Bademcik şişmesi veya iltihaplanması tıpta “tonsillit” olarak bilinir. Tonsillit durumunda bademcik şişmesine ek olarak yutma problemleri, boğaz ağrısı, hassasiyet vb. görülebilir. Her iki bademciğin şişmesi gibi tek taraflı bademcik şişmesi de mümkündür.
Bademciğin tek taraflı olarak şişmesi durumu, adenovirüs olarak isimlendirilmektedir. Bu durum çoğunlukla enfoksiyon sebebi ile meydana gelmektedir. Öpücük hastalığı ismi ile de bilinen Ebstrein Barr virüsü ya da adenovirüs sebebi ile tek bir bademciğin şişmesi durumu meydana gelebilmektedir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Bunun da temel nedeni virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tek taraflı olarak iltihaba yol açmasıdır. Tek taraflı bademcik şişmesi kaç günde geçer sorusunun da yanıtını verelim. Genel olarak bademcik şişmesi 7-8 gün kadar sürer ancak doktor kontrolünde yapılan tedavilerle bu süre daha da aza indirilebilir.
Şişmiş lenf düğümleri
Boynun her iki tarafında bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şiştiğinde tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek durumların başında soğuk algınlığı, grip, strep boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mononükleoz ve HIV gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Bademcik iltihabı çoğunlukla virüslerden kaynaklanır ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de oluşabilir. Bademcik şişmesine neden olan durumun tespit edilmesi ile uygun tedavi seçeneklerinin sağlanması gerekir. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinde iyileşme eğilimi gösterebilir.
Çok can acıtan ve tek taraflı veya çift taraflı boğaz ağrısı şeklinde görülen ağrının nedenin genellikle enfeksiyondur. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar buna sebeptir. Tonsilit adı verilen ve bademciklerin maruz kaldığı bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon bilhassa çocuklarda yaygındır.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
1) Ilık ve Limonlu Su
C vitaminini de ılık bir suya limon sıkarak alabilirsiniz. Ilık su mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca boğaz yolunu yumuşatır. Limondaki antioksidan etkilerle bademciklerde oluşan iltihaplanma ve şişlik kısa sürede ortadan kaldırılır.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu ve kulak enfeksiyonu hastalıkları boğazın sol tarafında ağrı yaşanmasına neden olan hastalıklardır. Boğazın Sol Tarafında Ağrı Olmasının Sebepleri Nelerdir? Kış aylarının gelmesiyle birlikte bireylerin yaşayabileceği hastalık sayısı oldukça fazladır.
Bademcikler içerisinde pis kan ve iltihap bulunmaktadır. Doktor kontrolü olmadan patlatılması ise çeşitli hastalılara ve enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu sebeple mantıklı bir yöntem değildir.
BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER? Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez . Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir.
Bu nedenler arasında enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, diş apseleri, kızamık, guatr, kabakulak, farenjit, larenjit, reflü, romatizmal hastalıklar, panik atak, stres ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan diğer hastalıklar sayılabilir. Boğaz şişliğinin en sık görülen nedeni enfeksiyonlardır.
Bademcik şişmesi çoğunlukla bakteri ve virüslerin sebep olduğu iltihaplanmadan kaynaklanır. Bademcik şişmesinin sebepleri arasında strep boğaz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, mononükleoz veya grip gibi viral enfeksiyonlar ve peritonsiller apseler yer alır.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Normal bir boğaz ağrısı evde 4 gün ile 10 gün içinde geçmesi beklenen bir durumdur. Fakat bunun daha uzun sürmesi, iltihaplı olması ya da kronikleşmesi de mümkündür. İltihaplı boğaz ağrısının etkileri daha fazla olduğundan doktora gitmek ve doktor tedavisi almak daha etkilidir.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak hem boğaz ağrısına hem de boğaz şişliğine iyi gelir. Tuz boğazdaki mukusu çeker. Tuzlu su gargarasını günde bir kaç kez tekrarlamak önerilir. Pastil emmek: Pastiller reçetesiz satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri