları, bademciklerin gözeneklerini dolduran ölü dokuların, salgı ve yemek kalıntılarının birikmesi nedeniyle olmaktadır. İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilir. Ağızda çürük yumurtaya benzer bir koku olmasının nedeni ise bademcik taşlarını kaplayan bakterilerdir.
Bademcik Taşı Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Tuzlu su ile gargara yapılması en bilindik yöntemler arasındadır. Kokunun giderilmesi için hekim kontrollünde gargara şeklinde bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır.
Kronik bademcik iltihabı, bademciklerin tekrar tekrar enfeksiyon kapmasına veya bakteriyel bir enfeksiyona neden olan bir virüsün neden olduğu kronik bir durumdur. Bademcik taşları, kronik bademcik iltihabının bir belirtisi olabileceğinden, bu belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza görünmeniz önemlidir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor. Sindirim kanalının herhangi bir yerindeki aromatik gaz, ağız yoluyla atılıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir. Boğaz ve kulak ağrısına sebep olan bademcik taşları tedavi edilmezse, bademciklerin alınması kaçınılmaz olabilir” dedi.
Bademcikler asla atlanmamalı. Başka sebep bulunamayan hastalarda tonsillektomi ile ağız kokusunun (halitozis) tedavisinde başarı oranı %80-%100 olarak bildirilmiş. Bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da halitozis tedavisinde etkilidir.
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Tuzlu su ile gargara yapmak, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında sık sık bademcik taşı sorunu ile karşılaşıyorsanız da yemeklerden sonra tuzlu su ile gargara yaparak kalıntıların kriptaya birikmesini engelleyebilirsiniz.
Bademcik taşı olgularının çok büyük bir kısmında taşın boyutu genellikle pirinç tanesi ile üzüm tanesi arasındadır. Beyaz veya sarı renge sahip küçük bademcik taşları çoğu insanda mevcuttur. Küçük olmaları nedeniyle bunlar genellikle bir belirti vermez ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir: Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Bademcik iltihabı, vücudun bademcik enfeksiyonuna karşı verdiği tepkidir. Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir.
Gargara: Tuzlu su ile kuvvetlice yapılan gargara; bademcik taşının neden olduğu rahatsızlığın hafifletilmesini ve taşın atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra tuzlu su, ağız kimyasının değişmesine neden olduğundan kötü kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Tonsillolith (Bademcik Taşı) Tanısı Nasıl Konur? Bademcik taşı Kulak burun Boğaz hekimi tarafından yapılan muayenede kolay tespit edilebilmektedir ve özellikli bir tetkik veya tahlil yapılmasına gerek yoktur.
İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilir. Ağızda çürük yumurtaya benzer bir koku olmasının nedeni ise bademcik taşlarını kaplayan bakterilerdir. Üst solunum yolu hastalıklarından sinüzit, farenjit, kronik tonsillit, burun tıkanıklıkları veya solunum yolunda ortaya çıkan tümörler ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Bademcik ve geniz etinde oluşabilir ve enfeksiyon olmadan da olabilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir. Sağlık problemleri, bazı besinler ve alışkanlıklar ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Birçok durumda diş hijyeni sağlanarak ağız kokusu giderilebilmektedir.
Bademcik ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır. Genel anesteziyi istemeyen erişkin hastalarda lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Ameliyat yaklaşık 30dk sürer. Ağız içinden gerçekleşririlir.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur. Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.
Baş ve boyun bölgesinde en sık görülen kanser türü olan gırtlak kanseri, özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde ortaya çıkar. Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri