Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e …
Bağ Eylem (Ulaç) Örnekleri İle Konu Anlatımı
Bağ fiillere örnek cümleler şu şekilde verilebilir: - Sokağın köşesinden koşarak kaçtı. Bu cümlede koş eylemi -arak ekini almıştır. Bu eki alarak çık eyleminin nasıl yapıldığını belirmektedir.
Ulaç veya bağ fiilKendi cümlesini arkadan gelen cümlenin fiiline çoğu zaman zarf niteliğinde olmak üzere bağlamaya yarıyan edip, ederek; ederken gibi fiil şekli.
Bir cümlede fiilin, belirteç görevinde kullanılmış haline zarf fiil adı verilmektedir. Ulaç, bağ fiil ve bağ-eylem gibi isimlerle de anılan zarf fiiller, en çok eki bulunan fiilimsi grubunu oluşturmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
Bağlı cümledeki her bir cümle kendi öğeleri olan tam cümlelerdir. Ancak bu ögelerden bazıları paylaşıldığı için gizli durumda olabilir: Gösteriye ne annem geldi ne de babam geldi. Gösteriye ne annem ne de babam geldi.
Adından da anlaşılacağı üzere bağlaçlarla birbirine bağlanan cümleler, cümle türlerinin bir alt başlığı olan bağlı cümleleri oluşturmaktadır. Birden fazla yargının, yani yüklemin, çeşitli bağlaçlarla bağlanarak arka arkaya sıralandığı cümlelere “bağlı cümle” denilmektedir.
Varlıkların bir zaman ve mekan kapsamı dahilinde bulundukları her türlü hareket, durum, oluş ve kılışları bildiren sözcüklere fiil denir. Örneğin “başla-, otur-, tut-, bak-, fırlat-” gibi sözcükler bir eylem yani bir hareket ifade ederler. Bu nedenle bu tarzdaki sözcüklere fiil denilmektedir.
Açıklama: Merhabalar, Diye kelimesinin kökü de- fiilidir. De- fiiline gelen -e ekinden dolayı ünlü değişime uğrar ve bir de kaynaştırma harfi gelir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Zarf-Fiil (Bağ-Fiil, Ulaç)
Birleşik bir cümlede iki cümleyi bağladıkları için bağlaç; özne, nesne, tümleç aldıkları için fiil sayılan kelimelerdir. Bağ fiillere “ulaç” da denir. Çekim ekleri almazlar. Cümlede zarf olarak kullanılırlar.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
3- Bağlı Cümle:
Cümlelerin birbirine ile, ve, ama, ne ne gibi bağlaçlarla birbirine bağlandığı cümlelere bağlı cümle denir.
Öge paylaşmayan, kendine has özne, tümleç ve yüklemi olan cümlelerden oluşmuş sıralı cümleye bağımsız sıralı cümle denir: Horoz ölür, gözü çöplükte kalır. ["Horoz" birinci özne, "(onun) gözü" ikinci özne.]
Olayların sıralarını gösterdikleri ya da anlamca bağlı oldukları için peşpeşe yazılan, virgül veya noktalı virgülle birbirlerinden ayrılan, en az iki yüklem içeren cümlelere “sıralı” cümle” denir. Örnekler: » Leylekler bacalara konuyor, gagalarını havaya dikiyor, kanatlarını açıyorlar.
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir. Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur.
Ana cümle içinde yan cümlelerin yer aldığı cümle yapılarına iç içe birleşik cümle denmektedir. Cümle içinde birden fazla cümle olması durumunda bazen bu cümleler tırnak içinde yazılmaktadır. Bu tarz cümlelerde cümle içindeki öğeler birbiri ile bağlantılıdır.
Öncelikle sorumuzun cevabı 2 türlüde olabilir: Çok acıktım yemek yemeliyim.(cümlesinde yemek sözcüğü kalıcı isimdir.) Sağlıklı olabilmek için yemek yemek gerekir.(cümlesinde yemek sözcüğü fiilimsidir.)
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri